Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
Darmowa dostawa już od 600 zł !!! Zakupy na raty od 300 zł!
- CHŁODNICTWO
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA MECHANICZNA
- OBRÓBKA TERMICZNA
- PIECE
- PORCELANA
- SZKŁO
- SZTUĆCE
- ZASTAWA STOŁOWA
- AKCESORIA KUCHENNE
- BAR
- BUFET
- CATERING
- CUKIERNIA
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
- PIEKARNIA
- PIZZERIA
- ZMYWANIE
-
KATEGORIE
-
BAR
- AKCESORIA BARMAŃSKIE
- BLENDERY BARMAŃSKIE
- CHEMIA DO KOSTKAREK I ZMYWAREK
- FORMY I AKCESORIA DO LODU
- KOSTKARKI DO LODU
- KRUSZARKI DO LODU
- LODÓWKI BAROWE
- ŁUSKARKI DO LODU
- MIKSERY DO KOKTAJLI
- SHAKERY DO KOKTAJLI MLECZNYCH
- STACJA BARMAŃSKA OXYGEN
- SYFONY DO WODY SODOWEJ
- SZCZOTKI I ZMYWARKI DO SZKLANEK
- TERMOSY DO WINA
- URZĄDZENIA DO BITEJ ŚMIETANY
- WIADERKA DO SZAMPANA
- WYCISKARKI DO CYTRUSÓW
-
BUFET
- Bufety sałatkowe
- Deski do serwowania
- Dyspensery
- Dzbanki i karafki
- Kociołki do zupy
- Koszyki do pieczywa
- Lampy grzewcze do ogródków
- Naczynia fingerfood
- Naczynia z melaminy
- Naczynia jednorazowe do przekąsek
- Pojemniki na sztućce
- Pojemniki porcelanowe GN
- Serwowanie przekąsek
- Tace porcelanowe GN
- Naczynia do serwowania z porcelany
- Podgrzewacze
- Przybory do serwowania
- Salaterki półmiski i patery
- Systemy i ekspozytory bufetowe
- Tace do serwowania
- Warniki
- Żeliwne naczynia bufetowe
-
CATERING
- Kociołki do zup
- Kosze transportowe
- Meble cateringowe
- Obrusy
- Pakowarki próżniowe
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Pojemniki do żywności
- Pojemniki termoizolacyjne
- PORCELANA CATERINGOWA
- Termosy do żywności
- Termosy i dzbanki do napojów
- Torby i plecaki cateringowe
- Worki do pakowarek próżniowych
- Wózki transportowe
- Zgrzewarki do tacek i matryce
-
CUKIERNIA
- AKCESORIA DO TORTÓW I CIAST
- BLACHY I FORMY DO PIECZENIA
- FORMY DO PRALIN
- FOREMKI DO WYCINANIA CIASTA
- FORMY SILIKONOWE DO PIECZENIA
- MASZYNY CUKIERNICZE
- MATY SILIKONOWE DO PIECZENIA
- NOŻE DO PORCJOWANIA CIASTA
- PALNIKI
- PĘDZELKI CUKIERNICZE
- PIECE CUKIERNICZE
- ROLKI DO CIASTA
- RANTY PIEKARNICZO-CUKIERNICZE
- SITA DO PRZESIEWANIA
- SKROBKI DO CIASTA
- SYFONY I AUTOMATY DO BITEJ ŚMIETANY
- SZPATUŁKI CUKIERNICZE
- SZPRYCOWANIE
- TACE CUKIERNICZE
- URZĄDZENIA DO CZEKOLADY
- WAŁKI DO CIASTA
- WAŁKOWARKI CUKIERNICZE
- WATA CUKROWA
- WITRYNY CHŁODNICZE CUKIERNICZE
- ZNACZNIKI DO CIAST
- KAWIARNIA
- KEBAB
- LODZIARNIA
- PIEKARNIA
-
PIZZERIA
- AKCESORIA DO PIZZY
- BLACHY DO WYPIEKU, RUSZTY, TACE
- DZIELARKI I ZAOKRĄGLARKI
- KOMORY ROZROSTU
- ŁOPATY DO PIZZY
- MIESIARKI DO CIASTA
- PIECE DO PIZZY
- POJEMNIKI NA CIASTO DO PIZZY
- PRASY DO CIASTA DO PIZZY
- SIATKI DO PIZZY
- STOŁY CHŁODNICZE DO PIZZY
- SZCZOTKI DO PIECÓW DO PIZZY
- TALERZE DO PIZZY
- TORBY TERMICZNE DO PIZZY
- WAŁKOWNICE DO CIASTA
- ZASTAWA STOŁOWA
-
AKCESORIA KUCHENNE
- AKCESORIA DO FRYTOWANIA
- AKCESORIA MASARSKIE
- BLACHY I FORMY DO PIECZENIA
- CEDZAKI
- CHOCHLE
- DESKI DO KROJENIA I SERWOWANIA
- DYSPENSERY DO SOSÓW
- GARNKI PATELNIE RONDLE
- ŁOPATKI, WYBIERAKI DO CIASTA
- MIARKI I SZUFELKI
- MISKI I MISY
- MŁYNKI DO SOLI I PIEPRZU
- NOŻE I AKCESORIA
