• Kategorie
  • Szukaj
  • Szatkownice elektryczne i szatkownice gastronomiczne

3702.30 -21%
2924.82
3702.30 -21%
2924.82
134.07 -10%
120.16
134.07 -10%
120.16
7009.77 -4%
6701.34
7009.77 -4%
6701.34
7009.77 -4%
6701.34
7009.77 -4%
6701.34
11228.67 -4%
10734.61
11228.67 -4%
10734.61
SZATKOWNICA ELEKTRYCZNA DO WARZYW Z DUŻYM OTWOREM + ZESTAW 5 TARCZ HENDI 231852 -1
SZATKOWNICA ELEKTRYCZNA DO WARZYW Z DUŻYM OTWOREM + ZESTAW 5 TARCZ HENDI 231852 -2
Produkt niedostępny
Szatkownica elektryczna do warzyw | 0,52 kW | 230V | TV-TM ALL
Produkt niedostępny
7675.20 -25%
5762.18
7675.20 -25%
5762.18
Szatkownica elektryczna do warzyw | duży wsad 192 mm | 0,52 kW | 400V | TV-TM MAXI
Produkt niedostępny
Szatkownica o stałej prędkości Compact Line CA-21
Produkt niedostępny
5804.37 -4%
5548.98
5804.37 -4%
5548.98
Szatkownica o zmiennej prędkości Compact Line CA-2V
Produkt niedostępny
9568.17 -4%
9147.17
9568.17 -4%
9147.17
Szatkownica ręczna do warzyw - Mandolina
Produkt niedostępny
404.67 -10%
362.69
404.67 -10%
362.69
Szatkownica ręczna do warzyw - typ V z podwójnym ostrzem
Produkt niedostępny
281.67 -10%
252.45
281.67 -10%
252.45
Szatkownica RQSW300 (RQ300)
Produkt niedostępny
4442.76 -21%
3509.78
4442.76 -21%
3509.78
SZATKOWNICA Z 2 PRĘDKOŚCIAMI CA-62 400V
Produkt niedostępny
21240.87 -4%
20306.27
21240.87 -4%
20306.27
SZATKOWNICA ZE STAŁĄ PRĘDKOŚCIĄ CA-41, 400V
Produkt niedostępny
11228.67 -4%
10734.61
11228.67 -4%
10734.61
SZATKOWNICA ZE ZMIENNA PRĘDKOŚCIĄ CA-4V
Produkt niedostępny
15902.67 -4%
15202.95
15902.67 -4%
15202.95
SZATKOWNICA ZE ZMIENNĄ PRĘDKOŚCIĄ CA-3V
Produkt niedostępny
13602.57 -4%
13004.06
13602.57 -4%
13004.06

image

Szatkownica elektryczna do warzyw w gastronomii

Poszukiwanie efektywnych i komfortowych rozwiązań w kuchni staje się coraz bardziej istotne, zwłaszcza w kontekście rosnącego zapotrzebowania na gotowe, ale świeże wyroby gastronomiczne. Oszczędność czasu oraz chęć odciążenia pracowników od powtarzalnych, prostych czynności to argumenty za wprowadzeniem do kuchni urządzeń, które tę pracę ułatwią. Odpowiedzią na te potrzeby są między innymi szatkownice elektryczne, które w szybki i bezpieczny sposób pozwalają przygotować pokrojone w pożądane plasterki lub starte na odpowiednich oczkach warzywa. 
Przygotowując codzienne posiłki dla dużej rodziny lub posiadając profesjonalną kuchnię w gastronomii, szatkownica elektryczna do warzyw może stanowić wyraźnie odczuwalne wsparcie, zapewniając nie tylko oszczędność czasu, ale także efektowne, estetyczne i dobre rezultaty. 

Szatkownice do warzyw - rodzaje

Szatkownice do warzyw dzielimy na najprostsze - szatkownice ręczne oraz elektryczne. Ręczna szatkownica jest powszechna w gospodarstwach domowych do szatkowania kapusty, ogórków czy innych warzyw przeznaczonych do przygotowania dużej ilości, np. do zapraw. Wersja ręczna będzie też wystarczająca w niewielkich zakładach gastronomicznych i szatkowania niewielkich ilości pojedynczych warzyw. Zazwyczaj nie ma możliwości regulacji grubości plastrów, jest prosta w konstrukcji i zwykle bezawaryjna. Wymaga użycia siły i powoduje dość szybkie zmęczenie osoby obsługującej.

Trudno jednak sobie wyobrazić pracę z szatkowaniem warzyw w kuchni, gdzie surówki, sałatki i rozdrobnione warzywa są częstym elementem dania. Tu absolutne must-have to posiadanie wydajnej, dobrej elektrycznej szatkownicy do warzyw. Ze względu na elektryczny napęd nie wymaga ona użycia siły fizycznej obsługującego ją personelu. Pozwoli ona na stworzenie estetycznie i równo rozdrobnionych kawałków, warto tu nadmienić, że większość profesjonalnych szatkownic posiada wymienne tarcze pozwalające na tarcie w wiórki jak tarka, plastrowanie albo siekanie.

image

Szatkownica elektryczna gastronomiczna w każdej kuchni profesjonalnej

W zasadzie w każdym lokalu gastronomicznym małym i dużym przygotowuje się warzywa. Obieranie, krojenie i rozdrabnianie dużej ilości owoców i warzyw jest męczące, zwykle powoduje bałagan i sprawia, że są to czynności nielubiane. Szatkownice do warzyw są idealnym wyborem dla wszystkich miejsc, w których konieczne jest przygotowanie do dalszej obróbki dużej ilości owoców i warzyw. Współczesne szatkownice elektryczne pozwalają na uzyskanie plasterków o różnych grubościach, wiórków o różnych średnicach i wielkościach oraz na przecieranie niemal na pulpę. 

