sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!! Zakupy na raty od 300 zł!
- AKCESORIA
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CHŁODNICTWO
- CUKIERNIA
- KAMIONKA
- KAWIARNIA
- LODZIARNIA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- OPAKOWANIA
- PIECE
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Blendery barowe
- Chemia do kostkarek
- Dystrybutory do napojów
- Formy i akcesoria do lodu
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki barowe
- Łuskarki do lodu
- Maty barmańskie
- Miksery do koktajli
- Shakery do koktajli mlecznych
- Stacja barmańska OXYGEN
- Syfony do wody sodowej
- Szczotki i zmywaki do szklanek
- Termosy do wina
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
-
BUFET
- Akcesoria do sushi
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery do napojów i płatków
- Dyspensery do zimnych sosów
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Lampy grzewcze do ogródków
- Miski bufetowe
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Naczynia jednorazowe
- Podgrzewacze bufetowe
- Pojemniki na sztućce
- Pojemniki porcelanowe GN
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Serwowanie przekąsek
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Opakowania jednorazowe
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- Porcelana cateringowa
- Termosy do żywności
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Warniki do wody
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki transportowe
- Zgrzewarki do tacek i matryce
- Termosy cateringowe do napojów
-
CUKIERNIA
- Akcesoria do tortów i ciast
- Blachy i formy do pieczenia
- Formy do pralin
- Foremki do wycinania ciasta
- Formy silikonowe do pieczenia
- Maszyny cukiernicze
- Maty silikonowe do pieczenia
- Noże do porcjowania ciasta
- Palniki cukiernicze
- Pędzelki cukiernicze
- Piece cukiernicze
- Rolki do ciasta
- Ranty cukiernicze
- Sita do przesiewania
- Skrobki do tortu i ciasta
- Syfony i automaty do bitej śmietany
- Szpatułki cukiernicze
- Szprycowanie
- Tace cukiernicze
- Urządzenia do czekolady
- Wałki do ciasta
- Wałkowarki cukiernicze
- Wata cukrowa
- Witryny chłodnicze cukiernicze
- Witryny ekspozycyjne
- Znaczniki do ciast
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
-
PIEKARNIA
- Bagieciarki
- Formy i blachy do pieczenia
- Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
- Krajalnice do pieczywa
- Miesiarki ugniatające i spiralne
- Miksery planetarne
- Miksery dwuramienne
- Piece piekarnicze
- Ruszty do pieców i piekarników
- Ranty piekarnicze
- Sita do przesiewania mąki
- Sita chińskie stożkowe
- Wałkowarki piekarnicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria do pizzy
- Blachy do pizzy
- Dzielarki i zaokrąglarki
- Garowniki komory rozrostu
- Łopaty do pizzy
- Miesiarki spiralne
- Piece do pizzy
- Pojemniki na ciasto do pizzy
- Prasy do ciasta na pizzę
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szczotki do pieców do pizzy
- Talerze do pizzy
- Termiczne torby na pizzę
- Wałkownice do ciasta
-
AKCESORIA KUCHENNE
- Akcesoria do frytowania
- Akcesoria masarskie
- Blachy i formy do pieczenia ciast
- Cedzaki
- Chochle
- Deski do krojenia i serwowania
- Dyspensery do sosów
- Garnki patelnie i rondle
- Łopatki i wybieraki do ciasta
- Miarki kuchenne i szufelki
- Miski i misy kuchenne
- Młynki do soli i pieprzu
- Noże, obieraczki i akcesoria
- Pęsety gastronomiczne
- Pojemniki na przyprawy
- Pojemniki GN
- Przybory kuchenne
- Rózgi kuchenne
- Sita i sitka
- Szatkownice ręczne do warzyw
- Szczypce gastronomiczne
- Szpatuły i łyżki
- Tablice
- Tarki
- Tłuczki i maszynki do mięsa
- Maszynki do ziemniaków i ubijaki
- Wiadra
- Widelce do mięs
- Wirówki do sałaty
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery i schładzacze wody lodu i napojów
- Kostkarki do lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kruszarki do lodu
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- Zasobniki do kostkarek
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Stoły ze zlewem
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
Jak wybrać frytownicę
2023-10-28 21:36:00
Frytki. Kto nie lubi frytek? Praktycznie każdy jest fanem tego smakowitego, chrupiącego przysmaku. Różnimy się tylko tym jaki kształt, długość czy stopień chrupkości lubimy. Jeśli prowadzisz bar lub restaurację, gdzie frytki są jednym z najpopularniejszych dań, ważne jest, aby zapewnić swoim gościom frytki na światowym poziomie. W końcu zadowolony Klient to zawsze nasz sukces. Frytownica to nie tylko urządzenie do smażenia frytek, przygotujemy w niej także panierowanego kurczaka, usmażymy owoce morza, ryby, przygotujemy nuggetsy czy smażone panierowane warzywa oraz pączki, faworki i inne słodkie delikatesy.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie frytownicy do lokalu gastronomicznego
Istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniego urządzenia do lokalu gastronomicznego:
- co, gdzie i w jakiej ilości będziemy smażyć,
- pojemność i moc,
- regulacja temperatury,
- bezpieczeństwo użytkowania,
- łatwość czyszczenia,
- zasilanie w lokalu,
Pierwsza rzecz, to odpowiedź na pytanie jakiego rodzaju jest nasz lokal i co będziemy w nim przyrządzać. Odpowiedź pomoże dobrać pojemność i moc frytkownicy. Jeśli obsługujemy fast food i ilość przygotowywanych produktów jest duża, warto zainwestować w większą frytownicę, nawet 2 komorową o pojemności przynajmniej po 4 litry każda. Jeśli natomiast dania z frytownicy będą serwowane rzadko, w zupełności wystarczy urządzenie z 1 komorą smażenia. Istotna jest kwestia miejsca jakie mamy przeznaczone na to urządzenie. Istnieją bowiem frytownice wolnostojące ( większe) oraz nastawne, czyli umieszczane na stole.