- PĘSETY
- POJEMNIKI NA PRZYPRAWY
- POJEMNIKI GN
- PRZYBORY KUCHENNE
- RÓZGI
- SITA I SITKA
- SZATKOWNICE RĘCZNE DO WARZYW
- SZPATUŁY I ŁYŻKI
- TABLICE
- TARKI
- TŁUCZKI I MASZYNKI DO MIĘSA
- UBIJAKI I MASZYNKI DO ZIEMNIAKÓW
- WIADRA
- WIDELCE DO MIĘS
- WIRÓWKI DO SAŁATY
-
CHŁODNICTWO
- Chłodziarki do wina
- Chłodziarki i zamrażarki barowe
- Dyspensery wody i lodu
- Komory chłodnicze i akcesoria
- Kostkarki i kruszarki
- Lodówki na napoje
- Łuskarki do lodu
- Nadstawki chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodniczo mroźnicze
- Szafy mroźnicze
- Schładzarki i zamrażarki szokowe
- Stoły chłodnicze
- Stoły mroźnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Witryny mroźnicze
- Wyposażenie lad chłodniczych
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladowe
- KAMIONKA
- MEBLE
- OBRÓBKA
- PORCELANA
- PIECE
- SZKŁO STOŁOWE
- SZTUĆCE
-
ZMYWALNIA I HIGIENA
- Zmywarki
- Akcesoria do higieny
- Baterie
- Chemia do mycia
- Czapki kucharskie
- Filtry do wody
- Kosze na odpady
- Kosze do zmywarek
- Lampy owadobójcze
- Młynki do odpadów
- Polerki do szkła i sztućców
- Rękawice
- Separatory tłuszczu
- Sterylizatory i naświetlacze
- Szczotki do szklanek
- Wózki hotelowe na pranie
- Zmiękczacze uzdatniacze do wody
- DLA GASTRONOMII
-
BAR
Pojemniki GN
2023-11-13 21:36:00Pojemniki GN to pojemniki o jednoznacznych, standaryzowanych rozmiarach używanych w gastronomii.
Pojemniki GN wykonane są z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Materiałem najczęściej stosowanym do ich tworzenia jest stal nierdzewna, jednak te pojemniki mogą zostać wykonane z tworzyw plastikowych jak polipropylen, grylamid, tritan, poliwęglan czy polietylen. Pojemniki na żywność mogą być wykonane także z porcelany.
Pojemniki GN wymiary - co oznaczają
Wielkość pojemników GN jest zdefiniowana według standardowej normy gastronomicznej Gastro Norm, stąd też pochodzi ów tajemniczy ich skrót. Wielkość pojemników jest określana w sposób jednoznaczny.
Istnieją różne wymiary, począwszy od pojemników największych GN 2/1, aż do najmniejszych GN1/9 - co pozwala na wygodne rozmieszczanie i dopasowanie ich do potrzeb kuchni.
Zasadniczo wyjściową wielkością jest pojemnik GN 1/1, czyli rozmiar 530x325 mm. GN 1/2 to będzie połowa tego rozmiaru, GN 1/3 to będzie 1/3 tego rozmiaru itd., zatem przy planowaniu pojemników np. w lodówce na gotowe dania zamiast jednego dużego pojemnika GN 1/1 możemy umieścić 2 pojemniki GN 1/2 lub 3 GN 1/3.
Pojemniki GN wymiary:
GN 1/2: 325 x 265 mm,
GN 1/3: 325 x 176 mm,
GN 1/4: 265 x 162 mm,
GN 1/6: 176 x 162 mm,
GN 1/9: 108 x 176 mm,
GN 1/12: 132 x 108 mm,
GN 2/1: 650 x 530 mm,
GN 2/3: 354 x 325 mm,
GN 2/4: 162 x 530 mm.
Zastosowanie pojemników w lokalu gastronomicznym
Zastosowanie pojemników w profesjonalnej gastronomii jest bardzo szerokie. W każdym lokalu gastronomicznych znajdują się takowe - w lodówkach przy ekspedycji dań gotowych, lodów, sałatek czy gorących potraw, w mroźniach celem przechowania zamrożonych zapasów czy w podgrzewaczach przy obsłudze imprez zewnętrznych i w cateringu. W branży gastronomicznej te pojemniki stanowią główny element wyposażenia.
