sklep@atom-market.pl  tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!!  Zakupy na raty od 300 zł!

Naczynia do zapiekania

Liczba produktów: 50
Kategorie
Filtruj
ŻELIWNE NACZYNIE 155 mm Z DREWNIANĄ PODSTAWĄ 5112637
-30%
Zapytaj o dostępność
 
Żeliwne naczynie do serwowania na drewnianej podstawie
-30%
Zapytaj o dostępność
 
ŻELIWNE NACZYNIE NA ZUPĘ 250 ml Z PODSTAWKĄ 135x105 mm
-30%
Zapytaj o dostępność
 

Naczynia do zapiekania dla profesjonalistów i dla amatorów gotowania

Naczynia do zapiekania to bardzo praktyczne naczynia w każdej amatorskiej i profesjonalnej kuchni. Są idealne do przygotowywania różnorodnych dań – od zapiekanek, lasagne, po pieczone warzywa czy mięsa. Wykonane z materiałów odpornych na wysokie temperatury, takich jak ceramika, szkło żaroodporne czy żeliwo, zapewniają równomierne pieczenie i długotrwałe utrzymanie ciepła. Dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, ułatwiają przygotowanie zarówno pojedynczych porcji, jak i rodzinnych obiadów. Dzięki estetycznemu wyglądowi, naczynia te doskonale sprawdzą się także jako elegancka forma serwowania potraw bezpośrednio na stół. Naczynia do zapiekania omawiane w tej kategorii są przeznaczone do bezpośredniego przygotowania gorących dań, do pieczenia ( formy silikonowe) i podgrzewania. 

Wśród naczyń do zapiekania w naszym sklepie znajdują się produkty:

  • w szerokim zakresie maksymalnej temperatury zapiekania, np. 180, 300 lub nawet 600°C w przypadku najlepszej jakości porcelany,
  • wykonane z wysokiej jakości porcelany, jak również szklane naczynia żaroodporne czy żeliwne garnki,
  • w różnych kształtach i wielkościach, np. półmiski, okrągłe, owalne, prostokątne czy małe miseczki do crème brûlée,
  • białe, kolorowe, transparentne,
  • z pokrywką lub bez
  • z eleganckim wykończeniem pozwalającym na podanie dania w naczyniu prosto z pieca,
  • w zestawie z podstawką chroniącą blat przed wysoką temperaturą albo bez podstawki.

Sprawdź wszystkie naczynia do zapiekania w naszej ofercie i przekonaj się, jak pyszne mogą być proste dania!

Żaroodporne materiały naczyń żaroodpornych do zapiekania

Naczynia żaroodporne i naczynia do zapiekania mogą być wykonane z różnych materiałów, z których każdy ma unikalne właściwości wpływające na sposób użytkowania:

  1. Ceramika

    • Właściwości: Doskonale zatrzymuje ciepło, zapewnia równomierne pieczenie, co idealnie sprawdza się przy długim pieczeniu. Jest odporna na wysokie temperatury, ale wrażliwa na gwałtowne zmiany temperatury (np. z piekarnika do lodówki). Ceramiczne naczynia do zapiekania mają elegancki wygląd, a to sprawia, że nadają się również do serwowania potraw na stół.
    • Zalety: Równomierne pieczenie, estetyczny wygląd, długie utrzymanie ciepła.
  2. Szkło żaroodporne

    • Właściwości: Przezroczyste, co pozwala na monitorowanie procesu pieczenia. Jest odporne na wysokie temperatury, łatwe do utrzymania w czystości i neutralne dla smaku potraw. Nie można go jednak wystawiać na gwałtowne zmiany temperatury (termiczne szoki).
    • Zalety: Przejrzystość, odporność na chemikalia, łatwość w utrzymaniu czystości.
  3. Żeliwo emaliowane

    • Właściwości: Wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Bardzo dobrze przewodzi i utrzymuje ciepło, co sprawia, że potrawy pieką się równomiernie. Warstwa emalii chroni przed rdzewieniem i ułatwia czyszczenie. Naczynia te są cięższe, ale niezwykle efektywne.
    • Zalety: Równomierne rozprowadzanie ciepła, odporność na uszkodzenia, długowieczność.
  4. Stal nierdzewna

    • Właściwości: Wytrzymała, lekka i odporna na korozję. Dobrze znosi wysokie temperatury, ale nie rozprowadza ciepła tak równomiernie jak ceramika czy żeliwo. Najczęściej stosowana w profesjonalnych kuchniach. Można ją stosować na płytach grzewczych i w piekarnikach.
    • Zalety: Trwałość, lekkość, odporność na korozję.
  5. Silikon

    • Właściwości: Elastyczny, lekki i łatwy do przechowywania. Silikonowe naczynia do zapiekania są odporne na wysokie temperatury, jednak nie zatrzymują ciepła tak dobrze, jak ceramika czy żeliwo. Są łatwe do czyszczenia i doskonale nadają się do wypieków.
    • Zalety: Elastyczność, łatwość w utrzymaniu czystości, odporność na przywieranie potraw.
  6. Aluminium z powłoką nieprzywierającą

    • Właściwości: Lekkie i szybko nagrzewające się, co przyspiesza proces pieczenia. Powłoka nieprzywierająca zapobiega przywieraniu potraw, co ułatwia czyszczenie. Trzeba jednak unikać zarysowań, które mogą uszkodzić powłokę.
    • Zalety: Szybkie nagrzewanie, łatwość w czyszczeniu, lekkość.

Każdy z tych materiałów ma swoje zalety, a wybór naczynia zależy od rodzaju potrawy i preferencji użytkownika.