Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Podsumowanie zamówienia
Suma Netto 0,00 zł
Suma Brutto 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Darmowa dostawa już od 150 zł!
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
- AKCESORIA
 - BAR
 - BUFET
 - CATERING
 - CHŁODNICTWO
 - CUKIERNIA
 - KAMIONKA
 - KAWIARNIA
 - LODZIARNIA
 - MEBLE
 - OBRÓBKA MECHANICZNA
 - OBRÓBKA TERMICZNA
 - OPAKOWANIA
 - PIECE
 - PIEKARNIA
 - PIZZERIA
 - PORCELANA
 - SZKŁO
 - SZTUĆCE
 - ZASTAWA STOŁOWA
 - ZMYWANIE
 - 
                    
                        KATEGORIE
                        
                    
                                            
- 
                                        
                                            Bar
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria barmańskie
 - Blendery barowe
 - Dystrybutory do napojów
 - Ekspresy do kawy
 - Formy i akcesoria do lodu
 - Kostkarki i kruszarki
 - Lodówki barowe
 - Łuskarki do lodu
 - Maty barmańskie
 - Miksery do koktajli
 - Shakery do koktajli mlecznych
 - Sokowirówki
 - Stacja barmańska OXYGEN
 - Syfony do wody sodowej
 - Szczotki i zmywaki do szklanek
 - Szkło barowe i barmańskie
 - Termosy do wina
 - Urządzenia do bitej śmietany
 - Wiaderka do szampana
 - Wyciskarki do cytrusów
 
 - 
                                        
                                            Bufet
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Bemary
 - Bufety sałatkowe
 - Deski do serwowania
 - Dyspensery do napojów i płatków
 - Dyspensery do zimnych sosów
 - Dzbanki i karafki
 - Kociołki do zupy
 - Koszyki do pieczywa
 - Koszyki i pojemniki na sztućce
 - Lampy grzewcze do ogródków
 - Miski bufetowe
 - Naczynia fingerfood
 - Naczynia z melaminy
 - Naczynia do serwowania z porcelany
 - Naczynia jednorazowe
 - Podgrzewacze bufetowe
 - Pojemniki porcelanowe GN
 - Porcelana bufetowa
 - Przybory do serwowania
 - Salaterki półmiski i patery
 - Serwowanie przekąsek
 - Systemy i ekspozytory bufetowe
 - Tace do serwowania
 - Witrynki i tace roll-top
 - Warniki
 - Żeliwne naczynia bufetowe
 
 - 
                                        
                                            Catering
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Bemary
 - Kociołki do zup
 - Kosze transportowe
 - Meble cateringowe
 - Obrusy
 - Opakowania cateringowe
 - Pakowarki próżniowe
 - Podgrzewacze gastronomiczne
 - Pojemniki do żywności
 - Pojemniki i torby termoizolacyjne
 - Porcelana cateringowa
 - Tace i witrynki chłodzące
 - Termosy do żywności
 - Termosy cateringowe do napojów
 - Termosy i dzbanki do napojów
 - Torby i plecaki cateringowe
 - Warniki do wody
 - Worki do pakowarek próżniowych
 - Wózki kelnerskie i transportowe
 - Zaparzacze do kawy
 - Zgrzewarki do tacek i matryce
 
 - 
                                        
                                            Cukiernia
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria cukiernicze
 - Blachy i formy do pieczenia
 - Maszyny cukiernicze
 - Maszyny do granity i sorbetów
 - Pakowarki próżniowe
 - Palniki cukiernicze
 - Piece cukiernicze
 - Syfony i automaty do bitej śmietany
 - Szpatułki cukiernicze
 - Szprycowanie
 - Tace cukiernicze
 - Urządzenia do czekolady
 - Wałkowarki cukiernicze
 - Wata cukrowa
 - Witryny chłodnicze cukiernicze
 - Witryny ekspozycyjne
 
 - 
                                        
                                            Kawiarnia
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Dzbanki i karafki do napojów
 - Ekspresy do kawy
 - Filiżanki i dzbanki do kawy
 - Kostkarki do lodu
 - Młynki do mielenia kawy
 - Naczynia do deserów
 - Łyżeczki do kawy i latte
 - Talerzyki deserowe
 - Termosy do kawy i herbaty
 - Warniki do wody
 - Witryny chłodnicze ekspozycyjne
 - Akcesoria baristyczne i do ekspresów
 - Zaparzacze do kawy
 
