• Kategorie
  • Szukaj
  • Krajalnice

Krajalnice w przemyśle spożywczym to bardzo pomocne i praktyczne urządzenia, które umożliwiają precyzyjne i szybkie krojenie różnego rodzaju produktów. Są nieodłącznym elementem w restauracjach, sklepach spożywczych oraz zakładach przetwórstwa mięsnego. Krajalnice pozwalają na równomierne i dokładne krojenie chleba, wędlin, sera czy warzyw. Dzięki nim możemy uzyskać idealnie cienkie plastry lub grubsze kawałki – wszystko zależy od wyboru i potrzeb.

Przeznaczenie krajalnic elektrycznych 

Wybierając krajalnicę, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Przede wszystkim trzeba określić, do jakich celów taka krajalnica będzie służyła, i jakie produkty będziemy nią kroić. Ważne jest również, aby wybrać urządzenie o odpowiedniej mocy oraz łatwej obsłudze i konserwacji. Musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ma to być krajalnica uniwersalna, czy do konkretnych produktów.
Przeznaczenie krajalnic elektrycznych jest szerokie i różnorodne. Krajalnice elektryczne znajdują zastosowanie do krojenia różnych produktów spożywczych takich jak chleb, wędliny, mięsa, ser czy warzywa. W grupie krajalnic znajdziemy zatem krajalnice do chleba, krajalnice do warzyw, krajalnice do sera, krajalnice do wędlin i do mięsa. Zwrócimy uwagę na fakt, że nie wszystkie nadają się do krojenia sera. Wynika to z samej specyfiki i kruchości produktu. Zwykle do krojenia sera jest przeznaczona osobna tarcza tnąca, do dokupienia osobno. Ostrza do serów mogą być pokryte nieprzywierającą powłoką teflonową lub silikonową, dzięki której unikniemy "rolowania się" sera na powierzchni ostrza. Ostrze do serów musi być dedykowane dla konkretnego modelu i takie posiadamy w ofercie naszego sklepu internetowego.

W domowej kuchni krajalnice uniwersalne mogą być wykorzystywane do krojenia chleba lub wędlin i warzyw na równe, cienkie plasterki do kanapek. W sklepach znajdziemy rozmaite modele tego typu urządzeń, nierzadko wykonane z kiepskiej jakości materiałów. Koniecznie wybierajmy te wykonane ze stali nierdzewnej, z materiału trwałego i twardego. Krajalnica do chleba do użytku domowego również powinna być wykonana ze stali, nie z tworzyw mimo tego, że zwykle niska cena zachęca do drogi na skróty
W gastronomii czy sklepach spożywczych krajalnica elektryczna to niezawodne narzędzie pracy, umożliwiające szybkie i precyzyjne krojenie większej ilości produktów. Równo pokrojone plastry sera czy wędliny zdecydowanie oszczędzają czas i są po prostu estetyczne.
Zawsze warto zasięgnąć opinii kogoś, kto używa tego typu urządzenie. Opinia i rekomendacja zawsze są najbardziej wymierną wskazówką i pomocą.Opinie o konkretnych produktach i modelach można znaleźć w sklepie internetowym na karcie produktu lub wpisując nazwę urządzenia do wyszukiwarki.

Wpływ mocy krajalnicy na łatwość krojenia

Ważnym parametrem przy wyborze krajalnicy elektrycznej jest jej moc. Im większa moc urządzenia tym łatwiejsze będzie krojenie twardszych produktów takich jak np. wędliny czy sery o twardej strukturze. Nie trzeba jednak decydować się na zakup krajalnicy elektrycznej o dużej mocy, jeśli chcemy kroić chleb lub warzywa, to miękkie produkty, gdzie bardziej trzeba zwrócić uwagę na średnicę tarczy tnącej niż na moc urządzenia. To ona determinuje to, jak duża może być średnica krojonego produktu. 

Regulacja grubości cięcia w dobrych krajalnicach to standard

Trzeba zwrócić uwagę na funkcję regulowanej grubości cięcia, która pozwoli dostosować grubość plasterków do indywidualnych preferencji. Wysokiej jakości urządzenia posiadają regulację grubości cięcia, co pozwala dostosować je do różnych rodzajów produktów spożywczych. Dodatkowo wiele modeli posiada również funkcje specjalistyczne takie jak możliwość krojenia pod skosem czy półautomatyczną pracę. Wysokiej jakości krajalnice do chleba, warzyw i wędlin stały się nieodzownym sprzętem w każdej profesjonalnej kuchni. Właściwa, regulowana grubość cięcia w plastry to zasadniczy cel dla idealnie podanej patery do śniadania, kolacji, a także idealnej kanapki. 

