Darmowa dostawa już od 150 zł!
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222

Co jeść w upały? 7 lekkich posiłków, które naprawdę odświeżają

2025-06-22 19:45:00
Co jeść w upały? 7 lekkich posiłków, które naprawdę odświeżają

Gdy temperatura sięga 30°C, ostatnie, na co masz ochotę, to ciężki obiad z dwóch dań. Latem nasz apetyt naturalnie się zmniejsza, a organizm potrzebuje jedzenia, które nie tylko nasyci, ale też... odświeży. Poznaj 7 lekkich i pysznych posiłków idealnych na gorące dni – bez stania przy kuchni i bez uczucia ciężkości.




💡 7 lekkich i chłodzących pomysłów na lato

Latem, gdy żar leje się z nieba, organizm domaga się czegoś lekkiego, chłodnego i orzeźwiającego. Zapomnij o gorących daniach – poznaj 7 przepisów, które nasycą, odświeżą i nie wymagają długiego stania przy kuchni.

🥣 Chłodnik z ogórka i jogurtu

Składniki:

  • 2 duże ogórki gruntowe

  • 1 ząbek czosnku

  • 400 g jogurtu naturalnego (greckiego lub bałkańskiego)

  • 1 łyżka koperku

  • sól i pieprz do smaku

  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj przeciśnięty czosnek, posiekany koperek i jogurt. Wszystko wymieszaj, dopraw i schłódź. . Serwuj z lodem lub grzanką z razowego chleba.

Chłodnik z ogórka i jogurtu w białej miseczce z koperkiem

🍉 Sałatka z arbuza, fety i mięty

Składniki:

  • 300 g miąższu z arbuza

  • 100 g fety

  • świeża mięta (kilka listków)

  • oliwa z oliwek

  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Pokrój arbuza i fetę w kostkę, dodaj listki mięty, skrop oliwą i oprósz pieprzem. Gotowe! Smakuje najlepiej lekko schłodzona.

Sałatka z arbuza, fety i mięty podana w letnim stylu


🐟 Tatar z łososia i awokado

Składniki:

  • 150 g surowego filetu z łososia (świeżego lub wędzonego na zimno)

  • 1 dojrzałe awokado

  • sok z połowy cytryny

  • odrobina oliwy

  • szczypiorek lub koperek do dekoracji

Wykonanie:

Pokrój łososia i awokado w drobną kostkę, skrop cytryną, dopraw oliwą i wymieszaj. Podawaj na tostach lub z cienkimi grzankami.

Łosoś i awokado na chrupiącej grzance


🧊 Zimne spring rollsy z warzywami

Składniki:

  • 6 arkuszy papieru ryżowego

  • 1 marchewka

  • 1 ogórek

  • pół czerwonej papryki

  • garść kiełków lub sałaty

  • świeża kolendra lub mięta

  • sos sojowy lub orzechowy do podania

Wykonanie:

Warzywa pokrój w cienkie paski. Namocz papier ryżowy w wodzie, nałóż warzywa i zioła, zawiń w rulon. Serwuj z sosem.

Zimne spring rollsy z warzywami

🍓 Smoothie bowl z owoców jagodowych

Składniki:

  • 1 banan

  • 150 g mrożonych truskawek i borówek

  • 100 ml mleka kokosowego (lub roślinnego)

  • do dekoracji: płatki migdałowe, nasiona chia, owoce

Wykonanie:

Zmiksuj owoce z mlekiem. Przelej do miseczki i udekoruj ulubionymi dodatkami. Idealne na śniadanie lub podwieczorek!

Smoothie bowl z owocami leśnymi i nasionami chia

🍅 Caprese z burratą i pomidorami malinowymi

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe

  • 1 kulka burraty (lub dobrej mozzarelli)

  • świeża bazylia

  • oliwa z oliwek extra virgin

  • sól i pieprz

Wykonanie:

Pomidory pokrój w plastry, ułóż z burratą, posyp bazylią i polej oliwą. Prosto, klasycznie, pysznie.

Sałatka caprese z burratą i pomidorami malinowymi

🌮 Mini tacos z hummusem i warzywami

Składniki:

  • 4 małe tortille

  • 200 g hummusu

  • 1 ogórek

  • pół papryki

  • kilka listków rukoli

  • sok z limonki

Wykonanie:

Warzywa pokrój, tortille posmaruj hummusem, dodaj warzywa i rukolę. Skrop limonką i zawiń. Można serwować na zimno lub lekko podgrzane.

Mini tacos z hummusem i świeżymi warzywami

 

🌞 Podsumowanie

Latem apetyt rządzi się swoimi prawami – chcemy jeść mniej, ale lepiej. Nie mamy ochoty na ciężkie dania, długie gotowanie i przegrzaną kuchnię. Szukamy lekkości, koloru i smaku, który naprawdę odświeża. I właśnie takie są te 7 propozycji – proste, sezonowe, a jednocześnie pełne wyrazu.

Chłodnik, sałatka z arbuza, smoothie bowl czy spring rollsy – każdy z tych posiłków to szybka podróż w stronę letniego komfortu. Bez zbędnego wysiłku, bez przegrzania organizmu, bez kompromisów smakowych. Idealne na taras, do pudełka na piknik, na szybki lunch w cieniu albo leniwe śniadanie na balkonie.

Bo dobre jedzenie w upał to nie luksus – to przyjemność, którą możesz mieć codziennie. Wystarczy kilka świeżych składników i chwila czasu, by stworzyć coś, co nasyci... i ochłodzi.

Autor:Agnieszka Konieczna