Wydajność i bezpieczeństwo szatkownic elektrycznych do warzyw

Wysoka wydajność tych urządzeń to bardzo istotny parametr przy zakupie. W krótkim czasie maszyna musi przygotować plastry, wiórki, wiórki i słupki, przy czym nie powinna zużywać dużej ilości prądu i przede wszystkim musi być bezpieczna dla personelu. Wydajność urządzeń szatkujących wyraża się w kg/h. Aby dobrze dobrać wydajność do potrzeb, trzeba wiedzieć, do jakich ilości i jakiego rodzaju produktów jest nam potrzebna.
Bezpieczeństwo to przede wszystkim zabezpieczona przed kontaktem z człowiekiem powierzchnia tnąca, opcja wyłączenia się w przypadku dostania się wilgoci oraz opcja wyłączenia się, gdy pokrywa jest otwarta. Istotne jest, aby posiadała popychacz, który pozwoli na dociśnięcie do samego końca obrabianego produktu. 
Szatkownica gastronomiczna to podstawowe wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni, w restauracji, w stołówce, w cateringu, w barze, w kuchniach przygotowujących żywienie zbiorowe i w domu. Bez znaczenia jest to, czy będzie nam potrzebna kilka razy w roku do poszatkowania kapusty w domu, czy do codziennej pracy w gastronomii, zawsze będzie nieocenionym pomocnikiem i szansą na oszczędność czasu.

Szatkownice elektryczne wykonane ze stali nierdzewnej oraz tarcze

Współpracujemy z renomowanymi dostawcami sprzętu dla gastronomii, gdzie wszystkie urządzenia są na gwarancji i posiadają deklaracje dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Większość jest wykonana ze stali nierdzewnej lub z bardzo odpornego tworzywa. Większość z nich posiada duży otwór wlotowy, a w przypadku niektórych producentów, jak Hendi, otwory mogą być nawet dwa. Produkty, które oferujemy to profesjonalne szatkownice z opcją dokupienia tarcz w zależności od wymagań danego menu. Jeśli interesują Państwa gastronomiczne szatkownice do warzyw, oferta atom-market na pewno pozwoli nabyć satysfakcjonujący i wydajny produkt. Przy wyborze koniecznie zwróćmy uwagę na pojemność pojemnika urządzenia oraz na liczbę dostępnych tarcz tnących i ich ostrzy. 

Przeznaczenie szatkownic elektrycznych

  • Rozdrabnianie warzyw o różnych konsystencjach, od twardych korzeniowych jak marchew, buraki, pietruszka, pasternak kapusty, ogórki, papryka aż po delikatne liście sałaty czy szpinaku. Szatkownica elektryczna dobrze poradzi sobie zarówno z miękkimi, jak i twardymi warzywami, zatem można rozdrabniać surowce gotowane i surowe.
  • Rozdrabnianie owoców - można używać szatkownicy do krojenia owoców na plastry, kawałki i słupki Nadaje się do różnych rodzajów owoców bez pestek takich jak jabłka, gruszki, truskawki czy kiwi, brzoskwinie, ananasy i wiele innych.
  • Do siekania ziół na bardzo drobnych oczkach również nada się to urządzenie, w naszej opinii lepszym rozwiązaniem byłoby użycie malaksera. W ten sposób można rozdrabniać natkę pietruszki, liście mięty, kolendry czy bazylii.

Części zamienne i tarcze do szatkownic elektrycznych

Szatkownica do warzyw posiada tarcze, które rozdrabniają warzywa i owoce w pożądany sposób. Możliwość wymiany tarczy na inną pozwala jednym urządzeniem przygotować różne postacie i wielkości produktów. Kilka modeli szatkownic na naszej stronie posiada kilka tarcz wymiennych w zestawie, jednak można dokupić osobno dodatkowe tarcze tnące z ostrzami dokładnie takimi, jakie są potrzebne w konkretnej kuchni. Warto też dokupić tarcze najczęściej używane, gdyż ostrza tych elementów z biegiem czasu ulegają stępieniu. Wykonane ze stali nierdzewnej ostrza są przystosowane do długiej i intensywnej pracy, nie są jednak nieśmiertelne. 

Zapraszamy serdecznie do kontaktu, jeśli opisy szatkownic elektrycznych na naszej stronie atom-market nie są dla Państwa wyczerpujące. Z chęcią doradzimy i pomożemy w wyborze takiej, jaka jest potrzebna w Państwa konkretnym przypadku. 

image