sklep@atom-market.pl  tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!!  Zakupy na raty od 300 zł!

Wymagania dotyczące mebli gastronomicznych, jak dobrze wybrać? Czy meble ze stali są najlepsze do kuchni?

2024-02-16 22:30:00
Wymagania dotyczące mebli gastronomicznych, jak dobrze wybrać? Czy meble ze stali są najlepsze do kuchni?

Kategoria meble gastronomiczne jest dedykowana wszystkim przedsiębiorcom z branży restauracyjnej, kawiarnianej , hotelarskiej oraz małej gastronomii, którzy poszukują wysokiej jakości, funkcjonalnych oraz estetycznych rozwiązań wyposażenia przestrzeni roboczej. Meble  kuchenne używane w gastronomii stanowią niezwykle istotny element każdego lokalu, wpływając zarówno na bezpieczeństwo klientów, jak i efektywność i wydajność pracy personelu. Wyznaczono szereg wymagań, jakie muszą spełniać meble używane do przygotowywania posiłków i potraw w kuchniach i wszelkich zapleczach gastronomicznych. W tym artykule chcemy omówić materiały, z jakich wykonywane są meble gastronomiczne, wymagania, jakie są im stawiane oraz ich wpływ na komfort pracy.

Są to produkty, które cechuje wysoka jakość wykonania, trwałość oraz różnorodność wzornicza, pozwalająca dopasować meble do każdego gabarytu wnętrza oraz indywidualnych potrzeb kuchni. 

SZEF KUCHNI MEBLE GASTRONOMICZNE ZE STALI NIERDZEWNEJ

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są trwałe, niezawodne i praktyczne

Stal nierdzewna jest materiałem niezwykle popularnym i cenionym w branży gastronomicznej ze względu na swoje liczne zalety. 

  • Stal nierdzewna jest trwała, odporna na korozję, rdzewienie oraz działanie kwasów i zasad, środków chemicznych używanych do czyszczenia i na wilgoć. Jest idealna do użytku w środowisku gastronomicznym, gdzie meble i sprzęty są narażone na intensywne użytkowanie oraz częste czyszczenie.
  • Stal nierdzewna jest higieniczna, ma nieporowatą powierzchnię, jest łatwa do utrzymania w czystości i odporna na bakterie Dzięki swojej gładkiej powierzchni nie pochłania zapachów ani nie wchłania substancji, co ułatwia utrzymanie wysokich standardów higieny w kuchni.
  • Stal nierdzewna jest estetyczna, ma nowoczesny, lśniący i elegancki wygląd, który sprawia wrażenie idealnej sterylności i doskonale komponuje się z różnymi stylami wystroju kuchni. Dodaje profesjonalizmu i stylu.
  • Stal nierdzewna jest uniwersalna, łatwa do formowania i obróbki, co umożliwia produkcję różnorodnych mebli i sprzętów gastronomicznych o różnych kształtach i rozmiarach. Dzięki temu ze stali nierdzewnej możemy uzyskać szafy, regały magazynowe, stoły ze zlewem, zlewy gastronomiczne, szafki wiszące, półki, stoły gastronomiczne, stoły z półką, szafy mroźnicze, chłodnicze, wędzarnicze i wiele, wiele innych. 
  • Stal nierdzewna jest odporna na wysokie i niskie temperatury, zachowuje swoje właściwości mechaniczne w szerokim zakresie temperatur oraz na jej zmiany. 

Dlatego też stal nierdzewna jest powszechnie stosowana w produkcji mebli, sprzętów kuchennych, blatów roboczych, zlewozmywaków oraz innych elementów wyposażenia lokali gastronomicznych, gdzie trwałość, higiena i estetyka są kluczowe.
Stal nierdzewna inaczej nazwana stalą chirurgiczną, INOX, stalą szlachetną, to stop metali o szczególnych, trwałych właściwościach fizykochemicznych. Zawsze jest to stop żelaza z węglem oraz dodatki. W gastronomii najczęściej stosuje się stal austenityczną, oznaczaną jako 1.4301, której domieszką są 18% chromu, 10% niklu. Jest to tzw. stal 18/10. Oznaczenie to znajdują się przy wielu produktach, np. na sztućcach, patelniach czy garnkach.

