• Kategorie
  • Szukaj
  • Naczynia z kamionki

77.49 -28%
55.79
77.49 -28%
55.79
146.37 -28%
105.39
146.37 -28%
105.39
70.11 -28%
50.48
70.11 -28%
50.48

Oferta, którą Państwu prezentujemy, to bardzo ciekawa propozycja od firm: Fine DinePorlandChurchill oraz francuskiej marki Degrenne. Znano ją już w starożytności. W Europie naczynia z  kamionki zdobyły większą popularność już w XVIII wieku. Dzisiaj przeżywają one swój prawdziwy renesans. Filiżanki, kubki, miski, salaterki czy talerze z rozmachem wchodzą na stoły w najlepszych restauracjach. Coraz częściej zastępują lub uzupełniają tradycyjne wyroby porcelany stołowej, również w naszych domach. Szczególnie często naczynia z ceramiki pojawiają się nie tylko jako pojedynczy element uzupełniający zastawę stołową, ale coraz częściej są wybierane jako cały zestaw, który w pięknym i klimatycznym stylu dekoruje nasze stoły oraz podkreśla charakter serwowanych potraw.

I nie ma się czemu dziwić, bo zastosowanie najlepszych surowców, opracowanie lepszych metod produkcji naczyń, dodanie współczesnego wzornictwa i atrakcyjnej kolorystyki sprawia, że naczynia z kamionki stały się dla tradycyjnej porcelany prawdziwie piękną i funkcjonalną alternatywą.

Styl i wykonanie naczyń z kamionki

Ta kategoria odnosi się do naczyń i stylu kuchni, który łączy w sobie elementy haute cuisine z naturalnymi i ekologicznymi składnikami. W ramach tej grupy, naczynia przygotowywane są dla dań, przyrządzanych z wykorzystaniem produktów sezonowych i lokalnych. W menu z użyciem tych naczyń wyjątkowo zaprezentują się potrawy roślinne, ale znajdują się też dania mięsne i rybne, przygotowane w sposób przyjazny dla środowiska.

Charakterystyczne dla kategorii są naturalne barwy i smaki, których używa się przy tworzeniu dań. Owoce, warzywa, zioła i przyprawy dodają potrawom intensywnych i pełnych smaków, a jednocześnie sprawiają, że prezentują się one bardzo apetycznie. Warto dodać, że w tej kategorii uwaga poświęcona jest także estetyce podania,  dania podawane są na pięknie nakrytych stołach, co podkreśla ich wyjątkowy charakter i podkreśla wyjątkowość gości.

Kamionka Fine Dine Earth Colours

Ceramika to grupa naczyń, która skupia się na prezentowaniu i serwowaniu naturalnych, ekologicznych i sezonowych produktów, a także na estetyce podania i intensywnych smakach. W tej grupie znajdują się propozycje marki Fine Dine: naczynia żółtej linii Topaz, niebieskiejLazur i zielonej Beryl oraz szarej linii Silk i brązowej Moon. Naczynia z kamionki nawiązują do natury, stylu pierwotnego, kojarzą się z kuchnią japońską, śródziemnomorską ale i współczesną. 

Naczynia z tego surowca powinny być myte ręcznie, choć nierzadko producenci stosują takie wykończenie powierzchni, które umożliwia zmywanie w zmywarkach.

Kamionka Porland.

Marka Porland produkuje kilka linii naczyń, które utrzymane są w barwach natury: szarości i brązów, dodatkowo te kolory wzajemnie się przenikają. Zdecydowanie te propozycje to naczynia najbardziej zbliżone do naturalnych naczyń glinianych z dawnych czasów. W ofercie znajdują się linie Ironstone, Irissa, Genesis orazNatura.

Produkcja naczyń z kamionki.

Naczynia te są produkowane przez proces wypalania gliny w wysokiej temperaturze. 

Wybór gliny jest kluczowy, gdyż ma wpływ na finalną jakość i trwałość naczyń ceramicznych. Stosuje się specjalne rodzaje gliny, które są bardziej wytrzymałe na wysoką temperaturę. 

Formowanie ceramiki odbywa się ręcznie lub przy użyciu maszyn. Bardzo często ten rodzaj naczyń jest formowany ręcznie, dzięki czemu każde naczynie jest niepowtarzalne i unikatowe. Na tym etapie tworzony jest kształt miski, talerza, ramekinu, półmiska czy filiżanki. Może to być wykonane przez rzeźbienie, wyciskanie lub obracanie na kole garncarskim.

Suszenie naczyń z ceramiki ma miejsce tuż po uformowaniu skorupy. Uformowane naczynie musi być odpowiednio wysuszone przed procesem wypalania. Może to być naturalne suszenie naczynia na powietrzu lub przy użyciu specjalnych suszarek. Ważne jest, aby glina była w pełni sucha, aby uniknąć pęknięć naczyń w czasie wypalania.

Wypalanie naczyń odbywa się w piecu ceramicznym lub piecu do wypalania. Temperatura wypalania zależy od rodzaju gliny i może wynosić około 1000-1300 stopni Celsjusza. Wypalanie ma na celu utwardzenie gliny i nadanie jej trwałości. 

Utrwalanie: Po wypaleniu i ostudzeniu gotowe naczynie ceramiczne można poddać procesowi utrwalania. Można je polerować, malować, glazurować lub nakładać na nie dodatkowe warstwy ochronne. Te procesy nadają ostateczny wygląd.

Trwałość naczyń, dlaczego warto je kupić?.

Ceramika jest surowcem dość wymagającym. W porównaniu do szkła czy tradycyjnej porcelany jest nieco bardziej krucha i łatwiej ulega uszkodzeniom. Dbając o nią warto myć ją ręcznie, choć wielu producentów wyraźnie zaznacza, że naczynia z kamionki można myć w zmywarkach. ponadto naczynia z kamionki są

  • piękne i niepowtarzalne
  • ekologiczne
  • naturalne
  • zdrowe
  • bezpieczne

Możliwość stokowania.

Naczynia ceramiczne można stockować, czyli układać jedne na drugich o ile nie spowoduje to uszkodzenia wystających, dekoracyjnych elementów lub producent nie wskazuje inaczej.