Bezpieczeństwo cięcia za pomocą krajalnic 

Trzeba również wspomnieć o bezpieczeństwie korzystania z krajalnic. Są to urządzenia wyposażone w ostre noże, zatem przy obsłudze ich należy zachowywać bardzo wysoką czujność i ostrożność. Nowoczesne modele wyposażone są w systemy zabezpieczające przed przypadkowym rozcięciem dłoni użytkownika i przypadkowym uruchomieniem. Niektóre posiadają także osłony na ostrza, które minimalizują ryzyko obrażeń. 

Łatwość obsługi i konserwacji krajalnicy

Kolejnym aspektem ważnym dla użytkowników jest łatwość obsługi i konserwacji krajalnicy. Istotne jest też to, aby posiadała instrukcję obsługi w języku polskim. Krajalnice elektryczne są wykonane ze stali nierdzewnej, a ta jest bardzo przyjazna w czyszczeniu. Nie ma problemu, aby myć ją pod bieżącą wodą, części umyć w zmywarce lub z zewnątrz wytrzeć krajalnicę wilgotną ściereczką. Stal nierdzewna odpowiedniej jakości jest dopuszczona do kontaktu z żywnością i posiada atesty.
Bardzo istotne jest bezpieczeństwo podczas korzystania z tego typu urządzeń – dlatego wiele modeli posiada specjalną osłonę ostrza oraz system blokady przed przypadkowym uruchomieniem. Dodatkowo, warto wybrać krajalnicę z możliwością łatwego demontażu i czyszczenia elementów, co ułatwi utrzymanie jej w czystości i sprawności.

Relacja jakości do ceny - nie zawsze droga krajalnica jest lepsza

Rynek proponuje szeroki asortyment krajalnic różnych producentów w bardzo zróżnicowanych cenach. Jak już wspominaliśmy, warto zasięgać opinii innych użytkowników oraz znajomych, którzy z takiego urządzenia już korzystają. W naszym sklepie atom-market ceny krajalnic zdecydowanie pozostają w korzystnej proporcji jakości do ceny. Krajalnice są wykonane z wysokiej jakości, twardej stali nierdzewnej, posiadają wbudowane ostrzałki do tarcz tnących i są wyposażone w osłonę noża oraz mają regulowaną grubość cięcia w plastry. Posiadamy modele, które różnią się od siebie średnicą tarczy tnącej, co pozwala na optymalne dobranie modelu do planowanego przeznaczenia. Cena profesjonalnej krajalnicy uniwersalnej w ofercie naszego sklepu internetowego zaczyna się już od 1300 zł.

Czym jest krajalnica elektryczna wysokiej jakości?

No właśnie. Czym tu jest wysoka jakość? Otóż wszystko, o czym napisaliśmy, składa się na ową jakość i przekłada bezpośrednio na cenę.

  • Materiał: stal nierdzewna, higieniczna, trwała, nie reaguje z żywnością, łatwa w czyszczeniu
  • Regulacja grubości cięcia: porządna krajalnica pozwala na ustawienie grubości uzyskanego plastra.
  • Średnica ostrza: musi być dopasowana do produktów, jakie chcemy kroić
  • Moc urządzenia: większa moc pozwala na swobodne krojenie twardszych produktów
  • Bezpieczeństwo: urządzenie z zabezpieczeniem uniemożliwiającym samoczynne włączenie oraz posiadające osłonę noża
  • Kompaktowe rozmiary

Krajalnice elektryczne są niezastąpionym narzędziem w branży spożywczej. Dzięki nim możemy zaoszczędzić czas i uzyskać równe i dokładne efekty krojenia różnych produktów. Niezależnie od tego, czy prowadzimy restaurację, sklep spożywczy czy oferujemy catering, warto zainwestować w profesjonalną krajalnicę elektryczną, która ułatwi codzienną pracę i zapewni wysoką jakość przygotowywanych potraw, w tym tą estetyczną. Regulowana grubość, bezpieczeństwo obsługi krajalnicy i jej dopasowana do potrzeb moc sprawi, że spełni postawione jej wymagania.

Sklep internetowy krajalnice w sprzedaży z wysyłką

Nasza oferta to urządzenia dla gastronomii i dla domu z wysyłką. Wszystkie produkty bardzo starannie pakujemy i wysyłamy formą kurierską do Klientów. Dostawa zamówienia odbywa się pod wskazany przez Państwa adres. W sklepie atom-market przykładamy ogromną wagę do serwisu, obsługi Klienta i bardzo chętnie odpowiadamy na Państwa pytania. Większość urządzeń dostarczamy gratis.

Serwis i gwarancja krajalnic elektrycznych

 

Wszystkie oferowane w sklepie atom-market produkty są objęte gwarancją producenta Hendi. Gwarancja trwa 2 lata od daty sprzedaży. Zależy nam, aby cena i jakość były dla Państwa atrakcyjne i były polem do satysfakcji i zadowolenia.