Deski do krojenia HACCP kolory
Liczba produktów: 37Wg systemu HACCP kolory desek odpowiadają produktom, dla których zostały przeznaczone
- białe - do pieczywa
- żółte - do nabiału i serów
- zielone - do warzyw i owoców
- niebieskie - do surowych ryb i owoców morza
- czerwone - do surowego mięsa
- brązowe - do gotowanego mięsa i wędlin
- fioletowe - dla alergików
System HACCP - to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Point. Jest to światowy system sfokusowany na zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. System ten to szereg zasad i przepisów mających eliminować lub redukować do minimum wszelkie zagrożenia w produkcji żywności począwszy od produkcji surowców, dostawy, przechowywania, przetwarzania żywności aż po końcowe przygotowanie i dystrybucję.
Chcielibyśmy wyjaśnić w jaki sposób system został zaimplikowany do gastronomii w kontekście desek do krojenia HACCP. System przypisuje zagrożeniom konkretne środki kontroli i środki zaradcze, dlatego w przypadku desek do obróbki żywności w kuchniach gastronomicznych zagrożeniem tym są potencjalne zakażenia krzyżowe pomiędzy różnymi rodzajami krojonych produktów.
Stanowi to tzw. krytyczny punkt kontroli CCP czyli punkt, w którym zagrożenie może zostać zminimalizowane. Każda deska do krojenia to kolor i przypisany do tego koloru zbiór produktów, które na takiej desce do krojenia mogą być obrabiane.
W sklepie Atom-market znajdą Państwo dokładnie takie kolorowe deski HACCP. Deski są dostępne jako pojedyncze sztuki, są również takie występujące jako zestaw 6 desek do krojenia-po 1 z każdego koloru.
Kolory desek do krojenia HACCP
Pośród rozmaitych akcesoriów kuchennych deski HACCP do krojenia pełnią wyjątkowe zadanie. Są używane bardzo często, muszą być zatem poręczne, funkcjonalne, szybkie w czyszczeniu i dobrze, gdyby były po prostu ładne. Dzięki nim szybko pokroimy składniki sałatek, zup, kawałki mięsa, pieczywo, ryby, sery czy wędlinę. Deski do krojenia wiadomo, mają kontakt z różnymi rodzajami produktów spożywczych. Zwykle w kuchni profesjonalnej nie ma jednej deski do krojenia wszystkiego. Deski mają swoje przeznaczenie. System HACCP określił, jakie kolory są przyporządkowane konkretnym produktom spożywczym.
Przeznaczenie w gastronomii kolorowych desek HACCP
- deski białe do nabiału, serów i pieczywa,
- deski żółte służą do krojenia surowe drobiu,
- deski zielone do krojenia warzyw i owoców,
- deski niebieskie służą do krojenia surowych ryb i owoców morza,
- deski czerwone przeznaczone są do krojenia surowego mięsa,
- deski brązowe są przeznaczone do krojenia wędlin oraz gotowanego mięsa,
- deski fioletowe są przeznaczone dla alergików,
Stosowanie desek HACCP do krojenia w różnych kolorach może być zatem bardzo skutecznym środkiem zapobiegania przenoszenia różnych bakterii i drobnoustrojów na etapie przygotowania i przyrządzania posiłków. Każda deska do krojenia HACCP jest wykonana z tworzywa łatwego do umycia i dezynfekcji, nierzadko posiada uchwyt umożliwiający zawieszenie jej. Deski do krojenia występują w różnych rozmiarach, najczęściej spotykane to te standardowe wg normy GN 1/1 czyli o wymiarach 530x325 mm.