Darmowa dostawa już od 150 zł!
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
- AKCESORIA
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CHŁODNICTWO
- CUKIERNIA
- KAMIONKA
- KAWIARNIA
- LODZIARNIA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- OPAKOWANIA
- PIECE
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Chemia do kostkarek
- Dystrybutory do napojów
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Maty barmańskie
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Szkło barowe i barmańskie
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
-
BUFET
- Akcesoria do sushi
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery do napojów i płatków
- Dyspensery do zimnych sosów
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Lampy grzewcze do ogródków
- Miski bufetowe
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Naczynia jednorazowe
- Podgrzewacze bufetowe
- Pojemniki porcelanowe GN
- Porcelana bufetowa
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Serwowanie przekąsek
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace chłodzące
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Opakowania cateringowe
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Termosy do żywności
- Termosy cateringowe do napojów
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Warniki do wody
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki kelnerskie i transportowe
- Zaparzacze do kawy
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- Akcesoria cukiernicze
- Blachy i formy do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maszyny do granity i sorbetów
- Palniki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Witryny ekspozycyjne
-
KAWIARNIA
- Akcesoria do ekspresów
- Dzbanki do mleka i śmietanki
- Dzbanki i karafki do napojów
- Ekspresy do kawy
- Filiżanki i dzbanki do kawy
- Lodówki na mleko do ekspresu
- Łyżeczki deserowe
- Łyżeczki do kawy i herbaty
- Młynki do mielenia kawy
- Naczynia do deserów
- Talerzyki deserowe
- Termosy do kawy i herbaty
- Warniki do wody
- Zaparzacze do kawy
- KEBAB
- LODZIARNIA
-
PIEKARNIA
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki i brytfanny
- Koszyki na owoce
- Koszyki i worki na pieczywo
- Koszyki i pojemniki na sztućce
- Listwy do bonowania
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże, obieraczki i akcesoria
- Papier pergaminowy
- Patelnie
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Pojemniki do żywności
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szczypce gastronomiczne
- Szpatuły i łyżki
- Tablice i tabliczki informacyjne
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery i schładzacze wody lodu i napojów
- Frezery do lodów
- Kostkarki do lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kruszarki do lodu
- Lodówki na mleko do ekspresu
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Maszyny do lodów włoskich i świderków
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- Zasobniki do kostkarek
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Stoły ze zlewem
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
🥐 Jak otworzyć restaurację śniadaniową lub brunchową? Poradnik krok po kroku
2025-06-30 19:50:00
Poranki w restauracji mogą pachnieć świeżym pieczywem, kawą i jajkami po benedyktyńsku. Restauracje śniadaniowe i brunchownie to formaty gastronomiczne, które zyskują na popularności w całej Polsce – nie tylko w dużych miastach. Jak podejść do ich otwarcia, z jakimi kosztami się liczyć i co naprawdę warto wiedzieć, zanim zaserwujesz pierwszy omlet gościom?
🕗 Czy restauracja śniadaniowa to dobry pomysł na 2025 rok?
Zdecydowanie tak – format restauracji śniadaniowych i brunchowni wciąż zyskuje na popularności, szczególnie w większych miastach i dzielnicach mieszkaniowych z młodą, aktywną społecznością. Zmieniający się styl życia, elastyczne godziny pracy, moda na „śniadania na mieście” i zdrowe odżywianie sprawiają, że goście coraz częściej wybierają poranne spotkania przy jedzeniu – zamiast klasycznych lunchów czy kolacji.
Śniadaniownia może być bardziej przewidywalna operacyjnie niż lokal całodzienny – masz stałe godziny działania (np. 7:00–14:00), krótsze zmiany pracownicze i skupiasz się na świeżych, prostych produktach o wysokiej marży. Co więcej, goście często wracają regularnie – w tygodniu na szybkie śniadanie, w weekendy na rodzinny brunch.
W skrócie:
-
rosnący trend w gastronomii miejskiej
-
duży potencjał lojalnej bazy klientów
-
niższe koszty operacyjne niż w klasycznej restauracji
-
możliwość wyróżnienia się kreatywnym menu i designem wnętrza
To pomysł na biznes z duszą i konkretną niszą – o ile podejdziesz do niego strategicznie i konsekwentnie.
