• Kategorie
  • Szukaj
  • TACE PORCELANOWE

Tace porcelanowe

Porcelanowe tace kolorowe są popularnym i praktycznym wyborem gastronomików, ponieważ są estetyczne, dodają koloru, stylu i fantazji do prezentowanych potraw. Istnieje wiele różnych opcji kolorystycznych, które można znaleźć wśród tac, zależnie od preferencji i gustu. Podczas eksponowania  potraw na kolorowych tacach warto dbać o równowagę kolorów i tekstur, aby stworzyć estetyczne i apetyczne dania. Tace z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne półmiski i patery do ciast. Porcelana ponadto jest bardzo higieniczna, łatwa w utrzymaniu, czyszczeniu i może być myta w zmywarkach gastronomicznych. 

725.70 -28%
522.50
725.70 -28%
522.50
725.70 -28%
522.50
725.70 -28%
522.50
276.75 -28%
199.26
276.75 -28%
199.26
467.40 -28%
336.53
467.40 -28%
336.53

Kolory tac 

Tace białe i kremowe to klasyczny wybór, który pasuje do większości stylów i wystrojów. Białe tace są uniwersalne i pasują do większości potraw, podkreślając ich własny kolor i walory. Zdecydowanie jest to najbardziej bezpieczna opcja dla stonowanych i zachowawczych nakryć.

Czarne i grafitowe tace to szczypta ekstrawagancji, jednak współczesna kuchnia zmierza w kierunku nowych rozwiązań, otwartości i nierzadko odbiega od standardowej klasyki. Taka taca doda elegancji i nowoczesności do stołu. Idealnie podkreśla kolorowe potrawy, szczególnie jasne lub jaskrawe.

Jaskrawe i pastelowe kolory są doskonałym pomysłem na przełamanie klasycznej bieli, zatem jeśli szukasz bardziej odważnego wyglądu, możesz zdecydować się na tace w intensywnych kolorach takich jak czerwony, pomarańczowy, zielony czy niebieski. Te tace będą przyciągać uwagę i nadawać energetycznego charakteru potrawom. Kolorowe tace jako półmiski nadają się do kawiarni lub restauracji o lekkim, delikatnym wystroju. Wnoszą nieco subtelności i przyjemnej atmosfery. 

Wybór koloru tacy zależy od stylu lokalu i charakteru wnętrza. Ważne jest, aby tace kolorowe były również trwałe, łatwe w czyszczeniu i odporne na plamy, a porcelanowe naczynia zdecydowanie do tej grupy należą. Przed zakupem warto się upewnić, że są przeznaczone do użytku gastronomicznego i spełniają wymagania higieniczne. Wszystkie oferowane przez nas tace takie wymagania spełniają. 

Kolorowe tace prostokątne

Kolorową tacę można komponować z różnymi potrawami, w zależności od preferencji właścicieli i stylu lokalu. Kolorem można ożywić jednorodną zastawę, można również mieszać dowolnie kolory, kreując tym samym zastawę niepowtarzalną niebanalną i przyciągającą wzrok, dodając fantazji dość jednobarwnym potrawom.
Na tacach porcelanowych można podać w zasadzie wszystko, co z nich nie spłynie.

Sałatki: prostokątne tace świetnie nadają się do podawania sałatek, w tym przypadku tace zastępują tradycyjne półmiski. Możesz ułożyć na nich różne rodzaje liści, warzyw, owoców, dodatków oraz sosów i dressingów, aby stworzyć atrakcyjne i apetyczne kompozycje.

Desery: Prostokątne tace są idealne do podawania deserów. Taca w funkcji patery, zwłaszcza w wyrazistym kolorze zwróci uwagę gości. Możesz na nich umieścić kawałki ciast, babeczek, lodów, owoców lub innych słodkich przysmaków. Taca zastąpi zatem tacę do ciasta. Kombinacja kolorów tac i kolorowych składników deserów stworzy efektowne dania. 

Przekąski: Jeśli serwujesz tapas lub przekąski, kolorowe tace mogą dodatkowo podkreślić różnorodność smaków i tekstur. Mogą podkreślić charakter dania, podkreślając jego pochodzenie. Możesz na nich umieścić np. mini tartaletki, marynowane warzywa, kawałki sera, oliwki, chipsy, rollosy czy inne przysmaki. Ograniczeniem będzie tylko wyobraźnia. 

Dania główne: Podstawka pod talerz? Dlaczego nie? Jeśli chcesz dodać odrobiny koloru do podawanych dań głównych, możesz użyć kolorowych tacek jako podstawki pod talerzami. Taka kolorowa podkładka może wyróżnić potrawę i nadać jej zaskakującego, innego wyglądu. 

Przystawki: Kolorowe tace są również doskonałe do serwowania małęgo conieco, czyli małych przystawek. Możesz na nich umieścić mini kanapki, kulki serowe, roladki, krewetki, ostrygi lub inne delikatne smakołyki. Porcelanowy półmisek z małymi zakąskami to świetna dekoracja, ergonomiczny sposób zaserwowania wielu porcji i sposób na przyciągnięcie wzroku.

Tace porcelanowe GN

W gastronomii obowiązuje standard wielkości naczyń Gastro Norm (GN). Poszczególne oznaczenia wskazują jednoznacznie jaka jest szerokość i długość pojemnika lub tacy. Tace również mogą być standaryzowane w ten sposób, co ułatwia bardzo komponowanie bufetu lub rozmieszczenie na stołach. Porcelana jest często używana w przypadku cateringu i podawania bufetu, ponieważ wiele z tac pasuje do podgrzewaczy, do których mieszczą się konkretne rozmiary GN. Określa się tym samym jaki maksymalnie rozmiar naczynia zmieści się w szafie chłodniczej, piecu czy podgrzewaczu.

Rozmiary pojemników i tac GN w gastronomii:

  • GN 1/9 108 x 176 mm
  • GN 1/6 176 x 162 mm
  • GN 1/4 265 x 163 mm
  • GN 1/3 325 x 176 mm
  • GN 1/2 325 x 265 mm
  • GN 1/1 530 x 325 mm
  • GN 2/1 650 x 530 mm
  • GN 2/4 530 x 162 mm
  • GN 2/3 354 x 325 mm