Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Podsumowanie zamówienia
Suma Netto 0,00 zł
Suma Brutto 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Darmowa dostawa już od 150 zł!
sklep@atom-market.pl tel. 698 528 222
- AKCESORIA
 - BAR
 - BUFET
 - CATERING
 - CHŁODNICTWO
 - CUKIERNIA
 - KAMIONKA
 - KAWIARNIA
 - LODZIARNIA
 - MEBLE
 - OBRÓBKA MECHANICZNA
 - OBRÓBKA TERMICZNA
 - OPAKOWANIA
 - PIECE
 - PIEKARNIA
 - PIZZERIA
 - PORCELANA
 - SZKŁO
 - SZTUĆCE
 - ZASTAWA STOŁOWA
 - ZMYWANIE
 - 
                    
                        KATEGORIE
                        
                    
                                            
- 
                                        
                                            Bar
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria barmańskie
 - Blendery barowe
 - Dystrybutory do napojów
 - Ekspresy do kawy
 - Formy i akcesoria do lodu
 - Kostkarki i kruszarki
 - Lodówki barowe
 - Łuskarki do lodu
 - Maty barmańskie
 - Miksery do koktajli
 - Shakery do koktajli mlecznych
 - Sokowirówki
 - Stacja barmańska OXYGEN
 - Syfony do wody sodowej
 - Szczotki i zmywaki do szklanek
 - Szkło barowe i barmańskie
 - Termosy do wina
 - Urządzenia do bitej śmietany
 - Wiaderka do szampana
 - Wyciskarki do cytrusów
 
 - 
                                        
                                            Bufet
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Bemary
 - Bufety sałatkowe
 - Deski do serwowania
 - Dyspensery do napojów i płatków
 - Dyspensery do zimnych sosów
 - Dzbanki i karafki
 - Kociołki do zupy
 - Koszyki do pieczywa
 - Koszyki i pojemniki na sztućce
 - Lampy grzewcze do ogródków
 - Miski bufetowe
 - Naczynia fingerfood
 - Naczynia z melaminy
 - Naczynia do serwowania z porcelany
 - Naczynia jednorazowe
 - Podgrzewacze bufetowe
 - Pojemniki porcelanowe GN
 - Porcelana bufetowa
 - Przybory do serwowania
 - Salaterki półmiski i patery
 - Serwowanie przekąsek
 - Systemy i ekspozytory bufetowe
 - Tace do serwowania
 - Witrynki i tace roll-top
 - Warniki
 - Żeliwne naczynia bufetowe
 
 - 
                                        
                                            Catering
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Bemary
 - Kociołki do zup
 - Kosze transportowe
 - Meble cateringowe
 - Obrusy
 - Opakowania cateringowe
 - Pakowarki próżniowe
 - Podgrzewacze gastronomiczne
 - Pojemniki do żywności
 - Pojemniki i torby termoizolacyjne
 - Porcelana cateringowa
 - Tace i witrynki chłodzące
 - Termosy do żywności
 - Termosy cateringowe do napojów
 - Termosy i dzbanki do napojów
 - Torby i plecaki cateringowe
 - Warniki do wody
 - Worki do pakowarek próżniowych
 - Wózki kelnerskie i transportowe
 - Zaparzacze do kawy
 - Zgrzewarki do tacek i matryce
 
 - 
                                        
                                            Cukiernia
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria cukiernicze
 - Blachy i formy do pieczenia
 - Maszyny cukiernicze
 - Maszyny do granity i sorbetów
 - Pakowarki próżniowe
 - Palniki cukiernicze
 - Piece cukiernicze
 - Syfony i automaty do bitej śmietany
 - Szpatułki cukiernicze
 - Szprycowanie
 - Tace cukiernicze
 - Urządzenia do czekolady
 - Wałkowarki cukiernicze
 - Wata cukrowa
 - Witryny chłodnicze cukiernicze
 - Witryny ekspozycyjne
 
