• Kategorie
  • Szukaj
  • Warniki do wody i napojów

Warniki do wody to niezwykle przydatne urządzenia, które w bardzo szybkim czasie pozwolą na przygotowanie wrzątku i zaparzenie kawy lub herbaty. Pozwalają też na utrzymanie stałej temperatury przygotowanego płynu. Warniki są wyposażone z reguły w niekapiący kran, umożliwiając samodzielne przygotowanie wymaganego naparu. Warniki gastronomiczne są nieodzowne w obsłudze bankietów, konferencji, w restauracjach, hotelach, stołówkach oraz w cateringu.

2151.27 -16%
1807.07
2151.27 -16%
1807.07
3897.87 -28%
2806.47
3897.87 -28%
2806.47
1885.59 -16%
1583.90
1885.59 -16%
1583.90
WARNIK DO GRZANEGO WINA 28 L, 240700, 447 x 441 x h 485 mm HENDI
WARNIK DO GRZANEGO WINA 28 L, 240700, 447 x 441 x h 485 mm HENDI
Produkt niedostępny
WARNIK DO WODY I GRZANEGO WINA 28L 240601, 447 x 441 x h 485mm HENDI
Produkt niedostępny

Jak dobrać pojemność warnika do wody?

Parametry warnika do wody, czyli jego pojemność wielkość i wymiary muszą być dopasowane do prowadzonej działalności. W małej gastronomii, w kawiarni czy barze wystarczający będzie warnik, którego pojemność mieści się między 5 a 10 litrów. Zależy to od przewidywanej liczby gości, które z warnika mogą potencjalnie skorzystać. Jeśli obsługujemy konferencję, catering czy bankiet, warto zdecydować się na warnik o pojemności większej, nawet 15-30 litrów w zależności od liczby obecnych osób. Z pewnością umożliwią one zaspokojenie potrzeby na wrzątek do kawy i herbaty na bieżąco.
Pojemność warników do napojów zależy też od tego, jaki rodzaj napoju chcemy przygotować. Niekoniecznie musi być to zawsze woda, nierzadko warniki są używane do podgrzewania wina. Ze względu na specyfikę tego napoju, zaleca się używanie urządzeń o małej pojemności. 

Z czego powinien być wykonany dobry warnik do wody?

Najbardziej pożądanym i trwałym materiałem, z którego powinien być wykonany warnik do napojów, jest niezmiennie stal nierdzewna. Zapewnia ona bezpieczeństwo podgrzewanego napoju, nie koroduje, nie pęka, nie łuszczy się i jest bardzo higieniczny i łatwy w czyszczeniu, co w gastronomii jest kluczowe. Nie ulega też łatwo uszkodzeniom mechanicznym, nie tłucze się i jest przez to wygodny w transporcie. Jako urządzenie dopuszczone do kontaktu z żywnością warnik musi posiadać szereg atestów. Wszystkie dostępne na naszej stronie warniki do wody takie atesty posiadają i są urządzeniami bezpiecznymi. Zwykle takie warniki posiadają wygodną i wyjmowalną tackę ociekową, która po wyjęciu może być umyta komfortowo pod bieżącą wodą.
Kolejnym aspektem jest cena. Nie zawsze wysoka cena to wysoka jakość, ważne, aby urządzenie było wykonane ze stali i miało te cechy, o których napisaliśmy w tym opracowaniu.

Moc warników do wody a szybkość podgrzewania napojów

Logiczne jest, że im większa moc warnika, tym szybciej będzie on podgrzewał napój do pożądanej temperatury. Ma to znaczenie, gdyż warnik do napojów o większej mocy w znacznie krótszym czasie przygotuje wrzątek, a goście otrzymają gorące napoje, kawę i herbatę. Przyjmuje się, że dla pojemności 5l do 10l wystarczającą i dobrą mocą jest do 2400 W, natomiast dla większych 2600 W i więcej. Dobry, profesjonalny warnik gastronomiczny jest w stanie podgrzać wodę do 105, nawet 110°C, większość jednak nie pozwala na przygotowanie płynu przekraczającego 95°C. 

Warniki do wody jednościenne i dwuścienne

Warniki do wody i napojów mają za zadanie podgrzać płyn i utrzymać jego temperaturę przez cały pożądany czas. Tu bardzo ważnym parametrem wydaje się liczba ścianek, z jakiej skonstruowano warnik. Urządzenie zbudowane z dwóch ścianek zdecydowanie dłużej utrzyma temperaturę, zużyje mniej mocy na podgrzewanie płynu i będzie oszczędne, gdyż rzadziej się włączy. Do tego dochodzi jego większe bezpieczeństwo, gdyż dwuścienne warniki zapobiegną poparzeniom. Zwykle pomiędzy ściankami producenci stosują warstwę izolacji, dzięki czemu warniki do wody i napojów dłużej utrzymają temperaturę płynu, a napoje wolniej stygną. Zatem do przygotowania dużych ilości wody lub innego napoju wybór wydaje się oczywisty, warto wybrać warnik dwuścienny. Szybciej podgrzeje wodę i dłużej utrzyma jej temperatur.ę zwłaszcza podczas imprez na świeżym powietrzu. 

Udogodnienia i komfort pracy z warnikami 

Warniki do wody i napojów Hendi dostępne w atom-market są wyposażone w większości modeli w tackę ociekową, która zbiera kapiący płyn, a w przypadku przypadkowego naciśnięcia kranu zbierze płyn, tym samym zapobiegając zabrudzeniu i rozlaniu się płynu wokół warnika. Większość warników do wody w naszej ofercie posiada niekapiący kran, co również przyczynia się do zwiększenia komfortu korzystania z urządzenia. Praktycznym wskaźnikiem są termostaty, które wskazują aktualną temperaturę, którą osiągnął w warniku napój.

Czas podgrzewania a pojemność warników do wody

Pewną wadą dużych tych urządzeń jest czas podgrzewania, może on sięgać nawet do godziny, mniejsze warniki podgrzewają wodę w granicach 20-30 minut. Tak więc wyraźnie widać, że pojemność to jedna z ważniejszych kwestii, jaka wpływa na jakość i komfort użytkowania warników do wody. Ważne jest, aby urządzenie nie było za duże, ani za małe, musi być dobrze przemyślane i dopasowane do rodzaju działalności. Przygotowywanie dużych ilości gorącej wody może wymagać zastosowania dwóch lub nawet trzech warników, wtedy oba warunki: i czas podgrzewania gorącej wody i jej duża ilość zostaną spełnione.

Warniki do wody w atom-market z ekspresową wysyłką

Warniki do wody i napojów to z pewnością urządzenia niezbędne przy obsłudze imprez plenerowych na wolnym powietrzu oraz wesel, bankietów i przyjęć. Warniki gastronomiczne dobrze dobrane do rodzaju działalności zapewne będą stanowić ogromną pomoc i wsparcie oraz odciążą obsługę sali podczas imprez. 

Nasza obsługa z przyjemnością pomoże Państwu dobrać odpowiednie warniki do wody i napojów dla Waszej działalności.