 - Kebab
 - Lodziarnia
 - 
                                        
                                            Piekarnia
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Bagieciarki
 - Formy i blachy do pieczenia
 - Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
 - Krajalnice do pieczywa
 - Miesiarki ugniatające i spiralne
 - Miksery planetarne
 - Miksery dwuramienne
 - Pakowarki próżniowe
 - Piece piekarnicze
 - Ruszty do pieców i piekarników
 - Ranty piekarnicze
 - Sita do przesiewania mąki
 - Sita chińskie stożkowe
 - Wałkowarki piekarnicze
 
 - 
                                        
                                            Pizzeria
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria do pizzy
 - Blachy do pizzy
 - Dzielarki i zaokrąglarki
 - Garowniki komory rozrostu
 - Łopaty do pizzy
 - Miesiarki spiralne
 - Piece do pizzy
 - Pojemniki na ciasto do pizzy
 - Prasy do ciasta na pizzę
 - Siatki do pizzy
 - Stoły chłodnicze do pizzy
 - Szczotki do pieców do pizzy
 - Talerze do pizzy
 - Termiczne torby na pizzę
 - Wałkownice do ciasta
 
 - 
                                        
                                            AKCESORIA KUCHENNE
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria do frytowania
 - Akcesoria do sushi
 - Akcesoria masarskie
 - Blachy i formy do pieczenia ciast
 - Cedzaki
 - Chochle
 - Deski do krojenia i serwowania
 - Dyspensery do sosów
 - Garnki i brytfanny
 - Koszyki na owoce
 - Koszyki i worki na pieczywo
 - Koszyki i pojemniki na sztućce
 - Listwy do bonowania
 - Łopatki i wybieraki do ciasta
 - Miarki kuchenne i szufelki
 - Miski i misy kuchenne
 - Młynki do soli i pieprzu
 - Noże, obieraczki i akcesoria
 - Papier pergaminowy
 - Patelnie
 - Pęsety gastronomiczne
 - Pojemniki na przyprawy
 - Pojemniki GN
 - Pojemniki do żywności
 - Przybory kuchenne
 - Rózgi kuchenne
 - Sita i sitka
 - Szatkownice ręczne do warzyw
 - Szczypce gastronomiczne
 - Szpatuły i łyżki
 - Tablice i tabliczki informacyjne
 - Tarki
 - Tłuczki i maszynki do mięsa
 - Maszynki do ziemniaków i ubijaki
 - Wiadra
 - Widelce do mięs
 - Wirówki do sałaty
 
 - 
                                        
                                            CHŁODNICTWO
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Chłodziarki do wina
 - Chłodziarki i zamrażarki barowe
 - Dyspensery i schładzacze wody lodu i napojów
 - Frezery do lodów
 - Kostkarki do lodu
 - Komory chłodnicze i akcesoria
 - Kruszarki do lodu
 - Lodówki na mleko do ekspresu
 - Lodówki na napoje
 - Łuskarki do lodu
 - Maszyny do lodów włoskich i świderków
 - Nadstawki chłodnicze
 - Szafy chłodnicze
 - Szafy chłodniczo mroźnicze
 - Szafy mroźnicze
 - Schładzarki i zamrażarki szokowe
 - Stoły chłodnicze
 - Stoły mroźnicze
 - Szafy do sezonowania mięsa
 - Witryny chłodnicze
 - Witryny mroźnicze
 - Wyposażenie lad chłodniczych
 - Zamrażarki skrzyniowe
 - Zamrażarki szufladowe
 - Zasobniki do kostkarek
 
 - KAMIONKA
 - MEBLE
 - OBRÓBKA
 - PORCELANA
 - PIECE
 - SZKŁO STOŁOWE
 - SZTUĆCE
 - 
                                        
                                            ZASTAWA STOŁOWA
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Artykuły stołowe
 - Bulionówki
 - Cukiernice
 - Dzbanki
 - Filiżanki i spodki
 - Kieliszki
 - Kieliszki na jajko
 - Kubki
 - Miski
 - Miski drewniane
 - Mleczniki
 - Naczynia do zapiekania
 - Półmiski salaterki dipówki
 - Pucharki
 - Serwetniki
 - Solniczki i pieprzniczki
 - Sosjerki
 - Szklanki
 - Tace porcelanowe
 - Talerze
 - Wazy
 - Porcelana Fine Dine
 - Porcelana Porland
 - Porcelana Churchill
 