 - 
                                        
                                            Kawiarnia
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Dzbanki i karafki do napojów
 - Ekspresy do kawy
 - Filiżanki i dzbanki do kawy
 - Kostkarki do lodu
 - Młynki do mielenia kawy
 - Naczynia do deserów
 - Łyżeczki do kawy i latte
 - Talerzyki deserowe
 - Termosy do kawy i herbaty
 - Warniki do wody
 - Witryny chłodnicze ekspozycyjne
 - Akcesoria baristyczne i do ekspresów
 - Zaparzacze do kawy
 
 - Kebab
 - Lodziarnia
 - 
                                        
                                            Piekarnia
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Bagieciarki
 - Formy i blachy do pieczenia
 - Dzielarki i zaokrąglarki do ciasta
 - Krajalnice do pieczywa
 - Miesiarki ugniatające i spiralne
 - Miksery planetarne
 - Miksery dwuramienne
 - Pakowarki próżniowe
 - Piece piekarnicze
 - Ruszty do pieców i piekarników
 - Ranty piekarnicze
 - Sita do przesiewania mąki
 - Sita chińskie stożkowe
 - Wałkowarki piekarnicze
 
 - 
                                        
                                            Pizzeria
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria do pizzy
 - Blachy do pizzy
 - Dzielarki i zaokrąglarki
 - Garowniki komory rozrostu
 - Łopaty do pizzy
 - Miesiarki spiralne
 - Piece do pizzy
 - Pojemniki na ciasto do pizzy
 - Prasy do ciasta na pizzę
 - Siatki do pizzy
 - Stoły chłodnicze do pizzy
 - Szczotki do pieców do pizzy
 - Talerze do pizzy
 - Termiczne torby na pizzę
 - Wałkownice do ciasta
 
 - 
                                        
                                            AKCESORIA KUCHENNE
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Akcesoria do frytowania
 - Akcesoria do sushi
 - Akcesoria masarskie
 - Blachy i formy do pieczenia ciast
 - Cedzaki
 - Chochle
 - Deski do krojenia i serwowania
 - Dyspensery do sosów
 - Garnki i brytfanny
 - Koszyki na owoce
 - Koszyki i worki na pieczywo
 - Koszyki i pojemniki na sztućce
 - Listwy do bonowania
 - Łopatki i wybieraki do ciasta
 - Miarki kuchenne i szufelki
 - Miski i misy kuchenne
 - Młynki do soli i pieprzu
 - Noże, obieraczki i akcesoria
 - Papier pergaminowy
 - Patelnie
 - Pęsety gastronomiczne
 - Pojemniki na przyprawy
 - Pojemniki GN
 - Pojemniki do żywności
 - Przybory kuchenne
 - Rózgi kuchenne
 - Sita i sitka
 - Szatkownice ręczne do warzyw
 - Szczypce gastronomiczne
 - Szpatuły i łyżki
 - Tablice i tabliczki informacyjne
 - Tarki
 - Tłuczki i maszynki do mięsa
 - Maszynki do ziemniaków i ubijaki
 - Wiadra
 - Widelce do mięs
 - Wirówki do sałaty
 
 - 
                                        
                                            CHŁODNICTWO
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Chłodziarki do wina
 - Chłodziarki i zamrażarki barowe
 - Dyspensery i schładzacze wody lodu i napojów
 - Frezery do lodów
 - Kostkarki do lodu
 - Komory chłodnicze i akcesoria
 - Kruszarki do lodu
 - Lodówki na mleko do ekspresu
 - Lodówki na napoje
 - Łuskarki do lodu
 - Maszyny do lodów włoskich i świderków
 - Nadstawki chłodnicze
 - Szafy chłodnicze
 - Szafy chłodniczo mroźnicze
 - Szafy mroźnicze
 - Schładzarki i zamrażarki szokowe
 - Stoły chłodnicze
 - Stoły mroźnicze
 - Szafy do sezonowania mięsa
 - Witryny chłodnicze
 - Witryny mroźnicze
 - Wyposażenie lad chłodniczych
 - Zamrażarki skrzyniowe
 - Zamrażarki szufladowe
 - Zasobniki do kostkarek
 