💸 Ile kosztuje otwarcie śniadaniowni?
Koszty są zbliżone do otwarcia kawiarni, ale zależą m.in. od zakresu menu (czy gotujesz na miejscu, czy serwujesz tylko gotowe wypieki) i dostępnej infrastruktury kuchennej.
Szacunkowe koszty otwarcia w 2025:
-
Wynajem lokalu: 3 000–12 000 zł (miejsce z ogródkiem – drożej)
-
Remont i adaptacja: 20 000–70 000 zł
-
Wyposażenie kuchni i sali: 40 000–100 000 zł
-
Piekarnik konwekcyjny, patelnie, kuchnie indukcyjne, salamandry: od 20 000 zł
-
Zmywarki, meble ze stali nierdzewnej: od 10 000 zł
-
POS, kasa fiskalna: 3 000–6 000 zł
-
Towar na start (jaja, pieczywo, warzywa, sery, napoje): 6 000–10 000 zł
-
Marketing, identyfikacja wizualna: od 3 000 zł
Uwzględnij też HACCP, wymogi sanepidu, odbiór odpadów i szkolenia personelu.
🚀 Dofinansowanie na start
Podobnie jak w przypadku kawiarni, możesz ubiegać się o:
-
Dotację z urzędu pracy (do 40 000 zł)
-
Fundusze unijne (nawet 100–300 000 zł)
-
Leasing sprzętu gastronomicznego
-
Pożyczki preferencyjne (np. BGK)
Klucz to dobrze napisany biznesplan i przygotowany kosztorys – sprzęt, wyposażenie sali, systemy POS, szkolenia.
🍳 Co powinno znaleźć się w wyposażeniu restauracji śniadaniowej?
Restauracja śniadaniowa musi działać sprawnie, szybko i… efektownie. Goście przychodzą z oczekiwaniem świeżości, dobrej kawy i wyjątkowej atmosfery – a to oznacza, że wyposażenie powinno być dobrze przemyślane już od etapu projektu technologicznego.
🔥 Sprzęt do przygotowywania dań na ciepło
Jajka w każdej postaci, bekon, naleśniki, pieczywo z chrupiącą skórką – potrzebujesz urządzeń, które pracują szybko i precyzyjnie.
Najczęściej wybierane:
-
Płyty grillowe i tostery gastronomiczne – do tostów, bajgli, panini i warzyw
-
Płyty indukcyjne i kuchenki elektryczne – do szybkiego smażenia i gotowania
-
Bemary i podgrzewacze bufetowe – jeśli planujesz formę śniadania w stylu bufetowym
☕ Strefa kawowa i napoje
Goście nie wyobrażają sobie śniadania bez dobrej kawy. Warto postawić na:
-
Ekspres do kawy gastronomiczny – kolbowy lub automatyczny, w zależności od koncepcji
-
Lodówka na mleko do ekspresu – przy modelach automatycznych
🧁 Chłodzenie i ekspozycja
Śniadaniowe desery, świeże jogurty i napoje muszą być odpowiednio schłodzone:
-
Witryny chłodnicze ekspozycyjne – estetyczne i funkcjonalne
-
Lodówki barowe i chłodziarki podblatowe – na napoje, mleko i dodatki
🍽️ Naczynia i podanie
Estetyka ma ogromne znaczenie – podaj śniadania w sposób, który zachęci do zrobienia zdjęcia i… powrotu!
-
talerze z wysokim rantem, deski śniadaniowe, filiżanki
- sztućce
Pro tip: nie zapomnij o zmywarkach gastronomicznych – w godzinach szczytu każdy kubek i talerz muszą wrócić na salę w ekspresowym tempie.
🌿 Menu – jakie śniadania przyciągają klientów?
W 2025 roku śniadanie to coś więcej niż jajka i bułka z masłem. Goście szukają smaków, które łączą świeżość, sezonowość i… instagramowy efekt „wow”. Menu restauracji śniadaniowej powinno być przemyślane i zróżnicowane – nie tylko pod względem składników, ale też stylu podania i wartości odżywczych.
