Deski do krojenia i serwowania
Liczba produktów: 98Deski do krojenia i serwowania żywności są wykonane z dopuszczonych do kontaktu z żywnością materiałów, jak drewno, tworzywa sztuczne: polipropylen, polietylen czy szkło. Warto wybrać taką deskę, aby była funkcjonalna i estetyczna. Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana, aby zapewnić odpowiednie warunki higieniczne i bezpieczne dla naszej żywności oraz kształt i obecność uchwytu.
Deski do krojenia drewniane
Drewniane deski do krojenia, takie jak deski z bambusa, drewna bukowego, oliwnego czy tekowego cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją naturalność i trwałość. Drewno jest solidnym i wytrzymałym materiałem, który chroni ostrza noży przed uszkodzeniem. Dodatkowo deski drewniane są także estetyczne i nadają się do serwowania potraw na stole. Ważne jest jednak, aby regularnie pielęgnować takie deski, myć je ręcznie i od czasu do czasu smarować olejem spożywczym, aby utrzymać ich jakość i wygląd na dłużej. Oliwienie desek zapobiega ich pękaniu i wchłanianiu zapachów oraz przebarwianiu.
Deski z tworzyw sztucznych
Alternatywą dla drewna są deski wykonane z tworzyw sztucznych, takich jak polipropylen czy polietylen. Wyróżniają się one łatwością czyszczenia, ponieważ bezpiecznie można myć je w zmywarce, zwykle w cyklu krótkim. Tworzywa sztuczne są również odporne na wilgoć i nie wchłaniają zapachów, co jest niezwykle istotne w kuchni.
Podczas wyboru deski warto również zwrócić uwagę na jej rozmiar i kształt. Powinna być na tyle duża, aby umożliwić wygodne i precyzyjne krojenie różnych składników. Przydatne mogą się okazać również deski z przegródkami czy zagłębieniami, które pomogą utrzymać na miejscu krojone składniki.
Deski mogą zostać wsparte w swoich zadaniach podkładkami, zapobiegającymi ich przesuwaniu się podczas procesu krojenia. Podkładki pod deski kuchenne zwykle są dostępne w większych arkuszach i są przeznaczone do przycinania. Deski z tworzyw nierzadko są dostępne w zestawach.
Deski HACCP
Deski HACCP to deski stworzone z myślą o kuchniach gastronomicznych. Zostały podzielone na kolory i przeznaczone do obróbki danego rodzaju żywności w celu zminimalizowania ryzyka przenoszenia różnych drobnoustrojów na różne rodzaje pokarmów i zakażenia krzyżowego. Według norm HACCP - Hazard Analysis and Critical Control deski muszą być łatwe w czyszczeniu, muszą być łatwe w dezynfekcji oraz nie mogą wchodzić w reakcję z żywnością.
Kolory desek HACCP:
- białe - do nabiału, serów i pieczywa,
- niebieskie - do ryb i owoców morza,
- żółte - do surowego drobiu,
- czerwone - do surowego mięsa, brązowe - do gotowanego mięsa i wędlin,
- zielone - do warzyw i owoców,
- fioletowe - dla alergików,