MEBLE GASTRONOMICZNE KUCHNIA RESTAURACJA BAR HOTEL

Meble ze stali nierdzewnej w przestrzeni kuchennej

W kuchni gastronomicznej organizacja pracy musi być wzorowa. Rozmieszczenie mebli, ich odpowiednia wielkość, pojemności i dostępność są kluczem do dobrego rozwiązania tego obszaru. Istnieje wiele mebli ze stali nierdzewnej, które są dostosowane do specyfiki działalności gastronomicznej oraz potrzeb personelu kuchennego. Oto niektóre z nich:

  • Stół roboczy to kluczowy elementy wyposażenia kuchni, na którym przygotowywane są potrawy. Stoły gastronomiczne robocze mogą mieć różne wymiary, a ich blaty często wykonane są ze stali nierdzewnej lub innych trwałych materiałów jak szkło czy laminaty. Istotne jest, aby stół przyścienny posiadał rant, który ma zapobiegać brudzeniu się ściany i spływaniu bądź spadaniu składników poza blat. Stół roboczy centralny nie posiada rantu, jest zwykle stawiany w przestrzeni kuchennej tak, aby dostęp do niego zapewniony był z każdej strony. Nierzadko stoły gastronomiczne ze stali posiadają półkę, która oprócz przestrzeni na urządzenia lub sprzęt dodatkowo stabilizuje mebel.
  • Szafki i szafy służą do przechowywania różnych akcesoriów kuchennych takich jak naczynia, garnki, patelnie, deski, oraz zapasów artykułów spożywczych jak przyprawy, składniki sypkie, oleje i inne. Mogą być wykonane z różnych materiałów, ale w kuchniach gastronomicznych często stosuje się szafki ze stali nierdzewnej ze względu na ich trwałość i łatwość czyszczenia.
  • Zlewozmywaki i stoły ze zlewem konieczne do mycia naczyń, warzyw, owoców oraz innych produktów spożywczych. Zlewy gastronomiczne są zazwyczaj większe, głębsze i bardziej wytrzymałe niż te stosowane w kuchniach domowych, aby sprostać intensywnej pracy kuchennej. Stół ze zlewem to jeden mebel, który pozwala na użycie dodatkowej powierzchni blatu tuż obok komory zlewu.
  • Półki otwarte w kuchniach gastronomicznych są często umieszczane blisko stołów gastronomicznych. Ich celem jest umieszczenie łatwodostępnych i często używanych produktów oraz do przechowywania zapasów żywności, takich jak mąka, cukier, olej czy przyprawy w zasięgu rąk kucharza. Mogą być wykonane z metalu lub plastiku i pomagają w utrzymaniu porządku oraz efektywnym zarządzaniu zapasami.
  • Stoliki i krzesła dla personelu w kuchniach restauracyjnych, hotelowych i szybkiej obsługi, gdzie personel spędza długie godziny na pracy, ważne jest zapewnienie im odpowiedniego miejsca do odpoczynku i spożycia posiłków. Stoliki, taborety, ławy dla personelu są zazwyczaj funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu czystości.
  • Szafy chłodnicze i mroźnicze w kuchniach gastronomicznych są często i powszechnie używane. Szafy chłodnicze i mroźnicze służą do przechowywania świeżych produktów spożywczych w odpowiednich warunkach temperaturowych, gotowych potraw przeznaczonych do użycia w późniejszym czasie oraz półproduktów, tortów, ciast.

Wymieniliśmy tylko najpowszechniejsze rodzaje mebli, które można znaleźć w kuchniach gastronomicznych. Istnieje wiele innych elementów wyposażenia, które mogą być dostosowane do specyfiki danego lokalu gastronomicznego oraz potrzeb jego personelu.

PÓŁKI ZE STALI NIERDZEWNEJ WIESZAKI BLAT STÓŁ ROBOCZY

Meble gastronomiczne do magazynowania

Dla przestrzeni gastronomicznej stworzono wiele praktycznych rodzajów mebli przeznaczonych do magazynowania produktów spożywczych, artykułów kuchennych oraz innych niezbędnych materiałów. 