 - KAMIONKA
 - MEBLE
 - OBRÓBKA
 - PORCELANA
 - PIECE
 - SZKŁO STOŁOWE
 - SZTUĆCE
 - 
                                        
                                            ZASTAWA STOŁOWA
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Artykuły stołowe
 - Bulionówki
 - Cukiernice
 - Dzbanki
 - Filiżanki i spodki
 - Kieliszki
 - Kieliszki na jajko
 - Kubki
 - Miski
 - Miski drewniane
 - Mleczniki
 - Naczynia do zapiekania
 - Półmiski salaterki dipówki
 - Pucharki
 - Serwetniki
 - Solniczki i pieprzniczki
 - Sosjerki
 - Szklanki
 - Tace porcelanowe
 - Talerze
 - Wazy
 - Porcelana Fine Dine
 - Porcelana Porland
 - Porcelana Churchill
 
 - 
                                        
                                            ZMYWALNIA I HIGIENA
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
- Zmywarki
 - Kosze do zmywarek
 - Akcesoria do higieny
 - Baterie
 - Chemia do mycia
 - Czapki kucharskie
 - Filtry do wody
 - Kosze i pojemniki na odpady
 - Lampy owadobójcze
 - Młynki do odpadów
 - Polerki do szkła i sztućców
 - Rękawice
 - Separatory tłuszczu
 - Sterylizatory i naświetlacze
 - Stoły ze zlewem
 - Szczotki do szklanek
 - Wiadra
 - Wózki hotelowe na pranie
 - Zmiękczacze uzdatniacze do wody
 
 - DLA GASTRONOMII
 
 - 
                                        
                                            Bar
                                                                                            
                                                                                    
                                                                                    
 
Jakie kieliszki do wina wybrać do restauracji? Przewodnik dla profesjonalistów
2025-05-06 19:39:00
        Wino to nie tylko trunek – to całe doświadczenie, które zaczyna się od momentu podania. W profesjonalnej gastronomii nie wystarczy, że butelka zostanie odpowiednio schłodzona – równie ważne jest, w czym zostanie zaserwowana. Kieliszek do wina ma ogromny wpływ na aromat, smak i ogólne wrażenie gościa. Dlatego wybór szkła to decyzja, która realnie wpływa na jakość serwisu i prestiż lokalu.
W tym artykule skupimy się na kieliszkach do wina dla gastronomii – dowiesz się, jakie wybrać, by podkreślić charakter trunków i stworzyć niezapomniane wrażenia przy stole.
Jeśli szukasz sprawdzonych modeli do swojego lokalu, sprawdź szeroką ofertę kieliszków do wina, które łączą elegancję i wytrzymałość – od klasycznych po kryształowe: zobacz kieliszki do wina w Atom Market.
Jak wybrać kieliszki do wina do lokalu gastronomicznego? 🍷
Dlaczego wybór kieliszków ma znaczenie?
W profesjonalnej gastronomii każdy szczegół ma znaczenie – a kieliszek to nie tylko naczynie, to element, który wpływa na percepcję wina. Gość, który otrzymuje dobrze podane wino, czuje, że trunek został potraktowany z należytą troską. Kształt, pojemność, jakość szkła – wszystko to ma znaczenie, gdy mówimy o smaku, aromacie i estetyce.
Jakie kieliszki do czerwonego wina? 🍇
Czerwone wino potrzebuje przestrzeni, by uwolnić swoje bogate aromaty i oddać pełnię smaku.
- 
Pojemność: min. 450 ml (często 550-800 ml w fine diningu).
 - 
Kształt: szeroka czasza, lekko zwężająca się ku górze.
 - 
Dlaczego? Taka forma pozwala na napowietrzenie wina i lepsze wyczucie tanin.
 