 - 
                                        
                                            ZMYWALNIA I HIGIENA
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Zmywarki
 - Kosze do zmywarek
 - Akcesoria do higieny
 - Baterie
 - Chemia do mycia
 - Czapki kucharskie
 - Filtry do wody
 - Kosze i pojemniki na odpady
 - Lampy owadobójcze
 - Młynki do odpadów
 - Polerki do szkła i sztućców
 - Rękawice
 - Separatory tłuszczu
 - Sterylizatory i naświetlacze
 - Stoły ze zlewem
 - Szczotki do szklanek
 - Wiadra
 - Wózki hotelowe na pranie
 - Zmiękczacze uzdatniacze do wody
 
 - DLA GASTRONOMII
 
 - 
                                        
                                            Bar
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
 
Sous-vide – gotowanie próżniowe w niskiej temperaturze dla perfekcyjnego smaku 🍽️
2025-05-10 07:24:00
        Precyzja, smak, jakość – trzy słowa, które najlepiej opisują metodę sous-vide, czyli gotowanie próżniowe w niskiej temperaturze. Technika, która wywodzi się z profesjonalnych kuchni, dziś staje się standardem w restauracjach, cateringu premium, a nawet w ambitnych domowych kuchniach. Ale jak zacząć, co jest potrzebne i dlaczego warto postawić na sous-vide? Sprawdź w naszym przewodniku!
Co to jest sous-vide i jak działa? 🌡️
Sous-vide (z francuskiego: „w próżni”) to technika gotowania produktów zamkniętych w szczelnych workach próżniowych, w kąpieli wodnej o dokładnie kontrolowanej temperaturze. Gotowanie odbywa się przez długi czas – od kilkudziesięciu minut do nawet kilkunastu godzin – w temperaturach najczęściej od 50°C do 85°C. Metoda gotowania próżniowego sous-vide pozwala wydobyć pełnię smaku i zachować strukturę produktów.
Jak wygląda proces?
- 
Produkt umieszczasz w worku próżniowym i odsysasz powietrze.
 - 
Wkładasz worek do wody, w której temperatura jest precyzyjnie utrzymywana.
 - 
Po zakończeniu procesu potrawa może być krótko podsmażona, zgrillowana lub podana od razu.
 
Jakie produkty można gotować metodą sous-vide? 🍖🥕🐟
- 
Mięso: steki, drób, jagnięcina – zawsze soczyste i idealnie miękkie.
 - 
Ryby i owoce morza: zachowują delikatną strukturę i naturalny smak.
 - 
Warzywa: intensywny kolor i chrupkość.
 - 
Jajka: perfekcyjna konsystencja, bez ryzyka przegotowania.
 - 
Desery: np. kremy, puddingi – kremowe i gładkie.