  • Regały i półki magazynowe są niezwykle popularnymi meblami do przechowywania zapasów w kuchniach gastronomicznych. Mogą być wykonane ze stali, metalu, plastiku lub drewna, a ich konstrukcja pozwala na efektywne wykorzystanie dostępnej przestrzeni oraz organizację produktów.
  • Szafy chłodnicze i mroźnicze służą do przechowywania świeżych produktów spożywczych w odpowiednich warunkach temperaturowych. Mogą mieć różne rozmiary i konfiguracje, aby dostosować się do potrzeb danego lokalu gastronomicznego. Są zamykane na drzwi.
  • Szafki na kółkach są wygodnym i praktycznym rozwiązaniem do przechowywania artykułów kuchennych, które można łatwo przemieszczać w kuchni według chwilowych potrzeb. Mogą być wyposażone w szuflady, półki lub kosze, co ułatwia organizację i dostęp do przechowywanych przedmiotów.
  • Pojemniki na żywność wykonane z plastiku lub stali nierdzewnej, są idealnym rozwiązaniem do przechowywania suchych produktów spożywczych, jak również warzyw, owoców, gotowych potraw, półproduktów czy przypraw. W gastronomii najczęściej używa się pojemników GN (Gastro Norm), których wymiary są standaryzowane i pasują do konkretnych regałów magazynowych z szynami i do szaf na pojemniki. Pojemniki gastronomiczne ze stali najczęściej kojarzymy z lodziarni, skąd bezpośrednio ekspedientki wydają nam zamówiony deser. Pojemniki GN mogą być stosowane na regałach, w szafach lub na blatach roboczych, pomagając w utrzymaniu porządku w magazynie.
  • Stoły robocze z wbudowanymi szafkami to z pewnością ogromna oszczędność miejsca. Stół gastronomiczny z półką ma przestrzeń otwartą umożliwiającą szybki dostęp do umieszczonych tam sprzętów czy przedmiotów. Stół gastronomiczny z wbudowaną szafką pozwala na bardziej zaawansowaną organizację akcesoriów, sprzętu i pomocników. Jest doskonałym rozwiązaniem dla kuchni gastronomicznych, które potrzebują dodatkowej przestrzeni do przechowywania narzędzi kuchennych, garnków, patelni i innych akcesoriów. Dzięki wbudowanym szafkom wszystko jest zawsze pod ręką.
  • Wózki transportowe i kelnerskie służą do przewożenia i przenoszenia zapasów, naczyń czy sprzętu kuchennego z magazynu, sali konsumenckiej, kuchni w dowolne miejsce. Mogą być wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego i wyposażone w półki, kosze czy pojemniki.

To tylko kilka przykładów mebli do magazynowania. Istnieje bowiem wiele niestandardowych rozwiązań, które można dostosować do indywidualnych potrzeb i wymagań danego lokalu gastronomicznego.

STÓŁ GASTRONOMICZNY ROBOCZY ZE STALI NIERDZEWNEJ

Z czego są wykonane meble gastronomiczne?

  • Stal nierdzewna jest najczęściej wybieranym materiałem do produkcji mebli, mimo swojej wysokiej ceny. Zapewnia trwałość mebli i ich bezpieczeństwo dla ludzi. 
  • Szkło i szklane elementy są raczej materiałem uzupełniającym blaty, półki, szafki i pojemniki. Podobnie jak meble ze stali nierdzewnej, elementy szklane nie reagują z żywnością i nawet agresywnymi związkami chemicznymi. Z pewnością dodają elegancji i lekkości kuchniom.
  • Aluminium rzadko jest elementem mebli kuchennych, jest raczej stosowane do produkcji blatów lub akcesoriów kuchennych oraz taboretów czy krzesełek.
  • Laminaty HPL są twarde, odporne na plamy, wilgoć, zadrapania i uszkodzenia mechaniczne. Są trwałe, łatwe w czyszczeniu i mogą być stosowane na blatach kuchennych, stołach czy blatach barowych. Są też z pewnością tańszą opcją niż meble ze stali nierdzewnej, jednak są też znacznie mniej trwałe.
  • Drewno jest materiałem rzadko stosowanym w kuchniach profesjonalnych ze względu na niespełnienie wymogów sanitarnych, są raczej przeznaczone do magazynowania sprzętów i naczyń. Musi być odpowiedni zabezpieczone lakierem lub innym środkiem zwiększającym odporność drewna na nasiąkliwość. 

Czy warto zainwestować w meble ze stali nierdzewnej?

Najszybsza odpowiedź brzmi — tak. Meble ze stali nierdzewnej są wyraźnie droższe niż sprzęty wykonane z tworzyw, laminatów czy stali czarnej. To jednak meble ze stali nierdzewnej są tymi, które są pierwszym wyborem gastronomików. W większości spełniają rygorystyczne wymogi stawiane przez sanepid, posiadają wszelkie wymagane atesty i deklaracje zgodności, oraz są bezpieczne w kontakcie z żywnością. 

Zakup mebli ze stali nierdzewnej jest z pewnością inwestycją dobrą, trafioną i długofalową. Wymieniana już wcześniej trwałość wynika z właściwości stali nierdzewnej i jej odporności na korozję gazową, kwasową i alkaliczną. Jest to przykład, gdzie drożej, znaczy taniej.
Najczęściej spotamy meble ze stali nierdzewnej AISI 430 oraz AISI 304.

 MEBLE GASTRONOMICZNE ZLEWY BLATY SZAFKI ZLEWY ZE STALI NIERDZEWNEJ

 

Autor:Administrator Sklepu