Tip gastronomiczny: W restauracji warto mieć 2 rozmiary – jeden uniwersalny i jeden premium, np. do Bordeaux.
Jakie kieliszki do białego wina? ❄️
Białe wino wymaga mniejszej pojemności i smuklejszej formy, która utrzyma niższą temperaturę.
- 
Pojemność: 250-400 ml.
 - 
Kształt: węższa czasza, bardziej zamknięta.
 - 
Dlaczego? Zmniejszona powierzchnia ogranicza nadmierne utlenianie i utratę chłodu.
 
Tip gastronomiczny: Dobrze mieć oddzielne kieliszki do białego i musującego – różni je nie tylko forma, ale też wrażenia wizualne dla gościa.
Kieliszki do win musujących – nie tylko klasyczna „fletnia” 🥂
- 
Tradycyjnie: kieliszki typu flute, smukłe, z długą nóżką.
 - 
Nowocześnie: szersze kieliszki typu tulipan – pozwalają lepiej wyczuć aromat.

 
Szkło – jakie wybrać do gastronomii?
Wybór szkła do wina w gastronomii to nie tylko kwestia wyglądu. Chodzi też o trwałość, wygodę użytkowania i koszty w dłuższym czasie. Oto, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze kieliszków do lokalu:
Szkło hartowane – codzienny wybór w gastronomii
- 
Dlaczego warto? Jest bardziej odporne na stłuczenia, zmiany temperatury i intensywne mycie. Praktyczne i solidne kieliszki oraz szklanki znajdziesz w ofercie szkła hartowanego Lav, stworzonego specjalnie dla gastronomii: sprawdź szklanki Lav.
 - 
Do czego? Idealne do barów, restauracji z dużym ruchem, cateringu – tam, gdzie kieliszki „pracują” codziennie.
 
Szkło kryształowe – prestiż na wyższym poziomie
- 
Dlaczego warto? Jest cienkie, eleganckie, doskonale wydobywa aromaty wina. W ofercie szkła kryształowego Rona znajdziesz kieliszki stworzone z myślą o fine diningu – piękne, profesjonalne i trwałe: zobacz kolekcję Rona.
 - 
Do czego? Do fine diningu, wine barów, ekskluzywnych restauracji – tam, gdzie wino jest ważną częścią doświadczenia.
 - 
Uwaga: Kryształ jest delikatniejszy, wymaga większej ostrożności i częściej mycia ręcznego.
 
Kieliszki jednoczęściowe – solidne i estetyczne
- 
W kieliszkach jednoczęściowych nóżka i czasza są ze sobą zlane, bez widocznego łączenia.
 - 
Dlaczego warto? Mniej miejsc podatnych na pęknięcia, lepsza trwałość, elegantszy wygląd.
 
Szkło z certyfikatem do zmywarki – oszczędność czasu i pieniędzy
- 
Szukaj oznaczeń Dishwasher Safe – szkło przystosowane do intensywnego mycia nie matowieje i nie pęka z czasem.
 - 
Pro tip: Po zmywarce zawsze warto przetrzeć szkło – goście zauważą nawet najmniejszą smugę.
 
Podsumowując:
- 
Codzienna gastronomia – szkło hartowane, wytrzymałe, zmywarkowe.
 - 
Ekskluzywny lokal – szkło kryształowe, dla wzmocnienia wrażeń gości.
 - 
W każdym lokalu – jednoczęściowe, dobrze wyważone kieliszki, które dobrze leżą w dłoni i wyglądają profesjonalnie.
Latem, gdy wino cieszy się szczególną popularnością, warto zadbać o perfekcyjne warunki jego przechowywania i podawania. O tym, jak dbać o wino w upalne dni, przeczytasz w naszym poradniku: Jak prawidłowo przechowywać wino w gastronomii? 🍇
 
Ile kieliszków do wina warto mieć w lokalu?
- 
Podstawowy zestaw: kieliszki do czerwonego, białego i musującego.
 - 
W fine diningu: dodatkowe kieliszki do konkretnego typu win, np. burgundzkiego.
 - 
Zapas: zawsze miej rezerwę – szkło w gastronomii bywa podatne na stłuczenia.
 
