sklep@atom-market.pl  tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!!  Zakupy na raty od 300 zł!

Meble gastronomiczne, meble dla gastronomii

Liczba produktów: 255
Kategorie
Filtruj
446.11 490.77 446.11
446.11 490.77
image

Meble gastronomiczne są przeznaczone do użytku w kuchniach profesjonalnych, restauracjach, szpitalach, zakładach przemysłowych, i w każdym zapleczu gastronomicznym. Meble gastronomiczne wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, czasem z aluminium lub ze szkła, są łatwe do utrzymania w czystości, są higieniczne, mają gładkie powierzchnie i nie korodują. W ofercie atom-market.pl znajdą Państwo szafki wiszące, półki, stoły, stoły ze zlewem, zlewy gastronomiczne, szafy, meble chłodnicze, regały, stoły robocze i wiele innych.

Pożądane cechy mebli gastronomicznych

  • Materiał - meble dla gastronomii powinny być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia i dezynfekcji, takich jak nierdzewna stal, laminaty HPL - High Pressure Laminate, tworzywa sztuczne o wysokiej jakości czy też szkło hartowane.
  • Bezpieczeństwo żywności - takie meble powinny być łatwe do czyszczenia, winny mieć gładką powierzchnię, aby uniknąć wnikania cząstek żywności żywności. Powinny być odporne na wilgoć i substancje chemiczne stosowane w procesie dezynfekcji.
  • Ergonomia - dla zapewnienia maksimum wygody i bezpieczeństwa pracy, meble powinny być zaprojektowane z myślą o ergonomiczności, aby ułatwić pracę personelowi gastronomicznemu i zminimalizować ryzyko kontuzji, poparzeń, urazów czy uszkodzenia ciała.
  • Wymiary- meble powinny być odpowiednich wymiarów i powinny być dostosowane do powierzchni zaplecza kuchennego. Obecnie istnieje wiele możliwości wykonania mebli na zamówienie, aby zapewnić odpowiednią przestrzeń roboczą oraz przestrzegać wymogów dostępności dla osób niepełnosprawnych.
  • Odporność na warunki środowiskowe - meble używane w zewnętrznych obszarach gastronomicznych, takich jak ogródki restauracyjne, imprezy plenerowe i cateringowe powinny być odporne na warunki atmosferyczne, takie jak deszcz, wiatr, czy słońce.
  • Przepisy dotyczące dostępu- meble, zwłaszcza te używane w miejscach publicznych, mogą być poddawane przepisom dotyczącym dostępu dla osób niepełnosprawnych, na przykład muszą być odpowiedniej wysokości, aby osoby poruszające się na wózkach mogły z nich korzystać.
  • Estetyka- dobrze byłoby, gdyby meble były atrakcyjne wizualnie i pasowały do stylu i charakteru lokalu gastronomicznego.

image

Materiały, z których mogą być wykonane meble gastronomiczne

Wymagania dotyczące materiałów używanych do produkcji mebli dla gastronomii są istotne dla zapewnienia higieny, trwałości i bezpieczeństwa żywności.

Do najczęściej stosowanych materiałów należą:

  • Stal nierdzewna - stainless steel jest powszechnie używana w branży gastronomicznej ze względu na swoją trwałość, łatwość czyszczenia i odporność na korozję. Materiał ten jest bezpieczny w kontakcie z żywnością i można go znaleźć w wielu elementach wyposażenia, takich jak blaty kuchenne, zlewozmywaki, półki i regały, wózki transportowe, wózki kelnerskie i wiele innych.
  • Tworzywa sztuczne o wysokiej jakości takie jak polietylen (HDPE) czy polipropylen (PP) są popularne w produkcji przyborów kuchennych, tac, desek do krojenia itp. Są łatwe do utrzymania w czystości i odporne na wilgoć oraz substancje chemiczne.
  • Laminaty HPL (High Pressure Laminate- są trwałe, łatwe w czyszczeniu i mogą być stosowane na blatach kuchennych, stołach czy blatach barowych. Są również odporne na plamy, zadrapania i działanie wilgoci.
  • Szklane elementy - szkło hartowane może być używane do blatów stołów, barów czy wyświetlaczy menu. Jest łatwe do czyszczenia i dodaje elegancji do wnętrza. Nie reaguje z żywnością.
  • Aluminium jest lekkie, trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Może być stosowane w różnych elementach wyposażenia, takich jak stoły czy krzesła.
  • Drewno jeśli jest odpowiednio zabezpieczone i lakierowane, może być używane w meblach, jednak należy zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia i dezynfekcji.

Ważne jest również, aby materiały używane w meblach gastronomicznych były zatwierdzone do kontaktu z żywnością, posiadały stosowne atesty i spełniały odpowiednie normy bezpieczeństwa i higieny, takie jak normy UE. Przed zakupem mebli warto sprawdzić, czy producent deklaruje zgodność z tymi normami. Wszystkie meble oferowane w Atom-Market posiadają deklaracje zgodności i mogą być używane w kontakcie z żywnością.

Meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii to niezawodność i bezpieczeństwo

Najbardziej powszechnym materiałem do produkcji mebli est stal nierdzewna, zatem jej poświęcimy najwięcej miejsca. Stal nierdzewna, czyli szlachetna, stal INOX czy stal chirurgiczna to stal o właściwościach odpornych na utlenianie, przebarwienia, odporna na reakcje z produktami organicznymi, kwasami, środkami chemicznymi, myjącymi oraz na wilgoć. Ponadto jest odporna na wysoką i niską temperaturę, nie odkształca się, nie szkodzi jej promieniowanie UV czy uderzenia. 

Meble ze stali nie korodują. Nie rdzewieją i nie reagują z wilgotną żywnością, są więc stworzone do kontaktu z nią i do jej obróbki oraz przechowywania. Decydując się na takie meble zachowamy normy HACCP i zwiększymy bezpieczeństwo przygotowywanej żywności. Meble ze stali nierdzewnej są najbardziej popularne, mimo tego, że ich cena nie jest najniższa. Znajdują zastosowanie wszędzie: w restauracji, kuchni hotelowej, w cateringu, na konferencjach, ale również w małej gastronomii, w food truckach, i wielu innych. 

Ze stali nierdzewnej w przestrzeni kuchennej i roboczej znajdują Państwo:

  • zlewy gastronomiczne,
  • stoły robocze,
  • stoły z basenem,
  • blaty robocze,
  • szafki i półki do przechowywania akcesoriów kuchennych i żywności,
  • szafy wolnostojące,
  • szafli wiszące,
  • półki,
  • wózki transportowe,
  • wózki kelnerskie,

image

Meble gastronomiczne do przechowywania i magazynowania

Do przechowywania i magazynowania wszelkich akcesoriów jak garnki, patelnie, pojemniki, deski czy zapasy produktów wielu producentów oferuje mniejsze i większe regały. Regały najczęściej o dużej nośności wykonywane są ze stali dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Meble, które mogą być dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi to też te, które wykonano z laminatów, tworzyw oraz szkła.

Wśród mebli do przechowywania znajdziemy liczne szafy i szafki stojące, wiszące, półki, stoły z półką, meble ze stali do załadunku i rozładunku zmywarki, wózki ze stali do transportu naczyń lub zaserwowania dań na sali konsumenckiej, wózki kelnerskie, szafy mroźnicze, szafy chłodnicze, i mnóstwo innych produktów.