Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Podsumowanie zamówienia
Suma Netto 0,00 zł
Suma Brutto 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Darmowa dostawa już od 150 zł!
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
- AKCESORIA
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CHŁODNICTWO
- CUKIERNIA
- KAMIONKA
- KAWIARNIA
- LODZIARNIA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- OPAKOWANIA
- PIECE
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
Bar
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Dystrybutory do napojów
- Ekspresy do kawy
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Maty barmańskie
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Sokowirówki
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Szkło barowe i barmańskie
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
-
Bufet
- Bemary
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery do napojów i płatków
- Dyspensery do zimnych sosów
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Lampy grzewcze do ogródków
- Miski bufetowe
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Naczynia jednorazowe
- Podgrzewacze bufetowe
- Pojemniki porcelanowe GN
- Porcelana bufetowa
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Serwowanie przekąsek
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace do serwowania
- Witrynki i tace roll-top
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
Catering
- Bemary
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Opakowania cateringowe
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki i torby termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Tace i witrynki chłodzące
- Termosy do żywności
- Termosy cateringowe do napojów
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Warniki do wody
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki kelnerskie i transportowe
- Zaparzacze do kawy
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
Cukiernia
- Akcesoria cukiernicze
- Blachy i formy do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maszyny do granity i sorbetów
- Pakowarki próżniowe
- Palniki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Witryny ekspozycyjne
-
Kawiarnia
- Dzbanki i karafki do napojów
- Ekspresy do kawy
- Filiżanki i dzbanki do kawy
- Kostkarki do lodu
- Młynki do mielenia kawy
- Naczynia do deserów
- Łyżeczki do kawy i latte
- Talerzyki deserowe
- Termosy do kawy i herbaty
- Warniki do wody
- Witryny chłodnicze ekspozycyjne
- Akcesoria baristyczne i do ekspresów
- Zaparzacze do kawy
- Kebab
- Lodziarnia
-
Piekarnia
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Pakowarki próżniowe
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
Pizzeria
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria do sushi
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki i brytfanny
- Koszyki na owoce
- Koszyki i worki na pieczywo
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Listwy do bonowania
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże, obieraczki i akcesoria
- Papier pergaminowy
- Patelnie
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Pojemniki do żywności
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szczypce gastronomiczne
- Szpatuły i łyżki
- Tablice i tabliczki informacyjne
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery i schładzacze wody lodu i napojów
- Frezery do lodów
- Kostkarki do lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kruszarki do lodu
- Lodówki na mleko do ekspresu
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów włoskich i świderków
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- Zasobniki do kostkarek
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
-
ZASTAWA STOŁOWA
- Artykuły stołowe
- Bulionówki
- Cukiernice
- Dzbanki
- Filiżanki i spodki
- Kieliszki
- Kieliszki na jajko
- Kubki
- Miski
- Miski drewniane
- Mleczniki
- Naczynia do zapiekania
- Półmiski salaterki dipówki
- Pucharki
- Serwetniki
- Solniczki i pieprzniczki
- Sosjerki
- Szklanki
- Tace porcelanowe
- Talerze
- Wazy
- Porcelana Fine Dine
- Porcelana Porland
- Porcelana Churchill
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Kosze do zmywarek
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze i pojemniki na odpady
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Stoły ze zlewem
- Szczotki do szklanek
- Wiadra
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
Bar
🥐 Jak otworzyć restaurację śniadaniową lub brunchową? Poradnik krok po kroku
2025-06-30 19:50:00
Poranki w restauracji mogą pachnieć świeżym pieczywem, kawą i jajkami po benedyktyńsku. Restauracje śniadaniowe i brunchownie to formaty gastronomiczne, które zyskują na popularności w całej Polsce – nie tylko w dużych miastach. Jak podejść do ich otwarcia, z jakimi kosztami się liczyć i co naprawdę warto wiedzieć, zanim zaserwujesz pierwszy omlet gościom?
🕗 Czy restauracja śniadaniowa to dobry pomysł na 2025 rok?
Zdecydowanie tak – format restauracji śniadaniowych i brunchowni wciąż zyskuje na popularności, szczególnie w większych miastach i dzielnicach mieszkaniowych z młodą, aktywną społecznością. Zmieniający się styl życia, elastyczne godziny pracy, moda na „śniadania na mieście” i zdrowe odżywianie sprawiają, że goście coraz częściej wybierają poranne spotkania przy jedzeniu – zamiast klasycznych lunchów czy kolacji.
Śniadaniownia może być bardziej przewidywalna operacyjnie niż lokal całodzienny – masz stałe godziny działania (np. 7:00–14:00), krótsze zmiany pracownicze i skupiasz się na świeżych, prostych produktach o wysokiej marży. Co więcej, goście często wracają regularnie – w tygodniu na szybkie śniadanie, w weekendy na rodzinny brunch.