Kolejną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę, jest jej pojemność. Dobrze jest wybrać frytownicę, która ma odpowiednio duży kosz, aby móc smażyć większą ilość frytek lub innych specjałów jednocześnie. To pozwoli zaoszczędzić czas i zwiększyć produktywność kuchni. Wiele frytownic posiada dwie lub więcej niezależnych komór, dzięki czemu wydajność produkcji i smażenia frytek we frytownicy znacznie wzrasta. Pozwala to też na jednoczesne smażenie kilku porcji frytek, które "dojrzeją" w różnym czasie.
Kolejnym ważnym elementem jest regulacja temperatury. Nie każde frytki czy przekąski potrzebują takiej samej temperatury smażenia, gdyż w zależności od grubości, surowca i smażonego składnika ta temperatura będzie różna. Dlatego warto wybrać taką, która pozwala na regulację temperatury, dzięki czemu można dostosować ją do różnych rodzajów frytek. Niezaprzeczalnie wpłynie to na jakość i smak podawanych przysmaków.
Kolejnym czynnikiem, który warto wziąć pod uwagę, jest bezpieczeństwo. Smażenie wiąże się z ryzykiem poparzeń czy wypadków związanych z gorącym tłuszczem. Dlatego warto upewnić się, że wybrana frytownica jest wyposażona w odpowiednie zabezpieczenia, takie jak pokrywa zabezpieczająca przed rozpryskami tłuszczu czy uchwyt z izolacją termiczną. Tego typu funkcje zapewnią większe bezpieczeństwo dla personelu kuchni. Warto zadbać też o zabezpieczenia elektryczne takiego urządzenia i właściwie zbudowaną instalację elektryczną w samym lokalu.
Zasilanie w lokalu determinuje możliwość zastosowania mocy urządzenia. Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy frytownica jest zasilana prądem z sieci 230V czy wymaga podłączenia tzw. siły, czyli 3 fazy na 400V. Jeśli posiadamy przyłącze gazowe, do wyboru będziemy mieć także urządzenia gazowe.
Utrzymanie w czystości frytownicy i utrzymanie higieny jest również kluczowe, szczególnie w branży gastronomicznej. Frytownica powinna być łatwa do czyszczenia i utrzymania w czystości. Wybierając frytownicę, warto zwrócić uwagę na te, które posiadają zdejmowane elementy, takie jak kosz czy pokrywa, które można łatwo umyć. To zaoszczędzi czas i ułatwi utrzymanie higieny kuchni w świetnej kondycji.
Idealne narzędzie dla lokalu: Jaki rodzaj frytownicy gastronomicznej wybrać?
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo liczne frytownice o różnych źródłach zasilania i pojemnościach. Absolutnie ważne jest to, z jakiego materiału zostało wykonane urządzenie. Nawet przy częstym użytkowaniu frytownica ze stali nierdzewnej będzie służyła przez wiele lat. Ważne jest to, czy frytkownica jest wyposażona w filtr oleju lub kran spustowy, umożliwiający szybką wymianę oleju do smażenia. Te udogodnienia upraszczają obsługę urządzenia i skracają czas na operacje przy nim.
Rodzaje frytownic
Urządzenia do smażenia różnią się w zależności od zasilania, mamy zatem frytownice elektryczne, gazowe, indukcyjne i ciśnieniowe.
Frytownica elektryczna należy do najpopularniejszej grupy tych urządzeń. Jest łatwa w obsłudze, wygodna. Wymaga podłączenia do prądu 230V lub przy większych mocach - 400V czyli podłączenia prądu trójfazowego.
Jeśli w lokalu istnieje przyłącze gazowe, można wybrać urządzenie gazowe. Decydując się na ten rodzaj frytkownic warto wybrać frytkownice wyposażone w czujniki i szczelne zawory przeciw ulatnianiu się gazu.
Urządzenie ciśnieniowe sprawdzi się przy przygotowywaniu większych części składników, ryb i mięsa z kośćmi. Urządzenie to wymaga jednak szczególnych warunków pracy i wzmożonej ostrożności. Te frytownice dostępne są w wersjach elektrycznej i gazowej.
Ostatnią grupą są frytownice indukcyjne. Ich niewątpliwą zaletą jest bardzo szybkie przygotowanie oleju, i stosunkowo niska cena, jednak nie ma szansy na utrzymanie tzw. zimnej strefy oleju na dnie komory. Nie będzie to zatem dobre rozwiązanie, gdy głównym celem używania tego urządzenia mają być panierowane dania. Do frytek jednak jest to rozwiązanie idealne!
Frytki i smażone przekąski są małym, ale ważnym elementem menu większości barów, restauracji i fast foodów.. Dlatego warto dokładnie rozważyć wybór frytownicy, która spełni wszystkie potrzeby i pozwoli na rozwój biznesu w przyszłości. Zadbajmy o to, aby frytki były na światowym poziomie i zapewniały doskonały smak i jakość.