Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!! Zakupy na raty od 300 zł!
- CHŁODNICTWO
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- PIECE
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- AKCESORIA KUCHENNE
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CUKIERNIA
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- AKCESORIA BARMAŃSKIE
- BLENDERY BARMAŃSKIE
- CHEMIA DO KOSTKAREK I ZMYWAREK
- FORMY I AKCESORIA DO LODU
- KOSTKARKI DO LODU
- KRUSZARKI DO LODU
- LODÓWKI BAROWE
- ŁUSKARKI DO LODU
- MIKSERY DO KOKTAJLI
- SHAKERY DO KOKTAJLI MLECZNYCH
- STACJA BARMAŃSKA OXYGEN
- SYFONY DO WODY SODOWEJ
- SZCZOTKI I ZMYWARKI DO SZKLANEK
- TERMOSY DO WINA
- URZĄDZENIA DO BITEJ ŚMIETANY
- WIADERKA DO SZAMPANA
- WYCISKARKI DO CYTRUSÓW
-
BUFET
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Lampy grzewcze do ogródków
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia jednorazowe do przekąsek
- Pojemniki na sztućce
- Pojemniki porcelanowe GN
- Serwowanie przekąsek
- Tace porcelanowe GN
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Podgrzewacze
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- PORCELANA CATERINGOWA
- Termosy do żywności
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki transportowe
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- AKCESORIA DO TORTÓW I CIAST
- BLACHY I FORMY DO PIECZENIA
- FORMY DO PRALIN
- FOREMKI DO WYCINANIA CIASTA
- FORMY SILIKONOWE DO PIECZENIA
- MASZYNY CUKIERNICZE
- MATY SILIKONOWE DO PIECZENIA
- NOŻE DO PORCJOWANIA CIASTA
- PALNIKI
- PĘDZELKI CUKIERNICZE
- PIECE CUKIERNICZE
- ROLKI DO CIASTA
- RANTY PIEKARNICZO-CUKIERNICZE
- SITA DO PRZESIEWANIA
- SKROBKI DO CIASTA
- SYFONY I AUTOMATY DO BITEJ ŚMIETANY
- SZPATUŁKI CUKIERNICZE
- SZPRYCOWANIE
- TACE CUKIERNICZE
- URZĄDZENIA DO CZEKOLADY
- WAŁKI DO CIASTA
- WAŁKOWARKI CUKIERNICZE
- WATA CUKROWA
- WITRYNY CHŁODNICZE CUKIERNICZE
- ZNACZNIKI DO CIAST
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
- PIEKARNIA
-
PIZZERIA
- AKCESORIA DO PIZZY
- BLACHY DO WYPIEKU, RUSZTY, TACE
- DZIELARKI I ZAOKRĄGLARKI
- KOMORY ROZROSTU
- ŁOPATY DO PIZZY
- MIESIARKI DO CIASTA
- PIECE DO PIZZY
- POJEMNIKI NA CIASTO DO PIZZY
- PRASY DO CIASTA DO PIZZY
- SIATKI DO PIZZY
- STOŁY CHŁODNICZE DO PIZZY
- SZCZOTKI DO PIECÓW DO PIZZY
- TALERZE DO PIZZY
- TORBY TERMICZNE DO PIZZY
- WAŁKOWNICE DO CIASTA
- ZASTAWA STOŁOWA
-
AKCESORIA KUCHENNE
- AKCESORIA DO FRYTOWANIA
- AKCESORIA MASARSKIE
- BLACHY I FORMY DO PIECZENIA
- CEDZAKI
- CHOCHLE
- DESKI DO KROJENIA I SERWOWANIA
- DYSPENSERY DO SOSÓW
- GARNKI PATELNIE RONDLE
- ŁOPATKI, WYBIERAKI DO CIASTA
- MIARKI I SZUFELKI
- MISKI I MISY
- MŁYNKI DO SOLI I PIEPRZU
- NOŻE I AKCESORIA
- PĘSETY
- POJEMNIKI NA PRZYPRAWY
- POJEMNIKI GN
- PRZYBORY KUCHENNE
- RÓZGI
- SITA I SITKA
- SZATKOWNICE RĘCZNE DO WARZYW
- SZPATUŁY I ŁYŻKI
- TABLICE
- TARKI
- TŁUCZKI I MASZYNKI DO MIĘSA
- UBIJAKI I MASZYNKI DO ZIEMNIAKÓW
- WIADRA
- WIDELCE DO MIĘS
- WIRÓWKI DO SAŁATY
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery wody i lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
Pakowarki próżniowe
Liczba produktów: 109Pakowarki próżniowe to urządzenia służące do hermetycznego zamykania żywności i innych produktów w szczelnych opakowaniach. W handlu i potocznej mowie można spotkać formę zgrzewarka próżniowa. Proces ten polega na usunięciu powietrza z worka, co znacznie wydłuża trwałość przechowywanych produktów, chroniąc je przed zepsuciem, utlenianiem, utratą smaku, a także namnażaniem się bakterii. Pakowanie próżniowe znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii, przemyśle spożywczym, jak i w domu.
Rodzaje pakowarek próżniowych
-
Pakowarki próżniowe listwowe (zewnętrzne)
- Zasada działania: Powietrze jest odsysane z worka umieszczonego na zewnątrz urządzenia. Po odessaniu powietrza, pakowarka zgrzewa worek wzdłuż krawędzi, tworząc szczelne zamknięcie.
