Podsumowanie zamówienia
Darmowa dostawa już od 150 zł!
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
- AKCESORIA
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CHŁODNICTWO
- CUKIERNIA
- KAMIONKA
- KAWIARNIA
- LODZIARNIA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- OPAKOWANIA
- PIECE
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Dystrybutory do napojów
- Ekspresy do kawy
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Maty barmańskie
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Szkło barowe i barmańskie
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
-
BUFET
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery do napojów i płatków
- Dyspensery do zimnych sosów
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Lampy grzewcze do ogródków
- Miski bufetowe
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Naczynia jednorazowe
- Podgrzewacze bufetowe
- Pojemniki porcelanowe GN
- Porcelana bufetowa
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Serwowanie przekąsek
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace chłodzące
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Opakowania cateringowe
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Termosy do żywności
- Termosy cateringowe do napojów
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Warniki do wody
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki kelnerskie i transportowe
- Zaparzacze do kawy
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- Akcesoria cukiernicze
- Blachy i formy do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maszyny do granity i sorbetów
- Palniki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Witryny ekspozycyjne
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
-
PIEKARNIA
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria do sushi
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki i brytfanny
- Koszyki na owoce
- Koszyki i worki na pieczywo
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Listwy do bonowania
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże, obieraczki i akcesoria
- Papier pergaminowy
- Patelnie
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Pojemniki do żywności
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szczypce gastronomiczne
- Szpatuły i łyżki
- Tablice i tabliczki informacyjne
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery i schładzacze wody lodu i napojów
- Frezery do lodów
- Kostkarki do lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kruszarki do lodu
- Lodówki na mleko do ekspresu
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów włoskich i świderków
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- Zasobniki do kostkarek
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Kosze do zmywarek
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Stoły ze zlewem
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
🧑🍳 Kim jest barista i jakie akcesoria są niezbędne na jego stanowisku?
2025-07-25 08:55:00
Czy barista to tylko osoba, która parzy kawę? Zdecydowanie nie. W dobrze zorganizowanej kawiarni, restauracji czy hotelu barista odpowiada za jakość napojów, tempo pracy i spójność serwisu. Aby jednak mógł działać szybko i precyzyjnie, potrzebuje solidnego wsparcia sprzętowego. Jakie akcesoria powinny znaleźć się w barze i przy strefie kawowej? I jak zaplanować wyposażenie, by ułatwiało codzienną pracę, a nie ją spowalniało? Ten poradnik pomoże Ci dobrać rozwiązania dopasowane do realnych potrzeb – zarówno w nowym lokalu, jak i w już działającej kawiarni.
🧑🍳 Kim właściwie jest barista i jaka jest jego rola?
Barista to specjalista od kawy – ktoś, kto rozumie różne ziarna, potrafi dopasować stopień mielenia do metody parzenia, a także wie, jak spienić mleko do perfekcyjnego cappuccino. W wielu lokalach to właśnie barista tworzy doświadczenie gościa – dba o jakość napoju, kontakt z klientem i efekt końcowy serwisu.
Wbrew pozorom jego zadania nie kończą się na naciśnięciu przycisku na ekspresie. Barista musi umieć ocenić jakość ziaren, zadbać o czystość urządzeń, właściwą temperaturę ekstrakcji i odpowiedni balans smakowy. To rzemieślnik, który codziennie pracuje z aromatem, temperaturą i precyzją.
🧰 Jakie akcesoria do baru są niezbędne baristom?
Choć ekspres do kawy to serce każdego stanowiska baristy, jego codzienna praca wymaga wielu dodatkowych narzędzi. Profesjonalne akcesoria barowe i baristyczne zapewniają wygodę, bezpieczeństwo i powtarzalność pracy – co ma kluczowe znaczenie przy dużym ruchu w lokalu.
W dobrze zorganizowanej strefie kawowej powinny się znaleźć:
-
Tampery – do precyzyjnego ubijania kawy w kolbie
-
Knockboxy – do szybkiego opróżniania fusów z portafiltra
-
Miarki i jiggery – dla kontroli proporcji składników
-
Dzbanki do mleka – do latte art i napojów mlecznych
-
Młynki żarnowe – zapewniające jednolitą strukturę zmielonej kawy
-
Czajniki z wylewką typu „goose neck” – niezbędne przy parzeniu metodami alternatywnymi
-
Pędzelki i ściereczki – do czyszczenia grupy zaparzającej i dysz
To właśnie detale decydują o tym, czy kawa smakuje wyśmienicie – a barista pracuje komfortowo.
🍹 Co łączy baristę z barmanem? Wspólna przestrzeń, różne potrzeby
W nowoczesnych lokalach coraz częściej barista dzieli stanowisko pracy z barmanem. To naturalne – kawa i napoje alkoholowe często funkcjonują obok siebie, szczególnie w barach kawowych, hotelach czy restauracjach. Dlatego akcesoria do baru warto kompletować z myślą o obu rolach.
W tej przestrzeni świetnie sprawdzą się:
-
Shakery i łyżki barowe – do drinków i cold brew
-
Wyciskarki do cytrusów – do lemoniad, koktajli i espresso tonic
-
Karafki i szkło barowe – do stylowego serwowania napojów
-
Sitka i muddlery – do miksologii i dekorowania
Uniwersalne i trwałe akcesoria sprawiają, że stanowisko barowe staje się funkcjonalne i estetyczne – co przekłada się na wizerunek lokalu.
📦 Jak praktycznie wyposażyć stanowisko baristy?
Wybór akcesoriów powinien być uzależniony od typu lokalu, stylu pracy i poziomu wyszkolenia personelu. Inaczej wygląda stanowisko w kawiarni sieciowej, inaczej w restauracji, a jeszcze inaczej w food trucku.
Oto kilka praktycznych wskazówek:
-
W małej kawiarni sprawdzą się kompaktowe akcesoria, które nie zajmują wiele miejsca, np. wyciszane młynki, knockboxy zintegrowane z szufladą pod ekspresem, czy zestawy tamper + mata.
-
W lokalach premium warto zainwestować w zaawansowane młynki z mikrometryczną regulacją, tampery o regulowanej sile nacisku i zestawy do latte art.
-
W barach hotelowych najlepiej sprawdzą się wytrzymałe, łatwe w czyszczeniu akcesoria o uniwersalnym przeznaczeniu – np. shakery, sitka i szkło barowe, które łączy estetykę z funkcjonalnością.
🔗 Z czym warto połączyć stanowisko baristy?
Aby stworzyć kompleksową strefę serwisu, warto sięgnąć również po:
-
Ekspresy do kawy ciśnieniowe – serce każdego baru kawowego
-
Szkło barowe i barmańskie – do efektownej prezentacji napojów
-
Blendery barowe – do frappé, smoothie i alternatywnych napojów kawowych
Współczesna gastronomia stawia na synergię – dlatego warto myśleć o barze jako całości, a nie tylko o jednym urządzeniu.
✨ Podsumowanie: barista to więcej niż ekspres – to cały system pracy
Jeśli chcesz, by Twój barista serwował świetną kawę i pracował sprawnie – zadbaj o jego przestrzeń roboczą. Dobrze dobrane akcesoria do baru wpływają nie tylko na jakość napojów, ale i na efektywność zespołu oraz doświadczenie gościa.
Zainwestuj w ergonomię, powtarzalność i trwałość – bo dobra kawa zaczyna się od dobrze wyposażonego stanowiska.