W świecie ceramicznych arcydzieł i szlachetnych wyrobów stołowych porcelana zajmuje szczególne miejsce – zarówno ze względu na swój bogaty rodowód, jak i wyjątkową elegancję. Przenosząc się w głąb historii, odkrywamy, że ten delikatny materiał zdobił już stoły starożytnych dynastii, by potem zawładnąć sercami europejskich dworów i zdobyć miejsce w sercach współczesnych miłośników estetyki i funkcjonalności.
W niniejszym artykule zapraszamy Cię do fascynującej podróży przez historię, produkcję i właściwości tego materiału, który nie tylko odzwierciedla bogactwo kulturowe i technologiczne naszego świata, ale również kusi wyrafinowanym wzornictwem i niezrównaną trwałością. Gotowi na głębsze zanurzenie się w tajemnice tego ceramicznego arcydzieła?
Co odróżnia dawną porcelanę chińską od współczesnej?
Chińska produkcja miała swoje własne unikalne techniki i tradycje, które różniły się od tych stosowanych w Europie i innych częściach świata. To, co odróżnia chińskie, dawne wyroby od europejskich to głównie ręczna technika produkcji, surowce, dekoracje, technika malowania pod szkliwem oraz specjalne efekty mające imitować pęknięcia, tzw. efekt "crackle", który powstawał na powierzchni podczas wypalania.
Głównymi składnikami były kaolin nadający biel, kruchość i delikatność, krzemionka - kwarc oraz glina. Dekoracje były ręcznie malowane, czasem nawet przy użyciu pędzla z jednym włosem. Tradycyjne wzory obejmowały motywy roślinne, zwierzęce, sceny krajobrazowe, a także abstrakcyjne wzory i symbole. Już wtedy malowano pod szkliwem, czyli na powierzchni wypalonej porcelany przed nałożeniem warstwy szkliwa, i wraz z dekoracją produkt był wypalany w piecu.
Właściwości porcelany i zastawy stołowej
O wartości porcelany stołowej dla branży HoReCa i dla indywidualnych odbiorców stanowią jej właściwości fizyczne, chemiczne i estetyczne.
- Twardość sprawia, że jest ona odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Bardzo istotna jest tu twardość samego szkliwa, dzięki któremu naczynie zachowuje połysk, a ślady po użyciu noża nie są widoczne. Nowoczesna technologia produkcji i nie tylko cechuje się bardzo dobrą twardością zewnętrznej powłoki. Dzięki temu taka zastawa stołowa może być używana przez wiele lat, zachowując swój pierwotny wygląd.
- Trwałość, która cechuje ten materiał, osiągany jest dzięki wysokiej temperaturze wypalania, nierzadko dwukrotnego. Staje się bardzo trwałym materiałem, odpornym na pękanie i łamanie. Jest to szczególnie istotne w przypadku codziennego użytkowania zastawy stołowej, która jest narażona na różnego rodzaju obciążenia i naciski, częste zmywanie, obijanie, układanie w stosy i
- Odporność chemiczna na działanie większości substancji chemicznych sprawia, że jest łatwa w utrzymaniu czystości, nie odbarwia się pod wpływem mocno koloryzujących potraw jak buraki, jagody, kurkuma, można ją myć w zmywarce i stosować różnego rodzaju detergenty bez obawy o uszkodzenia powierzchni. Tu także słowem klucz staje się szkliwo, które jest niereaktywne, obojętne chemicznie i bardzo nieprzepuszczalne.
- Niska absorpcja wody oznacza, że porcelana nie wchłania płynów i nie chłonie zapachów.
- Estetyka i elegancja to niezaprzeczalne atuty elementów nakrycia. Jest to materiał elegancki i subtelnie błyszczący, co czyni ją doskonałym wyborem na zastawę stołową do eleganckich przyjęć oraz na co dzień. Może być zdobiona różnego rodzaju wzorami i motywami, co dodaje jej dodatkowego uroku.
Estetyka zastawy stołowej i zachwycające kompozycje potrawy z naczyniem
O historii porcelany na świecie
Historia ta sięga tysięcy lat wstecz i obejmuje fascynujący rozwój technologiczny, kulturowy i ekonomiczny.
Kolebką tego materiału są Chiny, gdzie wynaleziono porcelanę już około 2000 lat temu podczas panowania dynastii Han. Chiny wtedy posiadały spore złoża kaolinu. Pierwsze chińskie porcelany były przede wszystkim zdobione niebieskim wzorem na białym tle, tak charakterystycznym dla tego stylu.
Między 618–907 rokiem n.e. w czasie panowania kolejnych dynastii Tang i Song doskonalono proces produkcji, powstały wyroby o delikatnej strukturze ale większej wytrzymałości. W tamtym czasie rozkwitł eksport na Bliski Wschód, do Azji W średniowieczu kupcy podróżujący Jedwabnym Szlakiem przywieźli do Europy pierwsze próbki chińskiej porcelany. Jej wyjątkowa delikatność, wyjątkowe zdobienia i trwałość sprawiły, że stała się bardzo pożądanym towarem wśród arystokracji i dworów europejskich.
W Europie produkcja tego materiału sięga dopiero XVIII wieku. W 1708 roku alchemik Johann Friedrich Böttger z Niemiec odkrył i opracował recepturę na produkcję w fabryce w Meissen (Miśnia), co sprawiło, że powstała pierwsza europejska manufaktura porcelany. Od czasów powstania fabryki w Miśni produkcja porcelany rozwijała się w różnych częściach Europy, włączając w to Szkocję, Anglię, Francję oraz Rosję. W miarę upływu lat technologie zostały udoskonalone, a wzory i style zmieniały się wraz z modą i gustami epoki.
Współczesna produkcja opiera się na zaawansowanych technologiach, które pozwalają na masową produkcję wysokiej jakości wyrobów. Tradycyjne wzory i zdobienia są często łączone z nowoczesnymi metodami produkcji, aby sprostać wymaganiom dzisiejszego rynku.