- Zastosowanie: Najlepiej sprawdzają się w zastosowaniach domowych oraz małych lokalach gastronomicznych, gdzie zapotrzebowanie na pakowanie próżniowe jest średnie.
- Cechy: Proste w obsłudze, kompaktowe, najczęściej dostępne w przystępnej cenie. Działają z workami o fakturowanej (karbowanej) powierzchni, która ułatwia odprowadzanie powietrza.
- Wydajność: Mniejsza niż pakowarek próżniowych komorowych. Są odpowiednie do pakowania suchych produktów, np. ziół, serów czy suszonych owoców, ale ograniczają możliwość pakowania płynów.
- Worki: Tu najczęście stosujemy worki moletowane ( karbowane)
-
Pakowarki próżniowe komorowe
- Zasada działania: Produkt umieszczany jest wewnątrz komory urządzenia wraz z opakowaniem, z którego następnie odsysane jest powietrze. Pakowanie odbywa się wewnątrz zamkniętej komory, co pozwala na skuteczniejsze i bardziej precyzyjne odessanie powietrza.
- Zastosowanie: Takie pakowarki próżniowe są idealne do profesjonalnych zastosowań w restauracjach, hotelach, przetwórniach spożywczych i zakładach mięsnych. Nadają się do intensywnego użytkowania oraz pakowania dużych ilości produktów.
- Cechy: Bardzo wydajne i niezawodne, mogą pakować zarówno produkty suche, jak i wilgotne, a nawet płynne. Stosowane z gładkimi workami, co obniża koszty eksploatacji. Wyższa cena i większe rozmiary w porównaniu do modeli listwowych.
- Wydajność: Duża zdolność pakowania, możliwość wyboru różnych trybów próżniowania (pełne, delikatne), przystosowane do intensywnej pracy i ciągłej eksploatacji.
-
Pakowarki próżniowe bezkomorowe (do płynów)
- Zasada działania: Dedykowane do pakowania płynnych produktów. Posiadają specjalne systemy odsysania powietrza, które pozwalają na bezpieczne pakowanie zup, sosów, soków i innych cieczy bez ryzyka przedostania się płynu do maszyny.
- Zastosowanie: Restauracje, katering, produkcja przetworów. Nadają się do płynów, półpłynów i żywności o wysokiej wilgotności.
- Cechy: Precyzyjne, specjalnie dostosowane do pracy z płynami, wymagają specjalnych worków i zaawansowanych systemów odsysania.
- Wydajność: Bardzo efektywne w pracy z płynami, jednak ograniczone przy pakowaniu innych typów produktów.
Kluczowe parametry techniczne pakowarek próżniowych:
-
Moc
- Moc urządzenia wpływa na prędkość pracy oraz efektywność odsysania powietrza. Im wyższa moc, tym pakowarka jest bardziej wydajna i może obsłużyć większą liczbę cykli w krótkim czasie. W pakowarkach próżniowych komorowych moc wynosi zazwyczaj od 200 W do ponad 1000 W.
-
Wydajność pompy próżniowej
- To jeden z najważniejszych parametrów, określający, ile litrów powietrza na minutę jest w stanie odessać pakowarka. Wydajność ta ma kluczowe znaczenie przy częstym użytkowaniu. Wydajność może wynosić od 8 l/min w urządzeniach listwowych, aż do 60-70 l/min w profesjonalnych pakowarkach komorowych.
-
Rozmiar komory (dla modeli komorowych)
- Określa maksymalną wielkość produktów, które można zapakować jednorazowo. Im większa komora, tym większe przedmioty można pakować, co jest istotne w przemyśle spożywczym.
-
Szerokość zgrzewu
- Szerokość zgrzewu, najczęściej od 3 mm do 10 mm, ma wpływ na szczelność zamknięcia. Im szerszy zgrzew, tym wytrzymalsze zamknięcie, co zapobiega przeciekaniu i rozszczelnieniu.
-
Materiał wykonania
- Pakowarki zbudowane ze stali nierdzewnej są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję, co jest kluczowe w środowisku kuchennym. Plastikowe obudowy mogą być lżejsze, ale mniej trwałe.
-
Rodzaj zgrzewu
- Modele oferują pojedynczy lub podwójny zgrzew. Podwójny zgrzew zapewnia lepsze zabezpieczenie, szczególnie w przypadku wilgotnych produktów.
Zalety pakowania próżniowego:
- Przedłużenie trwałości produktów: Nawet kilkukrotne wydłużenie okresu przydatności do spożycia.
- Ochrona przed utlenianiem: Chroni przed utlenianiem tłuszczów i utratą wartości odżywczych.
- Ochrona przed drobnoustrojami: Zdecydowanie jest to bardzo higieniczny sposób utrwalania żywności
- Oszczędność miejsca: Zmniejsza objętość produktów, co ułatwia przechowywanie.
- Kontrola porcji: Idealne do porcjowania żywności.
Wybór odpowiedniej pakowarki próżniowej zależy od charakteru pracy oraz potrzeb. Modele listwowe sprawdzą się w domach i małych gastronomiach, natomiast komorowe będą nieocenione w profesjonalnych kuchniach i przemyśle spożywczym.
-
Promocje