Darmowa dostawa już od 600 zł !!! 
        Zakupy na raty od 300 zł!

Deski do krojenia HACCP kolory Liczba produktów: 38

Wg systemu HACCP kolory desek odpowiadają produktom, dla których zostały przeznaczone

  • białe - do pieczywa
  • żółte - do nabiału i serów
  • zielone - do warzyw i owoców
  • niebieskie - do surowych ryb i owoców morza
  • czerwone - do surowego mięsa
  • brązowe - do gotowanego mięsa i wędlin
  • fioletowe - dla alergików
Kategorie
Filtruj
6 DESEK DO KROJENIA HACCP ZE STOJAKIEM HENDI 450x300x10 mm
6 DESEK DO KROJENIA HACCP ZE STOJAKIEM HENDI 450x300x10 mm
-21%
Zapytaj o dostępność
 
PODKŁADKI ELASTYCZNE HACCP ZESTAW 6 SZTUK 380x305 mm HENDI 826300
PODKŁADKI ELASTYCZNE HACCP ZESTAW 6 SZTUK 380x305 mm HENDI 826300
-21%
Zapytaj o dostępność
 

System HACCP - to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Point. Jest to światowy system sfokusowany na zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. System ten to szereg zasad i przepisów mających eliminować lub redukować do minimum wszelkie zagrożenia w produkcji żywności począwszy od produkcji surowców, dostawy, przechowywania, przetwarzania żywności aż po końcowe przygotowanie i dystrybucję. 

Chcielibyśmy wyjaśnić w jaki sposób system został zaimplikowany do gastronomii w kontekście desek do krojenia HACCP. System przypisuje zagrożeniom konkretne środki kontroli i środki zaradcze, dlatego w przypadku desek do obróbki żywności w kuchniach gastronomicznych zagrożeniem tym są potencjalne zakażenia krzyżowe pomiędzy różnymi rodzajami krojonych produktów.
Stanowi to tzw. krytyczny punkt kontroli CCP czyli punkt, w którym zagrożenie może zostać zminimalizowane. Każda deska do krojenia to kolor i przypisany do tego koloru zbiór produktów, które na takiej desce do krojenia mogą być obrabiane. 

W sklepie Atom-market znajdą Państwo dokładnie takie kolorowe deski HACCP. Deski są dostępne jako pojedyncze sztuki, są również takie występujące jako zestaw 6 desek do krojenia-po 1 z każdego koloru.

Kolory desek do krojenia HACCP

Pośród rozmaitych akcesoriów kuchennych deski HACCP do krojenia pełnią wyjątkowe zadanie. Są używane bardzo często, muszą być zatem poręczne, funkcjonalne, szybkie w czyszczeniu i dobrze, gdyby były po prostu ładne. Dzięki nim szybko pokroimy składniki sałatek, zup, kawałki mięsa, pieczywo, ryby, sery czy wędlinę. Deski do krojenia wiadomo, mają kontakt z różnymi rodzajami produktów spożywczych. Zwykle w kuchni profesjonalnej nie ma jednej deski do krojenia wszystkiego. Deski mają swoje przeznaczenie. System HACCP określił, jakie kolory są przyporządkowane konkretnym produktom spożywczym. 

Przeznaczenie w gastronomii kolorowych desek HACCP

  • deski białe do nabiału, serów i pieczywa,
  • deski żółte służą do krojenia surowe drobiu,
  • deski zielone do krojenia warzyw i owoców,
  • deski niebieskie służą do krojenia surowych ryb i owoców morza,
  • deski czerwone przeznaczone są do krojenia surowego mięsa,
  • deski brązowe są przeznaczone do krojenia wędlin oraz gotowanego mięsa,
  • deski fioletowe są przeznaczone dla alergików,

Stosowanie desek HACCP do krojenia w różnych kolorach może być zatem bardzo skutecznym środkiem zapobiegania przenoszenia różnych bakterii i drobnoustrojów na etapie przygotowania i przyrządzania posiłków. Każda deska do krojenia HACCP jest wykonana z tworzywa łatwego do umycia i dezynfekcji, nierzadko posiada uchwyt umożliwiający zawieszenie jej. Deski do krojenia występują w różnych rozmiarach, najczęściej spotykane to te standardowe wg normy GN 1/1 czyli o wymiarach 530x325 mm.