• Kategorie
  • Szukaj
  • DZBANKI I KARAFAKI

Dzbanki do kawy i do herbaty 

Dzbanki z porcelany charakteryzują się eleganckim wyglądem i delikatnością, mają zdolność dłuższego utrzymywania temperatury napoju, co pozwala na dłuższe cieszenie się ciepłym naparem. Ponadto, porcelana nie wpływa na smak kawy ani herbaty, co czyni ją idealnym materiałem do tego rodzaju napojów.
Polacy chętnie goszczą się wzajemnie, zapraszają znajomych i rodziny na kawę, herbatę i celebrują wspólny czas. Nie będziemy pisać o rodzajach kawy i herbat, bo temu trzeba by poświęcić osobną stronę, a o naczyniach, w których można je zaparzać.
Zastawa stołowa z pięknym dzbankiem do herbaty czy kawy oraz kolorowe kubki lub filiżanki zdecydowanie umilą ten wspólny czas. Niech zatem celebracja wspólnego czasu będzie świętem! 

15.87 -29%
11.33
15.87 -29%
11.33
33.21 -29%
23.71
33.21 -29%
23.71
25.83 -29%
18.44
25.83 -29%
18.44
MLECZNIK DOVE 155 ml PORCELANA PORLAND KREMOWA
Produkt niedostępny
45.51 -28%
32.69
45.51 -28%
32.69
DEKANTER KARAFKA VINA 1,4 l 1 szt.
Produkt niedostępny
224.48 -29%
160.28
224.48 -29%
160.28
15.99 -10%
14.33
15.99 -10%
14.33
220.05 -28%
158.04
220.05 -28%
158.04
117.10 -28%
84.10
117.10 -28%
84.10
82.41 -48%
42.99
82.41 -48%
42.99
Dzbanek do herbaty Simplicity 425 ml
Produkt niedostępny
161.38 -28%
115.90
161.38 -28%
115.90
117.10 -28%
84.10
117.10 -28%
84.10

Czy dzbanek do kawy różni się od dzbanka do herbaty?

Co do zasady, nie. Nie ma znaczenia czy w dzbanku zaparzymy herbatę czy kawę, choć jest kilka subtelnych różnic, które mogą pomóc w wyborze odpowiedniego naczynia. Różnica ma charakter bardziej obyczajowy, niż technologiczny. Inną nazwą, którą spotkać można dla określenia tego naczynia do herbaty to czajnik, czajniczek lub imbryk.
Dzbanki do herbaty są zwykle niższe i bardziej pękate, mają też większe pojemności. Dzbanki przeznaczone do zaparzania kawy są zwykle wysokie i smukłe, nierzadko ich pojemności mają wystarczyć na dwie porcje naparu, więc najczęściej nie przekraczają pojemności 500 ml. 

Dzbanki do herbaty z porcelany białej i kolorowej oraz ze szkła.

Biała porcelana do herbaty i kawy w zasadzie nie ogranicza nas w wyborze koloru kubków czy filiżanek. Przy obecnym trendzie tworzenia barwnych, nieco eklektycznych nakryć stołowych łatwo sobie wyobrazić biały dzbanek i różnobarwne filiżanki do herbaty. Niezmiennie porcelana jest królową zastawy stołowej, jest szlachetna, elegancka i trwała, długo utrzymuje ciepło. W ofercie naszego sklepu znajdują się kolekcje białe: Bianco, Gourmet, Simplicity, Taste i Willow, oraz kremowe: Dove, Perla, Storm, Crema. Wszystkie oferowane dzbanki do herbaty są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Dostępne pojemności mieszczą się od 500 do 1500 ml.

Kolorowe dzbanki do herbaty stanowią większą część naszej oferty. Nabieramy większej odwagi w łamaniu białej klasyki na domowych stołach, barwiąc, umilając i dekorując kolorową porcelaną stoły. Używania dzbanków kolorowych nie należy się obawiać, wszystkie są barwione w taki sposób, aby żadne składniki nie przedostawały się do naparu.

Szczególnie lubiane i chętnie kupowane są dzbanki z kolorowych linii Porland Seasons, ta linia obejmuje osiem kolorów, od jasnokremowego po czarny. Dzbanki z serii Porland Seasons mają pojemności 500 ml. 

Dzbanki szklane bardzo szybko oddaję temperaturę do otoczenia, jeśli więc zależy nam na szybkim stygnięciu i szybkiej konsumpcji, ten rodzaj naczyń do herbaty jest idealny. 

Dzbanki szklane do napojów.

Szklane dzbanki z reguły nie są przeznaczone do podawania gorących naparów i napojów. Producenci deklarują ich właściwości wyraźnie jako żaroodporne lub nie. Jeśli szkło nie jest żaroodporne, podać możemy w nich kompot, lemoniadę, soki lub cokolwiek, co nie będzie bardzo gorące i wrzące. Do naczyń szklanych żaroodpornych można bez obaw wlać wrzątek i używać go do zaparzania jak inne dzbanki z porcelany czy kamionki.

Porcelanowe dzbanki przeznaczone do parzenia kawy w gastronomii.

