Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!! Zakupy na raty od 300 zł!
- CHŁODNICTWO
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- PIECE
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- AKCESORIA KUCHENNE
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CUKIERNIA
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Chemia do kostkarek
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki do lodu
- Kruszarki do lodu
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
- Zasobniki do kostkarek
-
BUFET
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Lampy grzewcze do ogródków
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia jednorazowe do przekąsek
- Pojemniki na sztućce
- Pojemniki porcelanowe GN
- Serwowanie przekąsek
- Tace porcelanowe GN
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Podgrzewacze
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Termosy do żywności
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki transportowe
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- Akcesoria do tortów i ciast
- Blachy i formy do pieczenia
- Formy do pralin
- Foremki do wycinania ciasta
- Formy silikonowe do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maty silikonowe do pieczenia
- Noże do porcjowania ciasta
- Palniki cukiernicze
- Pędzelki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Rolki do ciasta
- Ranty cukiernicze
- Sita do przesiewania
- Skrobki do tortu i ciasta
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałki do ciasta
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Znaczniki do ciast
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
-
PIEKARNIA
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
- ZASTAWA STOŁOWA
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki patelnie i rondle
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże i akcesoria
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szpatuły i łyżki
- Tablice
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery wody i lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
Profesjonalne noże gastronomiczne
Liczba produktów: 427W kuchni niezależnie od tego, czy gotujemy amatorsko, czy profesjonalnie, odpowiedni nóż jest niezastąpionym narzędziem. Na myśli mamy naturalnie ostry nóż. Dzięki nim każdy nawet najtrudniejszy proces kulinarny staje się prostszy i przyjemniejszy. W sklepie Atom-Market znajdziesz szeroki wybór noży, które spełnią oczekiwania zarówno początkujących kucharzy, jak i doświadczonych szefów kuchni.
Rodzaje specjalistycznych noży gastronomicznych
Noże cechuje rozmaity kształt, giętkość, długość, a przez to przeznaczenie. Doskonale wiadomo, że dobry, ostry nóż o odpowiednim kształcie i długości pozwala na pełne skupienie się na tworzeniu potrawy i dania, zamiast nad próbą skrojenia lub rozdrobnienia produktów bez sukcesu.
Dlatego też noże mają różne przeznaczenie, co po krótce opiszemy poniżej:
- Nóż szefa kuchni – uniwersalny, najczęściej używany nóż o długim ostrzu, idealny do krojenia, siekania i szatkowania.
- Nóż Santoku – japoński odpowiednik noża szefa kuchni, wyróżniający się szerokim ostrzem i specyficznym kształtem, który ułatwia szybkie siekanie.
- Nóż do warzyw – mały i precyzyjny nóż do obierania i krojenia warzyw oraz owoców.
- Nóż do filetowania – wąskie, elastyczne ostrze przeznaczone do precyzyjnego filetowania ryb i mięsa.
- Nóż do pieczywa – nóż z ząbkowanym ostrzem, idealny do krojenia chleba i wypieków bez ich zgniatania.
- Nóż do sera – specjalistyczny nóż z wycięciami w ostrzu, które zapobiegają przywieraniu sera do powierzchni noża.
- Nóż rzeźniczy – mocny nóż o szerokim ostrzu, idealny do rozbioru mięsa.
- Nóż do trybowania — to wąski, elastyczny i zazwyczaj z zakrzywionym ostrzem nóż przeznaczony do precyzyjnego oddzielania mięsa od kości.
Dobre materiały wykonania dla profesjonalnych noży
Wybór odpowiedniego materiału, z którego wykonane jest ostrze, ma kluczowe znaczenie dla trwałości, giętkości, ostrości i komfortu użytkowania noża.
Najczęściej spotykane materiały to:
- Stal nierdzewna – odporna na korozję, łatwa w pielęgnacji, popularna wśród noży kuchennych.
- Stal węglowa – wyjątkowo twarda, zachowuje ostrość przez długi czas, wymaga regularnej konserwacji, aby uniknąć rdzewienia.
- Stal damasceńska – składa się z wielu warstw stali, co daje niesamowitą twardość, elastyczność oraz unikalny wzór na ostrzu.
- Ceramika – niezwykle lekka, długo utrzymuje ostrość, ale jest krucha i podatna na pęknięcia.
Najważniejsze cechy noży gastronomicznych, które wpływają na ich użyteczność
- Ostrze – jego długość, szerokość i grubość wpływają na sposób, w jaki można korzystać z noża. Ważne, aby ostrze było dobrze wyważone.
- Ergonomia Rękojeści – rękojeść powinna być wygodna, zapewniać pewny chwyt i być odporna na wilgoć. Materiały takie jak drewno, tworzywa sztuczne, czy kompozyty są najczęściej wybierane.
- Wyważenie – dobrze wyważony nóż sprawia, że praca jest mniej męcząca, co jest szczególnie ważne podczas długotrwałego użytkowania.
- Ostrość – kluczowa cecha każdego noża. Regularne ostrzenie i konserwacja zapewniają, że nóż zawsze będzie gotowy do pracy.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze noża kuchennego?
Wybierając nóż kucharski, warto zastanowić się nad jego przeznaczeniem. Do codziennej pracy w kuchni najlepiej sprawdzi się uniwersalny nóż szefa kuchni lub nóż Santoku, natomiast do bardziej specjalistycznych zadań warto wybrać odpowiedni nóż o konkretnym zastosowaniu, czyli nóż kucharski do masła, nóż do pieczywa, do filetowania, siekania czy trybowania. Przy zakupie warto także zwrócić uwagę na materiał ostrza, wygodę rękojeści oraz wyważenie noża, aby narzędzie było dopasowane do potrzeb i planowanych dla noża zadań. Wyposażenie kuchni w różne noże wydaje się zatem być najlepszym pomysłem.
Profesjonalny nóż kuchenny to nie tylko narzędzie, ale przedłużenie ręki kucharza. Wybierając noże z naszego sklepu Atom-Market inwestujesz w jakość, precyzję i trwałość. Niezależnie od tego, czy jesteś pasjonatem gotowania, czy profesjonalistą, odpowiedni nóż pomoże Ci osiągnąć kulinarną perfekcję. Zadbaj o swoje narzędzia pracy, a one zadbają o Ciebie!
-
Promocje