Darmowa dostawa już od 150 zł!
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
- AKCESORIA
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CHŁODNICTWO
- CUKIERNIA
- KAMIONKA
- KAWIARNIA
- LODZIARNIA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- OPAKOWANIA
- PIECE
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Chemia do kostkarek
- Dystrybutory do napojów
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Maty barmańskie
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Szkło barowe i barmańskie
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
-
BUFET
- Akcesoria do sushi
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery do napojów i płatków
- Dyspensery do zimnych sosów
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Lampy grzewcze do ogródków
- Miski bufetowe
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Naczynia jednorazowe
- Podgrzewacze bufetowe
- Pojemniki porcelanowe GN
- Porcelana bufetowa
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Serwowanie przekąsek
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace chłodzące
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Opakowania cateringowe
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Termosy do żywności
- Termosy cateringowe do napojów
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Warniki do wody
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki kelnerskie i transportowe
- Zaparzacze do kawy
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- Akcesoria cukiernicze
- Blachy i formy do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maszyny do granity i sorbetów
- Palniki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Witryny ekspozycyjne
-
KAWIARNIA
- Akcesoria do ekspresów
- Dzbanki do mleka i śmietanki
- Dzbanki i karafki do napojów
- Ekspresy do kawy
- Filiżanki i dzbanki do kawy
- Lodówki na mleko do ekspresu
- Łyżeczki deserowe
- Łyżeczki do kawy i herbaty
- Młynki do mielenia kawy
- Naczynia do deserów
- Talerzyki deserowe
- Termosy do kawy i herbaty
- Warniki do wody
- Zaparzacze do kawy
- KEBAB
- LODZIARNIA
-
PIEKARNIA
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki i brytfanny
- Koszyki na owoce
- Koszyki i worki na pieczywo
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Listwy do bonowania
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże, obieraczki i akcesoria
- Papier pergaminowy
- Patelnie
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Pojemniki do żywności
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szczypce gastronomiczne
- Szpatuły i łyżki
- Tablice i tabliczki informacyjne
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery i schładzacze wody lodu i napojów
- Frezery do lodów
- Kostkarki do lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kruszarki do lodu
- Lodówki na mleko do ekspresu
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów włoskich i świderków
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- Zasobniki do kostkarek
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Stoły ze zlewem
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
Dlaczego warto wybierać talerze z wysokim rantem?
2025-07-02 19:16:00
Talerze z wysokim rantem (średnica 15–30 cm) to idealny wybór do dań z sosem, makaronów, gulaszy i kremowych zup. Ochronią przed rozlewaniem, ułatwią porcjowanie i nadadzą potrawom profesjonalny wygląd. W dalszej części dowiesz się, jak dobrać odpowiednią średnicę, oraz znajdziesz inspiracje podania – praktyczne i stylowe.
🥣 Talerze z wysokim rantem – jak dobrać odpowiedni i jak efektownie serwować dania?
Wysoki rant to już nie tylko praktyczny detal – to trend w gastronomii. Coraz częściej widujemy go w nowoczesnych restauracjach, bufetach i lokalach casual dining. Talerze tego typu pozwalają elegancko serwować zarówno dania z sosem, jak i bardziej swobodne, kompozycyjne potrawy. W tym wpisie podpowiemy:
-
Dowiesz się, jak dobrać średnicę talerza do dania 🍝
-
Zobaczysz, do jakich potraw sprawdza się wysoki rant 🍲
- Zainspirujesz się, jak kreatywnie wykorzystać je w stylizacji stołu 🖼️

🎓 Dobór talerza do potrawy – liczy się nie tylko rozmiar
📏 Jak dobrać średnicę?
To, czy talerz dobrze „niesie” danie, zależy od jego średnicy. Nie chodzi wyłącznie o pojemność – chodzi o proporcje, efekt wizualny i komfort jedzenia.
-
15–21 cm – świetny wybór na desery, przystawki, mini sałatki czy zupy kremy. Te średnice dobrze prezentują mniejsze porcje i podkreślają ich formę. Sprawdzają się też do serwowania śniadań, np. jajek w koszulce z grzanką.
-
26 cm – to klasyczny talerz obiadowy, idealny do dań głównych: od makaronów i risotto po curry, dania jednogarnkowe czy smażone ryby.
-
30 cm – wersja efektowna i przestrzenna. Nadaje się na catering, bufet, dania z dużą ilością dodatków albo do podawania kilku elementów kompozycyjnych w jednej porcji.
📐 A co z wysokością rantu?
Rant to nie tylko estetyka. Talerze z wyraźnym, podniesionym brzegiem:
-
zapobiegają rozlewaniu się sosów,
-
zatrzymują składniki „w środku”, dzięki czemu potrawa wygląda schludnie,
sprawiają, że dania dłużej pozostają ciepłe – efekt mini-misy, ale z płaską bazą.

🧱 Porcelana czy kamionka? Wybór materiału ma znaczenie
Wysoki rant znajdziesz zarówno w modelach z porcelany, jak i z kamionki – każda z tych opcji daje inne wrażenie na stole.
-
Porcelana to wybór bardziej elegancki i klasyczny. Gładka, cienka i odporna – sprawdzi się w restauracjach, gdzie liczy się precyzja prezentacji. Świetnie odbija światło, więc potrawy wyglądają apetycznie.
-
Kamionka to opcja naturalna, rustykalna. Delikatnie nieregularne kształty, matowe lub półmatowe szkliwa, cieplejsza kolorystyka – idealne do dań kuchni domowej, comfort food i lokali slow food.
Oba materiały możesz bezpiecznie podgrzewać i myć w zmywarce – nie tracą estetyki nawet przy intensywnym użytkowaniu.
✨ Inspiracje – jak wykorzystać talerze z rantem w praktyce?
🌿 Stylizacje i trendy
-
Warstwowanie zastawy: Na większym talerzu płaskim połóż talerz z wysokim rantem – to tworzy wrażenie głębi i trójwymiarowości.
-
Kolorystyczne kontrasty: Jasna potrawa na ciemnym talerzu (np. czarna kamionka), ciemna potrawa na jasnym tle (np. kolekcja Vanilla w kremowym odcieniu).
-
Zastawa ton w ton: Stylizacja monochromatyczna, np. biała porcelana na białym obrusie – czysta elegancja, modna w fine dining.
🍴 Przykładowe zastosowania:
-
Makaron z emulsją z oliwy i parmezanu – rant zatrzyma sos, a potrawa wygląda estetycznie nawet przy mieszaniu.
-
Gulasz wołowy z puree ziemniaczanym – całość trzyma się w centrum, nie „rozchodzi się” po talerzu.
-
Deser na musie – np. panna cotta z coulis malinowym – rant chroni płynne dodatki i podbija kolorystykę dania.
🔗 Sprawdź wszystkie modele i rozmiary w kategorii talerze z wysokim rantem
🧩 Podsumowanie – talerz, który pracuje za kucharza
Talerze z wysokim rantem to praktyczne, funkcjonalne i estetyczne naczynia, które świetnie wpisują się w potrzeby nowoczesnej gastronomii. Ułatwiają serwowanie, pozwalają kontrolować porcje, chronią sosy i przy tym doskonale się prezentują.
Talerz z wysokim rantem to sprytny wybór: dba o formę dania, trzyma smak na miejscu i dodaje charakteru każdej kompozycji. Nie tylko serwujesz – opowiadasz historię na talerzu.