• Kategorie
  • Szukaj
  • Deski do krojenia HACCP kolory

Wg systemu HACCP kolory desek odpowiadają produktom, dla których zostały przeznaczone

  • białe - do pieczywa
  • żółte - do nabiału i serów
  • zielone - do warzyw i owoców
  • niebieskie - do surowych ryb i owoców morza
  • czerwone - do surowego mięsa
  • brązowe - do gotowanego mięsa i wędlin
  • fioletowe - dla alergików
DESKA DO KROJENIA GN 1/2, 325x265 CZARNA HACCP HENDI 826171
DESKA DO KROJENIA GN 1/2, 325x265 CZARNA HACCP HENDI 826171
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 530x325x15 mm ZIELONA HACCP DO WARZYW 826034
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 ZIELONA HACCP DO WARZYW 826034
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 530x325x15 mm ŻÓŁTA HACCP DO SUROWEGO DROBIU 826058
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 ŻÓŁTA HACCP DO SUROWEGO DROBIU 826058
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA 450x300 mm FIOLETOWA HACCP DLA ALERGIKÓW 825570
DESKA DO KROJENIA 450x300 mm FIOLETOWA HACCP DLA ALERGIKÓW 825570
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA 600x400x18 mm FIOLETOWA HACCP DLA ALERGIKÓW 825662
DESKA DO KROJENIA 600x400x18 mm FIOLETOWA HACCP DLA ALERGIKÓW 825662
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA 600x400x18 mm ŻÓŁTA HACCP DO SUROWEGO DROBIU 825655
DESKA DO KROJENIA 600x400x18 mm ŻÓŁTA HACCP DO SUROWEGO DROBIU 825655
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 530x325x15 mm BIAŁA HACCP DO NABIAŁU 826003
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 BIAŁA HACCP DO NABIAŁU 826003
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 530x325x15 mm CZERWONA HACCP DO SUROWEGO MIĘSA 826010
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 CZERWONA HACCP DO SUROWEGO MIĘSA 826010
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 530x325x15 mm NIEBIESKA HACCP DO RYB 826027
DESKA DO KROJENIA GN 1/1 NIEBIESKA HACCP DO RYB 826027
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/2 325x265x12 mm FIOLETOWA HACCP DLA ALERGIKÓW 826164
DESKA DO KROJENIA GN 1/2 FIOLETOWA HACCP DLA ALERGIKÓW 826164
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/2 325x265x12 mm NIEBIESKA HACCP DO RYB 826126
DESKA DO KROJENIA GN 1/2 NIEBIESKA HACCP DO RYB 826126
Produkt niedostępny
DESKA DO KROJENIA GN 1/2, 325x265 ŻÓŁTA HACCP DO SUROWEGO DROBIU HENDI 826157
DESKA DO KROJENIA GN 1/2 ŻÓŁTA HACCP DO SUROWEGO DROBIU 826157
Produkt niedostępny
PODKŁADKI ELASTYCZNE HACCP ZESTAW 6 SZTUK 380x305 mm HENDI 826300
PODKŁADKI ELASTYCZNE HACCP ZESTAW 6 SZTUK 380x305 mm HENDI 826300
Produkt niedostępny

System HACCP - to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Point. Jest to światowy system sfokusowany na zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. System ten to szereg zasad i przepisów mających eliminować lub redukować do minimum wszelkie zagrożenia w produkcji żywności począwszy od produkcji surowców, dostawy, przechowywania, przetwarzania żywności aż po końcowe przygotowanie i dystrybucję. 

Chcielibyśmy wyjaśnić w jaki sposób system został zaimplikowany do gastronomii w kontekście desek do krojenia HACCP. System przypisuje zagrożeniom konkretne środki kontroli i środki zaradcze, dlatego w przypadku desek do obróbki żywności w kuchniach gastronomicznych zagrożeniem tym są potencjalne zakażenia krzyżowe pomiędzy różnymi rodzajami krojonych produktów.
Stanowi to tzw. krytyczny punkt kontroli CCP czyli punkt, w którym zagrożenie może zostać zminimalizowane. Każda deska do krojenia to kolor i przypisany do tego koloru zbiór produktów, które na takiej desce do krojenia mogą być obrabiane. 

W sklepie Atom-market znajdą Państwo dokładnie takie kolorowe deski HACCP. Deski są dostępne jako pojedyncze sztuki, są również takie występujące jako zestaw 6 desek do krojenia-po 1 z każdego koloru.

Kolory desek do krojenia HACCP

Pośród rozmaitych akcesoriów kuchennych deski HACCP do krojenia pełnią wyjątkowe zadanie. Są używane bardzo często, muszą być zatem poręczne, funkcjonalne, szybkie w czyszczeniu i dobrze, gdyby były po prostu ładne. Dzięki nim szybko pokroimy składniki sałatek, zup, kawałki mięsa, pieczywo, ryby, sery czy wędlinę. Deski do krojenia wiadomo, mają kontakt z różnymi rodzajami produktów spożywczych. Zwykle w kuchni profesjonalnej nie ma jednej deski do krojenia wszystkiego. Deski mają swoje przeznaczenie. System HACCP określił, jakie kolory są przyporządkowane konkretnym produktom spożywczym. 

Przeznaczenie w gastronomii kolorowych desek HACCP

  • deski białe do nabiału, serów i pieczywa,
  • deski żółte służą do krojenia surowe drobiu,
  • deski zielone do krojenia warzyw i owoców,
  • deski niebieskie służą do krojenia surowych ryb i owoców morza,
  • deski czerwone przeznaczone są do krojenia surowego mięsa,
  • deski brązowe są przeznaczone do krojenia wędlin oraz gotowanego mięsa,
  • deski fioletowe są przeznaczone dla alergików,

Stosowanie desek HACCP do krojenia w różnych kolorach może być zatem bardzo skutecznym środkiem zapobiegania przenoszenia różnych bakterii i drobnoustrojów na etapie przygotowania i przyrządzania posiłków. Każda deska do krojenia HACCP jest wykonana z tworzywa łatwego do umycia i dezynfekcji, nierzadko posiada uchwyt umożliwiający zawieszenie jej. Deski do krojenia występują w różnych rozmiarach, najczęściej spotykane to te standardowe wg normy GN 1/1 czyli o wymiarach 530x325 mm.