W skrócie:
-
rosnący trend w gastronomii miejskiej
-
duży potencjał lojalnej bazy klientów
-
niższe koszty operacyjne niż w klasycznej restauracji
-
możliwość wyróżnienia się kreatywnym menu i designem wnętrza
To pomysł na biznes z duszą i konkretną niszą – o ile podejdziesz do niego strategicznie i konsekwentnie.
💸 Ile kosztuje otwarcie śniadaniowni?
Koszty są zbliżone do otwarcia kawiarni, ale zależą m.in. od zakresu menu (czy gotujesz na miejscu, czy serwujesz tylko gotowe wypieki) i dostępnej infrastruktury kuchennej.
Szacunkowe koszty otwarcia w 2025:
-
Wynajem lokalu: 3 000–12 000 zł (miejsce z ogródkiem – drożej)
-
Remont i adaptacja: 20 000–70 000 zł
-
Wyposażenie kuchni i sali: 40 000–100 000 zł
-
Piekarnik konwekcyjny, patelnie, kuchnie indukcyjne, salamandry: od 20 000 zł
-
Zmywarki, meble ze stali nierdzewnej: od 10 000 zł
-
POS, kasa fiskalna: 3 000–6 000 zł
-
Towar na start (jaja, pieczywo, warzywa, sery, napoje): 6 000–10 000 zł
-
Marketing, identyfikacja wizualna: od 3 000 zł
Uwzględnij też HACCP, wymogi sanepidu, odbiór odpadów i szkolenia personelu.
🚀 Dofinansowanie na start
Podobnie jak w przypadku kawiarni, możesz ubiegać się o:
-
Dotację z urzędu pracy (do 40 000 zł)
-
Fundusze unijne (nawet 100–300 000 zł)
-
Leasing sprzętu gastronomicznego
-
Pożyczki preferencyjne (np. BGK)
Klucz to dobrze napisany biznesplan i przygotowany kosztorys – sprzęt, wyposażenie sali, systemy POS, szkolenia.
🍳 Co powinno znaleźć się w wyposażeniu restauracji śniadaniowej?
Restauracja śniadaniowa musi działać sprawnie, szybko i… efektownie. Goście przychodzą z oczekiwaniem świeżości, dobrej kawy i wyjątkowej atmosfery – a to oznacza, że wyposażenie powinno być dobrze przemyślane już od etapu projektu technologicznego.
🔥 Sprzęt do przygotowywania dań na ciepło
Jajka w każdej postaci, bekon, naleśniki, pieczywo z chrupiącą skórką – potrzebujesz urządzeń, które pracują szybko i precyzyjnie.
Najczęściej wybierane:
-
Płyty grillowe i tostery gastronomiczne – do tostów, bajgli, panini i warzyw
-
Płyty indukcyjne i kuchenki elektryczne – do szybkiego smażenia i gotowania
-
Bemary i podgrzewacze bufetowe – jeśli planujesz formę śniadania w stylu bufetowym
☕ Strefa kawowa i napoje
Goście nie wyobrażają sobie śniadania bez dobrej kawy. Warto postawić na:
-
Ekspres do kawy gastronomiczny – kolbowy lub automatyczny, w zależności od koncepcji
-
Lodówka na mleko do ekspresu – przy modelach automatycznych
🧁 Chłodzenie i ekspozycja
Śniadaniowe desery, świeże jogurty i napoje muszą być odpowiednio schłodzone:
-
Witryny chłodnicze ekspozycyjne – estetyczne i funkcjonalne
-
Lodówki barowe i chłodziarki podblatowe – na napoje, mleko i dodatki
🍽️ Naczynia i podanie
Estetyka ma ogromne znaczenie – podaj śniadania w sposób, który zachęci do zrobienia zdjęcia i… powrotu!
-
talerze z wysokim rantem, deski śniadaniowe, filiżanki
- sztućce
Pro tip: nie zapomnij o zmywarkach gastronomicznych – w godzinach szczytu każdy kubek i talerz muszą wrócić na salę w ekspresowym tempie.
🌿 Menu – jakie śniadania przyciągają klientów?
W 2025 roku śniadanie to coś więcej niż jajka i bułka z masłem. Goście szukają smaków, które łączą świeżość, sezonowość i… instagramowy efekt „wow”. Menu restauracji śniadaniowej powinno być przemyślane i zróżnicowane – nie tylko pod względem składników, ale też stylu podania i wartości odżywczych.
