Frytki. Kto nie lubi frytek? Praktycznie każdy jest fanem tego smakowitego, chrupiącego przysmaku. Różnimy się tylko tym jaki kształt, długość czy stopień chrupkości lubimy. Jeśli prowadzisz bar lub restaurację, gdzie frytki są jednym z najpopularniejszych dań, ważne jest, aby zapewnić swoim gościom frytki na światowym poziomie. W końcu zadowolony Klient to zawsze nasz sukces. Frytownica to nie tylko urządzenie do smażenia frytek, przygotujemy w niej także panierowanego kurczaka, usmażymy owoce morza, ryby, przygotujemy nuggetsy czy smażone panierowane warzywa oraz pączki, faworki i inne słodkie delikatesy.

FRYTOWNICA DWUKOMOROWA STAL
Na co zwrócić uwagę przy zakupie frytownicy do lokalu gastronomicznego

Istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniego urządzenia do lokalu gastronomicznego:

  • co, gdzie i w jakiej ilości będziemy smażyć,
  • pojemność i moc,
  • regulacja temperatury,
  • bezpieczeństwo użytkowania,
  • łatwość czyszczenia,
  • zasilanie w lokalu,

Pierwsza rzecz, to odpowiedź na pytanie jakiego rodzaju jest nasz lokal i co będziemy w nim przyrządzać. Odpowiedź pomoże dobrać pojemność i moc frytkownicy. Jeśli obsługujemy fast food i ilość przygotowywanych produktów jest duża, warto zainwestować  w większą frytownicę, nawet 2 komorową o pojemności przynajmniej po 4 litry każda. Jeśli natomiast dania z frytownicy będą serwowane rzadko, w zupełności wystarczy urządzenie z 1 komorą smażenia. Istotna jest kwestia miejsca jakie mamy przeznaczone na to urządzenie. Istnieją bowiem frytownice wolnostojące ( większe) oraz nastawne, czyli umieszczane na stole.

FRYTOWNICA WOLNOSTOJACA NA SZAFCE DWUKOMOROWA ZE STALI NIERDZEWNEJ

Kolejną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę, jest jej pojemność. Dobrze jest wybrać frytownicę, która ma odpowiednio duży kosz, aby móc smażyć większą ilość frytek lub innych specjałów jednocześnie. To pozwoli zaoszczędzić czas i zwiększyć produktywność kuchni. Wiele frytownic posiada dwie lub więcej niezależnych komór, dzięki czemu wydajność produkcji i smażenia frytek we frytownicy znacznie wzrasta. Pozwala to też na jednoczesne smażenie kilku porcji frytek, które "dojrzeją" w różnym czasie.

Kolejnym ważnym elementem jest regulacja temperatury. Nie każde frytki czy przekąski potrzebują takiej samej temperatury smażenia, gdyż w zależności od grubości, surowca i smażonego składnika ta temperatura będzie różna. Dlatego warto wybrać taką, która pozwala na regulację temperatury, dzięki czemu można dostosować ją do różnych rodzajów frytek. Niezaprzeczalnie wpłynie to na jakość i smak podawanych przysmaków.

Kolejnym czynnikiem, który warto wziąć pod uwagę, jest bezpieczeństwo. Smażenie wiąże się z ryzykiem poparzeń czy wypadków związanych z gorącym tłuszczem. Dlatego warto upewnić się, że wybrana frytownica jest wyposażona w odpowiednie zabezpieczenia, takie jak pokrywa zabezpieczająca przed rozpryskami tłuszczu czy uchwyt z izolacją termiczną. Tego typu funkcje zapewnią większe bezpieczeństwo dla personelu kuchni. Warto zadbać też o zabezpieczenia elektryczne takiego urządzenia i właściwie zbudowaną instalację elektryczną w samym lokalu.

Zasilanie w lokalu determinuje możliwość zastosowania mocy urządzenia. Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy frytownica jest zasilana prądem z sieci 230V czy wymaga podłączenia tzw. siły, czyli 3 fazy na 400V. Jeśli posiadamy przyłącze gazowe, do wyboru będziemy mieć także urządzenia gazowe.

Utrzymanie w czystości frytownicy i utrzymanie higieny jest również kluczowe, szczególnie w branży gastronomicznej. Frytownica powinna być łatwa do czyszczenia i utrzymania w czystości. Wybierając frytownicę, warto zwrócić uwagę na te, które posiadają zdejmowane elementy, takie jak kosz czy pokrywa, które można łatwo umyć. To zaoszczędzi czas i ułatwi utrzymanie higieny kuchni w świetnej kondycji.

ELEMENTY FRYTOWNICY WYCIĄGANY KOSZ

Idealne narzędzie dla lokalu: Jaki rodzaj frytownicy gastronomicznej wybrać?

W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo liczne frytownice o różnych źródłach zasilania i pojemnościach. Absolutnie ważne jest to, z jakiego materiału zostało wykonane urządzenie. Nawet przy częstym użytkowaniu frytownica ze stali nierdzewnej będzie służyła przez wiele lat. Ważne jest to, czy frytkownica jest wyposażona w filtr oleju lub kran spustowy, umożliwiający szybką wymianę oleju do smażenia. Te udogodnienia upraszczają obsługę urządzenia i skracają czas na operacje przy nim. 

Rodzaje frytownic 

Urządzenia do smażenia różnią się w zależności od zasilania, mamy zatem frytownice elektryczne, gazowe, indukcyjne i ciśnieniowe. 

Frytownica elektryczna należy do najpopularniejszej grupy tych urządzeń. Jest łatwa w obsłudze, wygodna. Wymaga podłączenia do prądu 230V lub przy większych mocach - 400V czyli podłączenia prądu trójfazowego.


Jeśli w lokalu istnieje przyłącze gazowe, można wybrać urządzenie gazowe. 
Decydując się na ten rodzaj frytkownic warto wybrać frytkownice wyposażone w czujniki i szczelne zawory przeciw ulatnianiu się gazu. 

Urządzenie ciśnieniowe sprawdzi się przy przygotowywaniu większych części składników, ryb i mięsa z kośćmi. Urządzenie to wymaga jednak szczególnych warunków pracy i wzmożonej ostrożności. Te frytownice dostępne są w wersjach elektrycznej i gazowej.


Ostatnią grupą są frytownice indukcyjne. Ich niewątpliwą zaletą jest bardzo szybkie przygotowanie oleju, i stosunkowo niska cena, jednak nie ma szansy na utrzymanie tzw. zimnej strefy oleju na dnie komory. Nie będzie to zatem dobre rozwiązanie, gdy głównym celem używania tego urządzenia mają być panierowane dania. Do frytek jednak jest to rozwiązanie idealne!

Frytki i smażone przekąski są małym, ale ważnym elementem menu większości barów, restauracji i fast foodów.. Dlatego warto dokładnie rozważyć wybór frytownicy, która spełni wszystkie potrzeby i pozwoli na rozwój biznesu w przyszłości. Zadbajmy o to, aby frytki były na światowym poziomie i zapewniały doskonały smak i jakość.