🍳 Propozycje klasyczne – zawsze działają:
-
Jajka w różnych formach: sadzone, w koszulkach, benedyktyńskie
-
Tosty francuskie z owocami sezonowymi i syropem klonowym
-
Omlety na słodko i wytrawnie
-
Jajecznica z dodatkami: boczek, pomidory, rukola, ser feta
🥑 Nowoczesne i wege-friendly:
-
Awokado na chlebie żytnim z jajkiem poche i chilli
-
Kanapki z hummusem, jajkiem i mikroliśćmi
-
Talerze brunchowe z tempehem, falafelem i warzywami sezonowymi
-
Zielone smoothie bowl z nasionami chia i mango
🥐 Słodkie i komfortowe:
-
Croissanty z domową konfiturą lub pastą pistacjową
-
Jogurt grecki z granolą, malinami i miętą
-
Naleśniki z mascarpone i owocami
-
Gofry belgijskie z czekoladą i świeżymi owocami
🍲 Ciepłe, wytrawne i sycące:
-
Shakshuka z pitą i jogurtem naturalnym
-
Śniadaniowe bowle z kaszą, warzywami, jajkiem i sosem tahini
-
Zupa śniadaniowa? Tak! Ramen z jajkiem i warzywami zyskuje fanów
☕ I do tego:
-
Dobrze zaparzone espresso lub flat white
-
Herbata z imbirem i miodem
-
Domowa lemoniada z rozmarynem
-
Sok z wyciskarki z marchwi i jabłka
Wskazówka: Twórz zestawy śniadaniowe (np. „poranek we francuskim stylu” lub „wege brunch”) – goście je kochają, a kuchni ułatwiają planowanie produkcji i%2kosztów.
👨🍳 Kogo zatrudnić?
W porannej restauracji liczy się tempo, dobra organizacja i umiejętność pracy pod presją. Na start wystarczy:
-
1 kucharz + pomoc kuchenna
-
1–2 kelnerów / baristów
-
opcjonalnie osoba do zmywaka
Warto inwestować w szkolenia z HACCP i w estetykę podania – śniadania „jedzą się oczami”.
📣 Jak wypromować śniadaniownię?
-
obecność w Google Maps, wizytówka Google, aktywne profile w social mediach
-
zdjęcia potraw i wnętrza – koniecznie w estetycznym stylu
-
współpraca z lokalnymi influencerami kulinarnymi
-
udział w targach, foodtruckach, eventach lokalnych
-
karty lojalnościowe i promocje „śniadanie + kawa”
✅ Plusy i minusy restauracji śniadaniowej
Zalety:
-
niższe koszty pracy (brak zmian popołudniowych)
-
świeży, modny format
-
łatwiej zdobyć lojalnych gości
Wyzwania:
-
konieczność pracy od wczesnego rana
-
krótki czas sprzedaży (7:00–14:00)
- zależność od dni tygodnia (weekendy lepsze niż poniedziałki)
❓ FAQ – najczęściej zadawane pytania
Czy restauracja śniadaniowa musi mieć kuchnię?
Tak, jeśli chcesz serwować dania na ciepło – potrzebujesz przynajmniej podstawowego zaplecza technologicznego.
Czy można zacząć od lokalu bez obsługi kelnerskiej?
Tak. Format samoobsługowy sprawdza się przy mniejszym metrażu lub niskim budżecie na start.
Jakie są najpopularniejsze dania śniadaniowe?
Jajka w różnych formach, tosty, pancakes, granola z jogurtem, shakshuka, bajgle, smoothie bowle.
Czy warto mieć bufet śniadaniowy?
W większych lokalach – zdecydowanie. Ułatwia obsługę w weekendy i zwiększa średni paragon.
📢 Planujesz otworzyć restaurację śniadaniową lub brunchownię?
Zacznij od rozmowy z naszym doradcą – pomożemy dobrać sprzęt, zaplanować zaplecze i dopasować wyposażenie do Twojego konceptu.
Tagi: restauracja śniadaniowa
, brunchownia
, otwarcie lokalu
, gastronomia 2025
, poradnik
, sprzęt gastronomiczny
, Atom Market
, menu śniadaniowe