🍳 Propozycje klasyczne – zawsze działają:
-
Jajka w różnych formach: sadzone, w koszulkach, benedyktyńskie
-
Tosty francuskie z owocami sezonowymi i syropem klonowym
-
Omlety na słodko i wytrawnie
-
Jajecznica z dodatkami: boczek, pomidory, rukola, ser feta
🥑 Nowoczesne i wege-friendly:
-
Awokado na chlebie żytnim z jajkiem poche i chilli
-
Kanapki z hummusem, jajkiem i mikroliśćmi
-
Talerze brunchowe z tempehem, falafelem i warzywami sezonowymi
-
Zielone smoothie bowl z nasionami chia i mango
🥐 Słodkie i komfortowe:
-
Croissanty z domową konfiturą lub pastą pistacjową
-
Jogurt grecki z granolą, malinami i miętą
-
Naleśniki z mascarpone i owocami
-
Gofry belgijskie z czekoladą i świeżymi owocami
🍲 Ciepłe, wytrawne i sycące:
-
Shakshuka z pitą i jogurtem naturalnym
-
Śniadaniowe bowle z kaszą, warzywami, jajkiem i sosem tahini
-
Zupa śniadaniowa? Tak! Ramen z jajkiem i warzywami zyskuje fanów
☕ I do tego:
-
Dobrze zaparzone espresso lub flat white
-
Herbata z imbirem i miodem
-
Domowa lemoniada z rozmarynem
-
Sok z wyciskarki z marchwi i jabłka
Wskazówka: Twórz zestawy śniadaniowe (np. „poranek we francuskim stylu” lub „wege brunch”) – goście je kochają, a kuchni ułatwiają planowanie produkcji i%2kosztów.
👨🍳 Kogo zatrudnić?
W porannej restauracji liczy się tempo, dobra organizacja i umiejętność pracy pod presją. Na start wystarczy:
-
1 kucharz + pomoc kuchenna
-
1–2 kelnerów / baristów
-
opcjonalnie osoba do zmywaka
Warto inwestować w szkolenia z HACCP i w estetykę podania – śniadania „jedzą się oczami”.
📣 Jak wypromować śniadaniownię?
-
obecność w Google Maps, wizytówka Google, aktywne profile w social mediach
-
zdjęcia potraw i wnętrza – koniecznie w estetycznym stylu
-
współpraca z lokalnymi influencerami kulinarnymi
-
udział w targach, foodtruckach, eventach lokalnych
-
karty lojalnościowe i promocje „śniadanie + kawa”
✅ Plusy i minusy restauracji śniadaniowej
Zalety:
-
niższe koszty pracy (brak zmian popołudniowych)
-
świeży, modny format
-
łatwiej zdobyć lojalnych gości
Wyzwania:
-
konieczność pracy od wczesnego rana
-
krótki czas sprzedaży (7:00–14:00)
- zależność od dni tygodnia (weekendy lepsze niż poniedziałki)
FAQ – najczęściej zadawane pytania o restauracje śniadaniowe i brunchownie
🍳 Czy restauracja śniadaniowa musi mieć pełną kuchnię?
Tak – jeśli chcesz serwować dania na ciepło (np. jajka, omlety, shakshukę), potrzebujesz podstawowego zaplecza technologicznego: kuchni lub płyt indukcyjnych, piekarnika konwekcyjnego, zmywarki i strefy przygotowawczej. W przypadku oferty typu „cold brunch” wystarczy mniejsze zaplecze.
☕ Czy można prowadzić śniadaniownię bez obsługi kelnerskiej?
Oczywiście. Format samoobsługowy lub barowy świetnie sprawdza się przy mniejszym metrażu lub ograniczonym budżecie na start. Goście składają zamówienia przy ladzie, a dania odbierają sami – to model popularny szczególnie w mniejszych miastach i lokalach „to-go”.
🥐 Jakie są najpopularniejsze dania śniadaniowe w 2025 roku?
Goście najczęściej wybierają: jajka benedyktyńskie, tosty francuskie, pancakes, shakshukę, smoothie bowle, granolę z jogurtem i croissanty. Coraz większe znaczenie mają też pozycje wege i fit, np. awokado toast, omlet białkowy czy bowl z hummusem i warzywami.
🥗 Czy warto wprowadzić bufet śniadaniowy?
Tak – w większych lokalach bufet śniadaniowy to strzał w dziesiątkę. Pozwala szybciej obsługiwać gości w weekendy, ogranicza potrzebę kelnerów i zwiększa średni paragon. Pamiętaj tylko o zachowaniu temperatury i świeżości produktów – przydadzą się bemary, podgrzewacze i witryny chłodnicze.
💡 Jak wyróżnić swoją restaurację śniadaniową na tle konkurencji?
Postaw na unikalne menu, sezonowe składniki, piękną ceramikę, dobre światło i spójny styl wnętrza. Goście chętnie wracają tam, gdzie śniadanie ma klimat i charakter. Świetnie działają też zestawy śniadaniowe, np. „Poranek w Paryżu” czy „Brunch vege”.
📢 Planujesz otworzyć restaurację śniadaniową lub brunchownię?
Zacznij od rozmowy z naszym doradcą – pomożemy dobrać sprzęt, zaplanować zaplecze i dopasować wyposażenie do Twojego konceptu.
Tagi: restauracja śniadaniowa, brunchownia, otwarcie lokalu, gastronomia 2025, poradnik, sprzęt gastronomiczny, Atom Market, menu śniadaniowe