Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!! Zakupy na raty od 300 zł!
- CHŁODNICTWO
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- PIECE
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- AKCESORIA KUCHENNE
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CUKIERNIA
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Chemia do kostkarek
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki do lodu
- Kruszarki do lodu
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
- Zasobniki do kostkarek
-
BUFET
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Lampy grzewcze do ogródków
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia jednorazowe do przekąsek
- Pojemniki na sztućce
- Pojemniki porcelanowe GN
- Serwowanie przekąsek
- Tace porcelanowe GN
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Podgrzewacze
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Termosy do żywności
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki transportowe
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- Akcesoria do tortów i ciast
- Blachy i formy do pieczenia
- Formy do pralin
- Foremki do wycinania ciasta
- Formy silikonowe do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maty silikonowe do pieczenia
- Noże do porcjowania ciasta
- Palniki cukiernicze
- Pędzelki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Rolki do ciasta
- Ranty cukiernicze
- Sita do przesiewania
- Skrobki do tortu i ciasta
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałki do ciasta
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Znaczniki do ciast
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
-
PIEKARNIA
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
- ZASTAWA STOŁOWA
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki patelnie i rondle
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże i akcesoria
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szpatuły i łyżki
- Tablice
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery wody i lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
Gałkownica i szpatuła do lodów
Liczba produktów: 44Gałkownica do lodów to narzędzie cukiernicze służące do formowania i nakładania lodów, sorbetów oraz innych mrożonych deserów w równych porcjach w formie kuli. Dzięki swojej konstrukcji, kulistemu kształtowi i specjalnemu mechanizmowi gałkownice pozwalają na łatwe wydobycie lodów z pojemnika oraz formowanie idealnych kul.
Co oznaczają oznaczenie liczbowe gałkownic do lodów?
Z reguły przy gałkownicy znajdziemy liczbę w formie ułamka oraz średnicę miseczki gałkownicy.
I tak, jeśli gałkownica do lodów jest oznaczona 1/10, to oznacza, że z 1 litra lodów uzyskamy 10 gałek, jeśli 1/40, to oznacza, że z 1 litra lodów uzyskamy 40 gałek lodów.
A zatem im wyższa jest wartość mianownika tego ułamka, tym mniejsza będzie porcja.
Zastosowanie gałkownic do lodów w gastronomii
Pierwszym i słusznym skojarzeniem, jeśli chodzi o jest zastosowanie gałkownic do lodów, jest nakładanie lodów z dystrybutora i kuwet.
-
Kontrola porcji: Odpowiedni rozmiar gałkownicy pozwala na precyzyjne porcjowanie lodów, co jest istotne w restauracjach i lodziarniach, gdzie standaryzacja porcji jest kluczowa dla zarządzania kosztami.
-
Estetyka podania: Kulki lodów o jednorodnej wielkości lepiej prezentują się na talerzu, co wpływa na atrakcyjność serwowanych deserów.
-
Rodzaj serwowanych lodów: W zależności od rodzaju lodów (np. twarde vs. miękkie), różne rozmiary gałkownic mogą być bardziej lub mniej przydatne. W przypadku twardych lodów większe gałkownice mogą ułatwić wydobywanie z kuwety, podczas gdy mniejsze będą idealne dla bardziej delikatnych deserów.
Materiały wykonania gałkownic do lodów
Z reguły gałkownice do lodów wykonane są z materiałów higienicznych i trwałych jak stal nierdzewna, jednak czasem można spotkać i inne, rzadziej spotykane:
1. Stal nierdzewna
- Zalety: Stal nierdzewna jest jednym z najczęściej wybieranych materiałów do produkcji gałkownic do lodów ze względu na swoją trwałość, odporność na rdzewienie oraz łatwość w czyszczeniu. Tego typu gałkownice często mają także wykończenie, które zapobiega przywieraniu lodów, co ułatwia formowanie kul.
- Właściwości: Wysoka odporność na wysokie temperatury i łatwość w utrzymaniu higieny sprawiają, że są one idealne do zastosowań gastronomicznych.
2. Aluminium
- Zalety: Gałkownice wykonane z anodowanego aluminium są lekkie, co ułatwia ich obsługę, a jednocześnie są odporne na uszkodzenia. Aluminium dobrze przewodzi ciepło, co może ułatwiać wydobywanie lodów z pojemnika.
- Właściwości: Tego typu gałkownice są zazwyczaj anodowane - zwiększa to ich odporność na korozję.
3. Plastik
- Zalety: Gałkownice z tworzyw sztucznych, zwłaszcza te wykonane z polipropylenu, są często stosowane w mniejszych lokalach gastronomicznych ze względu na niższe koszty. Są lekkie i łatwe do czyszczenia.
- Właściwości: Należy jednak pamiętać, że mogą być mniej trwałe i odporne na wysokie temperatury w porównaniu do stalowych lub aluminiowych modeli.
4. Inne materiały
- W niektórych modelach gałkownic do lodów można spotkać elementy z tworzyw sztucznych czy gumy, które mogą być używane jako uchwyty lub mechanizmy wspomagające, najczęściej jest to polipropylen.
Wybór odpowiedniego materiału gałkownicy do lodów powinien być uzależniony od specyfiki lokalu gastronomicznego oraz preferencji dotyczących użyteczności i estetyki. Stal nierdzewna i aluminium są najczęściej polecane dla profesjonalnych kuchni, podczas gdy plastikowe modele mogą być dobrym rozwiązaniem dla mniej intensywnego użytku oraz do użytku domowego.
-
Promocje