Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!! Zakupy na raty od 300 zł!
- CHŁODNICTWO
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- PIECE
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- AKCESORIA KUCHENNE
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CUKIERNIA
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Chemia do kostkarek
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki do lodu
- Kruszarki do lodu
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
- Zasobniki do kostkarek
-
BUFET
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Lampy grzewcze do ogródków
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia jednorazowe do przekąsek
- Pojemniki na sztućce
- Pojemniki porcelanowe GN
- Serwowanie przekąsek
- Tace porcelanowe GN
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Podgrzewacze
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Termosy do żywności
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki transportowe
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- Akcesoria do tortów i ciast
- Blachy i formy do pieczenia
- Formy do pralin
- Foremki do wycinania ciasta
- Formy silikonowe do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maty silikonowe do pieczenia
- Noże do porcjowania ciasta
- Palniki cukiernicze
- Pędzelki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Rolki do ciasta
- Ranty cukiernicze
- Sita do przesiewania
- Skrobki do tortu i ciasta
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałki do ciasta
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Znaczniki do ciast
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
-
PIEKARNIA
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
- ZASTAWA STOŁOWA
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki patelnie i rondle
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże i akcesoria
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szpatuły i łyżki
- Tablice
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery wody i lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
Dipówki i ramekiny
Liczba produktów: 106Dipówka - co to takiego?
Dipówka to miseczka, które jest przeznaczona do dipów, sosów, gęstych humusów czy past. Dip to zazwyczaj gęsta, kremowa lub gładka masa, która jest spożywana poprzez maczanie w niej kawałków chleba, warzyw, paluszków czy dowlonych przekąsek. Termin "dip" jest potocznym określeniem potrawy, która jest podawana jako dodatek do innych dań lub jako przekąska.
Dipy to sosy, które są przygotowywane z różnych składników, takich jak ser, śmietana, awokado, fasola, hummus, jogurt czy różnego rodzaju przyprawy i zioła, w zależności od preferencji smakowych i kulturowych. Dipy mogą być serwowane na imprezach, spotkaniach towarzyskich, bankietach, w cateringu, a także jako przystawka lub dodatek do codziennych domowych posiłków.
Czym się różni ramekin od dipówki?
Ramekin toewielka, płytka miseczka zazwyczaj wykonana z porcelany, ceramiki lub szkła. Jest używany do przygotowywania i serwowania różnych potraw, takich jak zapiekanki, deserowe kremy, a także do serwowania dipów lub sosów.
Czyli w zasadzie jest to naczynie tożsame z dipówką, jednak z tym małym wyjątkiem - ramekiny są naczyniami odpornymi na wysokie temperatury, czyli mogą być zapiekane, podgrzewane, czasemużywa się ich w piekarnikach lub, w przypadku do creme brûlée, wystawia się na działanie płomienia palnika kuchennego. W tym przypadkuramekin może być naczyniem do zapiekania.
Ramekiny są również estetycznym sposobem prezentacji potraw, zwłaszcza w przypadku deserów czy przystawek serwowanych na eleganckich przyjęciach, są one popularnym elementem wyposażenia kuchni zarówno w domach, jak i w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.
Zastosowanie i zalety ramekinów i dipówek
Zaletą tych małych naczyń jest ich wszechstronność, mogą być używane do przygotowywania różnorodnych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. Są idealne do serwowania indywidualnych porcji potraw, co czyni je idealnym rozwiązaniem podczas przyjęć i uroczystości, gdzie goście mogą cieszyć się swoimi własnymi porcjami.
Świetnie nadają się do serwowania popularnych dodatków jak majonez czy ketchup.
Estetyka tych małych pomocników jest również nie bez znaczenia. W bardzo wielu kolekcjach porcelany lub serii naczyń wykonanych z innych materiałów te elementy pojawiają się jako produkcja seryjna. Pomaga to uniknąć dodawania na stół elementów do sosu czy dressingu z innej kolekcji i tworzenia bałaganu. Są atrakcyjne wizualnie, szczególnie jeśli są podawane z różnorodnymi kolorowymi warzywami lub chrupiącymi przekąskami.
Praktyczność — są łatwe w utrzymaniu czystości i mogą być zazwyczaj myte w zmywarce. Ich małe rozmiary sprawiają, że są łatwe do przechowywania, zajmując niewiele miejsca w szafkach kuchennych.
Różnorodność materiałów — są dostępne w wykonaniu z różnych materiałach, takich jak porcelana, ceramika, szkło czy metal, melamina czy tworzywa. Każdy materiał ma swoje zalety i może być dostosowany do konkretnej potrzeby kulinarnej. Kolory i wzory pozwalają na aranżowanie bardzo ciekawych i atrakcyjnych wizualnie kompozycji.
Dania wykorzystujące dipówki i ramekiny
W ramekinach można przygotowywać różnego rodzaju zapiekanki, takie jak zapiekane makarony, jajka w kokilkach, czy też zapiekane ziemniaki, będą pełnić tu rolę miseczki do zapiekania. Ze względu na rozmiary tych naczyń zwykle będą to pojedyncze, indywidualne porcje.
Desery są często serwowane w małych miseczkach, takich jak kremy brûlée, suflety czekoladowe, puddingi, czy też tarty.
Dipy warzywne są przygotowywane z warzywami, takimi jak marchew, seler, ogórek czy papryka, które są krojone na kawałki i maczane w sosach, takich jak hummus, sos jogurtowy czy guacamole.
Dipy serowe to popularna przekąska, która wykorzystuje różne rodzaje sera, śmietany, majonezu oraz dodatków, takich jak zioła czy suszone pomidory, aby stworzyć smaczną masę do maczania kawałków chleba, warzyw lub paluszków.
Te miseczki na przekąski mogą być również używane jako dodatek do przekąsek, takich jak nachos, chipsy, paluszki czy kawałki pieczywa.
Oba naczynia są bardzo uniwersalne i mogą być wykorzystywane w kuchni do przygotowywania różnorodnych potraw, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie spełniają funkcji typowych sosjerek ze względu na małe rozmiary i brak ucha.
Kokilki do zapiekania
Na kartach naszego sklepu atom-market znajdą Państwo wiele kokilek do zapiekania — są to naczynia - miseczki przeznaczone do pracy w bardzo wysokich temperaturach, nawet do 600°C. Nierzadko jednak pełnią funkcję serwisową podobna do małych miseczek z przeznaczeniem do sosów zimnych.
-
Promocje