Prezentacja kieliszków – elegancja na stole
Goście zauważają detale, a sposób, w jaki serwujesz wino, mówi wiele o Twoim lokalu. Dlatego warto zadbać o:
- 
Błysk szkła – kieliszki muszą być idealnie czyste, bez smug i odcisków palców.
 - 
Ułożenie na stole – w eleganckiej restauracji kieliszki są podawane wraz z winem, nie czekają na gościa na stole (chyba że to wine bar lub bufet).
 - 
Trzymanie kieliszka – kelner powinien podawać kieliszek za nogi, nie za czaszę – to podkreśla profesjonalizm.
 
💡 Pro tip: Kieliszki wyeksponowane na stole powinny być spójne z całą zastawą – unikaj mieszania stylów i szkła różnej jakości.
Serwis wina – jak zrobić to z klasą?
Wino zasługuje na wyjątkową oprawę – i właśnie serwis jest momentem, kiedy możesz pokazać, że Twój lokal zna się na rzeczy. To nie musi być skomplikowane – wystarczy kilka prostych zasad, które zmieniają zwykłe nalanie wina w profesjonalny rytuał.
Temperatura wina – serwuj idealnie schłodzone
- 
Czerwone: 16-18°C (nie w temperaturze pokojowej – za ciepłe traci smak).
 - 
Białe: 8-12°C (zbyt zimne ukryje aromaty, zbyt ciepłe będzie mdłe).
 - 
Musujące: 6-8°C – musi być rześkie i orzeźwiające.
 
Tip: Używaj termometru do wina lub profesjonalnych chłodziarek, które utrzymają właściwe temperatury przez cały dzień. Lodówki do wina znajdziesz tu: Lodówki do wina
Dekantacja – kiedy warto i na czym polega?
Dekantacja to przelewanie wina do specjalnego naczynia (karafki), by:
- 
oddzielić osad (szczególnie w starszych winach),
 - 
napowietrzyć wino – czyli pozwolić mu się „otworzyć”, by w pełni rozwinęło aromaty.
 
Kiedy? Przy starszych czerwonych winach lub bardziej złożonych trunkach. Dla większości codziennych win – nie jest konieczna.
Sztuka nalewania wina
- 
Kieliszek do 1/3 – nigdy pełny!
 - 
Etykieta widoczna – pokazujesz klientowi, co serwujesz.
 - 
Unikaj kapania – obróć butelkę lekko przy końcu nalewania.
 - 
Zadbaj o szkło – czyste, bez smug, najlepiej wypolerowane tuż przed podaniem.
 
Zmiana kieliszków przy zmianie wina
Nowe wino? Nowy kieliszek! Smaki i zapachy z poprzedniego trunku mogą zmienić odbiór kolejnego. To drobiazg, który robi wielką różnicę i pokazuje profesjonalizm obsługi.
💡 Małe gesty, które budują duże wrażenie – i właśnie to sprawia, że goście wracają. 🍷
Dlaczego warto inwestować w wysokiej jakości kieliszki?
Lepszy odbiór wina przez gości 🍇
Kieliszek wpływa na smak, zapach i wygląd wina. Tanie, masywne szkło potrafi stłumić aromaty, a zbyt mała czasza nie pozwoli trunkowi się rozwinąć. Wysokiej jakości kieliszki zostały zaprojektowane tak, by:
- 
uwalniać bukiet,
 - 
kierować zapachy w stronę nosa,
 - 
podkreślać kolor i klarowność wina.
 