Pojemniki GN są powszechnie używane w kuchni profesjonalnej do przechowywania, transportowania i serwowania żywności, w restauracjach, hotelach, szpitalach, cukierniach i innych placówkach gastronomicznych. Są one kluczowym elementem w organizacji pracy kuchni, odgrywają istotną rolę w utrzymaniu wysokiej jakości i bezpieczeństwa potraw. Dzięki nim możliwe jest skuteczne zarządzanie żywnością oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego. Powinny one także zapewnić komfort i wygodę użytkowania pracownikom.
Oznaczeniem tym posługują się między innymi producenci urządzeń gastronomicznych, chłodziarek, pieców i podgrzewaczy w celu określenia, jak duże naczynie może zostać umieszczone w danym urządzeniu, np. piekarniku czy lodówce. W przechowywaniu produktów na dedykowanych regałach istnieje też możliwość umieszczenia konkretnej wielkości pojemnika, bez półki.
Pojemnik gastronomiczny GN z pokrywką
Zwyczajowo sklepy oferują zakup osobno pojemnika i pokrywki. Wynika to z faktu, że do różnych pojemników są dedykowane różne wymiary pokrywki. Oprócz tradycyjnych pokrywek dedykowanych dla konkretnego rozmiaru możemy nabyć pokrywki z uszczelką silikonową, szczelnie zamykające pojemnik i zabezpieczają posiłki przed rozlaniem lub po prostu ułatwiają transport. Do wielu rozmiarów dedykowane są pokrywki z wycięciem na chochlę lub z wycięciem na uchwyty. To ostatnie rozwiązanie umożliwia wyciągnięcie pojemnika z termosu lub z bemara bez konieczności zdjęcia pokrywki. Istnieją także pokrywki zamykające hermetycznie pojemnik wraz z jego zawartością. Jest to bardzo przydatne rozwiązanie w cateringu, przy obsłudze bankietów czy dużych imprez plenerowych.
Materiał wykonania pojemników gastronomicznych
Jednym z kluczowych czynników, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze pojemników jest materiał wykonania. Warto postawić na wysokiej jakości, trwałe i higieniczne materiały, takie jak stal nierdzewna, tworzywo sztuczne czy porcelana. Dzięki temu pojemniki będą odporne na uszkodzenia, łatwe do czyszczenia i będą mogły bezpiecznie przechowywać żywność.
Najczęściej spotyka się pojemniki GN ze stali nierdzewnej. Są bardzo łatwe w czyszczeniu, mogą być myte w zmywarkach, ich odporność na temperaturę najczęściej mieści się między -40 a 300°C. Pozwala to na używanie ich w urządzeniach chłodniczych i mroźniach, piecach, piekarnikach oraz piecach konwekcyjno-parowych, bemarach i podgrzewaczach indukcyjnych. Zwracamy uwagę na różne rodzaje stali stosowanej do użycia pojemników. Zalecamy takie, które wykonane są ze stali bardzo odpornej na korozję.
Drugą grupą materiałów są pojemniki gastronomiczne GN plastikowe. Tworzywa, jakie zostały dopuszczone do produkcji tych naczyń to polietylen, polipropylen, tritan, grilamid oraz poliwęglan. Są to materiały odporne na chemiczne reakcje z żywnością, ich rozpiętość temperatury to najczęściej -40°C do 70°C. Nadają się do urządzeń chłodniczych i mrożniczych, jednak nie nadają się do wysokich temperatur z wyjątkiem tworzywa grilamid.
Pojemniki z tritanu są wolne od bisfenolu ( BPA). Obecnie coraz więcej użytkowników pojemników z tworzyw zwraca uwagę na ich skład i dba o najwyższą jakość, poszukując pojemników na żywność bez BPA.
Ciekawą grupą pojemników z plastiku są te wytworzone z grilamidu. Są odporne na stosunkowo wysoką temperaturę od -40°C do +150°C. Grilamid to bardzo wysokiej jakości poliamid, który nie reaguje z żywnością, może być myty w zmywarkach, jest wolny od bisfenolu BPA, można go podgrzewać również w kuchenkach mikrofalowych.
Wybierając odpowiednie pojemniki GN i dbając o właściwe użytkowanie, możemy znacznie usprawnić pracę kuchni i zapewnić zadowolenie naszym pracownikom i klientom. Ważne jest, aby dbać o odpowiednie przechowywanie i konserwację naczyń GN. Pojemniki GN można piętrować, nie zajmują zatem wiele miejsca, wiele z materiałów pozwala na ich sterylizację w wysokiej temperaturze. Należy regularnie sprawdzać ich stan, wymieniać uszkodzone pokrywki i regularnie je dezynfekować aby zapewnić najwyższą jakość przechowywanych w nich produktów.