Dzbanki przeznaczone do parzenia kawy to nie tylko szykowne i eleganckie naczynia, ale również praktyczne, długo bowiem utrzymują temperaturę napoju. Silny aromat naparu z kawy nie przenika do naczynia ani nie przejmuje jego zapachu. Dzbanki przeznaczone do zaparzania kawy mają zwykle mniejsze pojemności niż te dzbanki, które przeznaczone są do parzenia herbaty. W naszym sklepie celowo nie rozdzielamy tych naczyń ze względu na przeznaczenie do kawy lub herbaty, gdyż tak jak wspominaliśmy na początku, nie ma to znaczenia z punktu widzenia technologicznego. Dzbanek do kawy będzie mniejszy, niż ten przeznaczony do herbaty. Dobry dzbanek do kawy nie może przenosić swojego zapachu do napoju.

Dzbanki do herbaty w kawiarniach i restauracji.

Nie sposób nie docenić uroku dzbanków do herbaty i do kawy, zwłaszcza, gdy bywamy gośćmi w kawiarni czy restauracji. To tam najczęściej dajemy się zaskoczyć uroczym pękatym naczyniom. Na całym świecie picie herbaty to tradycja i sposób spędzania wspólnego czasu. To dlatego tak chętnie dbamy o domową zastawę stołową, aby czas w gronie najbliższych był jak święto.
Dzbanki do herbaty mogą być wykonane ze szkła, kamionki, porcelany czy melaminy. Jednak niepodzielnie najbardziej popularna jest porcelana, Zwyczaj picia kawy i herbaty w dzbankach z porcelany ma długą historię i jest popularny w wielu kulturach na całym świecie. Porcelana jest jednym z najstarszych i najbardziej cenionych materiałów stosowanych do produkcji naczyń, w tym każdy jeden dzbanek do kawy i herbaty. Wiele osób docenia również estetykę dzbanków do herbaty z porcelany.

Dzbanek z zaparzaczem, aby herbata smakowała jeszcze lepiej.

Przy okazji zamawiania herbat można zauważyć, że do dzbanka dołączony zostaje dedykowany zaparzacz. Umożliwia on odcedzenie fusów herbaty od naparu, wiadomo bowiem, że herbatę parzy się przez określony czas, np.: herbatę zieloną. Jeśli nie usunie się fusów w odpowiednim czasie, herbata staje się gorzkawa i cierpka. 
Zaparzacze nie muszą być dedykowane do konkretnych dzbanków, ale nierzadko są zadedykowane idealnie do konkretnego modelu.
W ofercie sklepu znajdą Państwo i takie modele, do których został zadedykowany konkretny zaparzacz.

Dzbanki do herbaty mogą mieć różne wzory, zdobienia i kolory, pozwala to na dopasowanie ich do różnych stylów i gustów. Dzbanki z porcelany często są również ozdobą stołu i pomogą stworzyć elegancką atmosferę podczas serwowania kawy lub herbaty. Zwyczaj picia kawy i herbaty w dzbankach z porcelany jest popularny ze względu na kulturę, elegancję, praktyczność i zdolność utrzymywania temperatury jaką oferuje materiał wykonania.

Dobra jakość dzbanków wykonanych z wysokogatunkowej porcelany.

Warto wspomnieć, że przy wyborze dzbanka z porcelany warto zwrócić uwagę na jakość wykonania i trwałość materiału. Nie każda porcelana jest dobrej jakości, należy więc zwrócić uwagę na producenta. Porcelana, którą oferujemy w naszym sklepie wykonana jest z najwyższej jakości surowców. Jednak porcelana może być delikatna i podatna na uszkodzenia, dlatego należy traktować ją ostrożnie. Prawidłowa konserwacja, tak jak w przypadku większości dzbanków i naczyń, jest ważna, aby zachować ich piękno i funkcjonalność na dłużej. Większość producentów deklaruje możliwość mycia dzbanków w zmywarkach bez uszczerbku dla wyglądu i trwałości produktów.

Dzbanki, czajniki, imbryki.

Czajniczek, czajnik z pokrywką czy imbryk to po prostu inna nazwa dzbanka przeznaczonego do herbaty. Imbryczki zwykle przypominają pękatą kulkę, ale nie musi być to regułą. 

Imbryk to mały, zwykle metalowy dzbanek lub czajnik używany do podgrzewania wody do parzenia herbaty lub kawy. Imbryki mają zazwyczaj pojemność od 0,5 do 1 litra i są wyposażone w wąski dzióbek lub nalewkę, który ułatwia precyzyjne nalewanie gorącej wody.

Imbryki są szczególnie popularne w krajach o długiej tradycji parzenia herbaty, takich jak Chiny, Japonia czy Wielka Brytania. Są często używane do parzenia herbaty w sposób tradycyjny, np. za pomocą metody znaną jako gongfu cha w chińskiej herbacie, lub do parzenia herbaty w stylu japońskim, jak w przypadku ceremonii parzenia matcha.

W niektórych przypadkach termin "imbryk" może być używany wymiennie z "dzbankiem" lub "czajnikiem", jednak może się różnić rozmiarem i przeznaczeniem. Imbryki są zazwyczaj mniejsze i bardziej precyzyjne w nalewaniu wody, co jest istotne przy parzeniu herbaty, gdzie temperatura i sposób wlewu mają duże znaczenie dla smaku i aromatu napoju.

 

Warto zaznaczyć, że terminologia może się różnić w zależności od regionu i kultury. Imbryki mogą mieć różne kształty, materiały wykonania i stylizacje, a ich wybór zależy od osobistych preferencji i tradycji parzenia herbaty lub kawy.