 
Zalety sous-vide w gastronomii 🍽️
Gotowanie metodą sous-vide to nie chwilowa moda, lecz realne usprawnienie pracy w kuchni – zwłaszcza tam, gdzie liczy się jakość, powtarzalność i precyzja. Dlaczego coraz więcej szefów kuchni i firm cateringowych decyduje się na sous-vide?
✅ Powtarzalność efektów – każde danie wychodzi tak samo dobrze, niezależnie od zmiany personelu czy natężenia pracy. Idealna kontrola nad jakością serwowanych dań.
✅ Maksymalna kontrola – dokładna temperatura i czas eliminują ryzyko przegotowania, przesuszenia czy niedogotowania produktów. Wszystko dzieje się według planu – bez niespodzianek.
✅ Więcej smaku i wartości odżywczych – dzięki szczelnemu zamknięciu w worku i niskiej temperaturze zachowujesz naturalne aromaty, kolory, witaminy i teksturę.
✅ Efektywność pracy – potrawy możesz przygotować wcześniej, a następnie regenerować w momencie serwisu – bez straty jakości. To ogromna przewaga przy obsłudze bankietów i dużych grup.
✅ Mniej strat surowca – brak wysuszenia, przypalenia, wytapiania czy skurczu mięsa. Gotujesz ekonomicznie i dokładnie to, co potrzebujesz.
✅ Lepsza organizacja kuchni – proces gotowania nie wymaga ciągłego nadzoru. Możesz w tym czasie przygotowywać inne elementy dania lub obsługiwać salę.
✅ Nowe możliwości serwisu – sous-vide otwiera drzwi do tworzenia nowych pozycji w menu: soczystych steków, idealnych warzyw, perfekcyjnych deserów. Zawsze gotowych, zawsze perfekcyjnych.
Jakie urządzenia do sous-vide są potrzebne? ⚙️
- 
Pakowarka próżniowa – do zamykania produktów w workach:
🔗 Zobacz pakowarki próżniowe do sous-vide - 
Worki próżniowe do gotowania – odporne na wysokie temperatury:
🔗 Zobacz worki do pakowarek próżniowych - 
Cyrkulator sous-vide lub piec sous-vide – serce technologii:
🔗 Zobacz naszą ofertę: Urządzenia do sous-vide 
Cyrkulator czy piec sous-vide? Co wybrać? 🤔
Wybór pomiędzy cyrkulatorem a piecem sous-vide zależy od skali działalności, dostępnej przestrzeni i rodzaju potraw, które przygotowujesz.
Cyrkulator sous-vide to kompaktowe urządzenie, które podgrzewa i cyrkuluje wodę w dowolnym pojemniku – może to być garnek, pojemnik GN lub specjalna wanna gastronomiczna. Sprawdzi się w lokalach o ograniczonej przestrzeni, food truckach, kuchniach otwartych czy nawet w cateringu wyjazdowym. Cyrkulator to elastyczne i ekonomiczne rozwiązanie dla mniejszych i średnich gastronomii.
Piec sous-vide to natomiast zamknięty system z wbudowanym zbiornikiem, grzałką i sterowaniem. Zapewnia maksymalną stabilność temperatury i komfort pracy. Idealny dla większych kuchni hotelowych, restauracji fine dining czy kuchni produkcyjnych, gdzie liczy się powtarzalność, precyzja i wydajność. Wymaga więcej miejsca, ale zapewnia jeszcze większą kontrolę nad procesem gotowania.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem próżniowym – zacznij od cyrkulatora. Gdy rosną potrzeby, warto zainwestować w profesjonalny piec sous-vide.
Sous-vide a catering i bufet 🛒
Dzięki sous-vide możesz przygotować potrawy z wyprzedzeniem, utrzymać je w idealnej temperaturze i zaserwować bez straty jakości. Gotowe porcje wystarczy podgrzać i zaserwować – zawsze świeże, zawsze perfekcyjne.
👉 Dowiedz się więcej o gotowaniu w próżni:
- 
Pakowanie próżniowe w gastronomii – kompleksowy przewodnik:
Pakowanie próżniowe – przewodnik dla gastronomii - 
Worki i pakowarki próżniowe do sous-vide:
Pakowarki próżniowe | Worki do pakowarek próżniowych - 
Opakowania ekologiczne do serwowania potraw:
Opakowania biodegradowalne
 
FAQ – Sous-vide w pytaniach i odpowiedziach 🤓
Czy do sous-vide muszę mieć specjalny cyrkulator?
Tak, to kluczowe urządzenie. Cyrkulator pozwala na precyzyjne utrzymanie temperatury wody.
Czy wszystkie worki próżniowe nadają się do sous-vide?
Nie – muszą być odporne na wysoką temperaturę, przeznaczone do kontaktu z żywnością i do gotowania.
Jak długo trwa gotowanie metodą sous-vide?
W zależności od produktu: od 1 godziny (np. ryby) do nawet 48 godzin (np. wołowina). Średnio dla mięs 2–6 godzin.
Czy potrawy z sous-vide trzeba podsmażać?
Nie trzeba, ale wiele potraw zyskuje na smaku, gdy po ugotowaniu szybko podsmażysz je dla uzyskania chrupiącej skórki.
Odkryj nową jakość gotowania! 👨🍳
💡 Zajrzyj do naszej kategorii urządzeń do sous-vide i sprawdź, które rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni!