• Kategorie
  • Szukaj
  • Szafy do sezonowania mięsa

Szafy do sezonowania mięsa są przeznaczone dla profesjonalistów do dojrzewania mięsa. Dojrzewanie ma za zadanie nadanie surowcom intensywności smaku i kruchości. Mięso sezonowane jest aromatyczne, smaczne, nadaje się do przygotowania steków i wędlin. Szafy do sezonowania mięsa są skonstruowane tak, aby zapewnić idealne warunki zbliżone do tych tradycyjnych, czyli optymalną wilgotność, stałą cyrkulację powietrza dla równego schnięcia mięsa oraz optymalną temperaturę. 

Szafa do sezonowania mięsa podblatowa czy stojąca?

Wiele uznanych lokali gastronomicznych samodzielnie produkuje półprodukty. Wielu szefów stworzyło receptury, dzięki którym ich dania, czy wyroby są niepowtarzalne, charakterystyczne i stają się wizytówką lokalu. Dlatego coraz więcej profesjonalistów decyduje się na zakup takiej szafy, aby wynieść lokal na wyższy poziom i mieć pełną kontrolę nad procesem tworzenia. Podblatowa szafa zajmie niewiele miejsca, być może zajmie po prostu puste miejsce pod blatem i nie będzie przeszkadzać. Większe modele stojące są wysokie i tu z pewnością ich wygląd będzie miał większe znaczenie. Szafy do sezonowania mięsa są wykonane ze stali nierdzewnej, szklanych drzwi odbijających promieniowanie UV i odbijających ciepło z zewnątrz, posiadają oświetlenie zarówno komory chłodniczej, jak i panelu sterowania. Na wyposażeniu szaf do sezonowania znajdują się półki na mięso oraz haki do zawieszania pojedynczych sztuk. Na wyposażeniu szaf do sezonowania znajdują się półki na mięso oraz haki do zawieszania pojedynczych sztuk. Do wyrobu mięs i wędlin, ich sezonowania i dojrzewania służą wbudowane sterowniki elektroniczne. 

Szafy do sezonowania mięsa czy tylko dla gastronomii?

Otóż niekoniecznie. Dzisiejszy trend do przygotowywania żywności we własnym zakresie nie dotyczy tylko wekowania czy pasteryzacji. Wędzenie, suszenie czy właśnie sezonowanie to z pewnością wyższy poziom wtajemniczenia. Nasze szafy mają różne pojemności, zatem mogą być zastosowane przez każdego, kto chce z tego procesu skorzystać. Nieważne, czy będzie to lokal gastronomiczny, prywatny wytwórca regionalnych wędlin czy nawet gospodarz posiadający hodowlę, taka szafa spełni swoją funkcję i pomoże osiągnąć wymarzony efekt. 

 

Szafa do sezonowania zapewni idealny mikroklimat do dojrzewania wieprzowiny, wołowiny, szynek, kiełbasy, salami, kabanosów i wielu innych wyrobów dbając o te kluczowe parametry, jakimi są: temperatura, wilgotność oraz cyrkulacja powietrza. Warto wspomnieć, że szafy do sezonowania są wyposażone w lampę UVC, co umożliwia sterylizację i działanie bakteriobójcze bez wpływu na smak i konsystencję dojrzewającego mięsa. Dostępne w ofercie atom-market.pl szafy do sezonowania mięsa umożliwiają przygotowanie dużych i mniejszych sztuk mięsa z wołowiny i wieprzowiny oraz wielu wyrobów wędliniarskich.