Gość czuje, że otrzymał produkt premium, nawet jeśli to podstawowe wino stołowe.
Prestiż i profesjonalizm lokalu 🏆
W gastronomii liczy się pierwsze wrażenie – a detale mówią wszystko. Kiedy klient widzi, że serwujesz wino w delikatnym, idealnie dobranym kieliszku, postrzega Twój lokal jako ekspercki i godny zaufania. To wpływa na ocenę całości – od obsługi, po gotowość do zapłacenia więcej.
Trwałość i oszczędność w dłuższej perspektywie 💸
Choć tańsze szkło może kusić ceną, szybko się tłucze, matowieje i wymaga częstej wymiany. Wysokiej jakości kieliszki gastronomiczne:
- 
są bardziej odporne na uderzenia i zarysowania,
 - 
zachowują przejrzystość i połysk przez długi czas,
 - 
są przystosowane do zmywarek – co oszczędza czas i środki czystości.
 
Mniej stłuczek, mniej wymiany, więcej zadowolonych gości.
Potencjał na wyższą sprzedaż win 💰
Profesjonalny serwis i eleganckie szkło zachęcają gości do zamówienia lepszych win. Upselling działa lepiej, gdy wiesz, że wino będzie wyglądało i smakowało wyjątkowo. Klient, który widzi dbałość o szczegóły, chętniej sięga po droższe propozycje z karty.
Kieliszek to inwestycja w jakość obsługi, wizerunek lokalu i doświadczenie klienta. A to zawsze się zwraca.
❓ FAQ – Kieliszki do wina w gastronomii
Jakie są różnice między kieliszkami do czerwonego i białego wina?
- 
Kieliszki do czerwonego wina mają większą pojemność i szerszą czaszę, co pozwala winu oddychać i uwalniać taniny.
 - 
Kieliszki do białego wina są węższe i mniejsze – dzięki temu utrzymują niższą temperaturę trunku i chronią delikatne aromaty.
 
Czy można serwować wszystkie wina w jednym uniwersalnym kieliszku?
Można, ale nie jest to zalecane w lokalach dbających o wysoką jakość serwisu. Uniwersalne kieliszki sprawdzą się w barach lub przy prostszej karcie win. W restauracji warto mieć przynajmniej osobne szkło do czerwonych i białych win.
Jakie szkło wybrać – kryształ czy hartowane?
- 
Kryształowe kieliszki są cieńsze, bardziej eleganckie i idealne do fine diningu.
 - 
Szkło hartowane jest bardziej odporne, praktyczne i idealne do codziennego, intensywnego użytku w gastronomii.
 
Ile kieliszków powinien mieć dobrze wyposażony lokal?
To zależy od profilu lokalu:
- 
Restauracja klasyczna: min. 3 rodzaje – do czerwonego, białego, musującego.
 - 
Wine bar / fine dining: dodatkowo kieliszki do konkretnego typu wina (np. burgund, porto).
 - 
Zapas: zawsze miej 10-20% więcej niż liczba miejsc w lokalu.
 
Czy kieliszki do wina można myć w zmywarce?
Tak, ale tylko wtedy, gdy są do tego przystosowane. Szkło gastronomiczne wysokiej jakości jest zazwyczaj zmywarkowe. Po myciu należy je jednak wypolerować, by nie zostały smugi.
Jakie marki kieliszków są popularne w gastronomii?
- 
Chef & Sommelier
 - 
Fine Dine
 - 
Lav
 - 
Rona
 - 
Arcoroc
 
Kieliszek, który mówi więcej niż tysiąc słów 🍇
W gastronomii każdy detal pracuje na wizerunek lokalu. Wino, które serwujesz gościom, zyskuje prawdziwą wartość dopiero wtedy, gdy podasz je w odpowiednim kieliszku. To nie tylko kwestia estetyki – to znak profesjonalizmu i dbałości o smak.
Dobrze dobrane kieliszki do wina:
- 
podkreślają aromat i bukiet trunku,
 - 
budują doświadczenie gościa przy stole,
 - 
są wizytówką Twojej jakości.
 
Zadbaj o szkło z klasą, które zachwyci nie tylko wyglądem, ale i trwałością – bo prawdziwe wrażenie tworzy się w szczegółach. 🍷
Atom Market to miejsce, w którym znajdziesz szkło, które sprosta oczekiwaniom Twojej kuchni i Twoich gości.